Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Ny PC-processor från Qualcomm slår Apples M1

Apples ledning över konkurrenterna minskar då Qualcomm börjar närma sig M2-prestanda.

Av / 2023-10-29 - 15:12
Ny PC-processor från Qualcomm slår Apples M1

För tre år sedan chockade Apple datorvärlden när de kastade ut Intel-processorerna efter 14 års samarbete. I stället visade de upp sin egen ARM-baserade systemkrets (SOC) M1 som var en hybridprocessor. Den hade både högpresterande kärnor för när man behövde hästkrafter, och lågpresterande när man kunde ta det lugnare. Det resulterade i en dittills oöverträffad kombination av prestanda och låg energiförbrukning.

Läs också Nya Macar ska krossa konkurrenterna Med hjälp av helt ny processorteknik ska de nya Apple-datorerna bli många gånger snabbare.

Men nu ser det ut som att konkurrenterna är och nosar dem i hälarna. Qualcomm, som annars gör Snapdragon-systemkretsar för mobiltelefoner, har en ny krets på gång med smeknamn Hamoa. Nu har det börjat dyka upp prestandamätningar gjorda med benchmark-verktyget Geekbench.

Single-core Multi-core
Apple M1 2334 8316
Apple M2 2589 9742
Snapdragon 8cx Gen 3 1107 5893
Snapdragon 8cx Gen 4 1197 9337

När det gäller enkärnig prestanda är M1 och M2 fortfarande dubbelt så snabba. Men använder man alla kärnor är nya Snapdragon 8cx faktiskt snabbare än M1 och inte långt efter M2. Föga förvånande är kretsen utvecklad av företaget Nuvia som består av Apple-ingenjörer som jobbat på M1-kretsarna. Qualcomm köpte upp dem 2021.

Enligt analysen från 9to5mac ska man dock notera att Snapdragon uppnått den flerkärniga prestandan genom att ha 50 procent fler kärnor, vilket lär betyda högre strömförbrukning. Dessutom handlar det om en krets som inte lär dyka upp förrän 2024, medan M2 kom 2022. Apple förväntas släppa sin nya M3-systemkrets inom ett par månader och då lär de dra ifrån igen.

Källa: 9to5mac

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Små och kraftfulla datorer med grön look

Sugen på en snabbare dator?

Ljuger Qualcomm om Snapdragon X?

AOC blir seriösa

Chromebooks med mer kraft

Möblera hemmet med IKEA-AI

Många skärmfunktioner för få kronor

Logitech-kitet överbryggar klyftan mellan arbete och hem

AI flyttar in i ThinkPad

Dells bärbara datorer med AI

HP:s bärbara datorer har blivit smartare

Apple uppgraderar Macbook Air

Ljud & Bild
Rulla till toppen