Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Apple byter ut Intel

Med hjälp av helt ny processorteknik ska de nya Apple-datorerna bli många gånger snabbare.

Av / 2020-11-10 - 19:16
Apple byter ut Intel

Apple lägger inte fingrarna emellan om de ser att det går att tjäna något på att byta plattform i deras datorer.

Det har hänt förut, senaste gången var 2005 när de gick från PowerPC till Intels x86-arkitektur.

Nu kommer det första större steget mot en helt ny processorarkitektur som heter Apple Silicon.

Något förenklat är det en ARM-baserad processorarkitektur som Apple ska använda i alla nya MacBook-, iMac- och Mac Pro-modeller från och med nu.

M1-processorer

Den ersätter Intel-processorerna som har suttit i Mac-datorer sedan 2006 och ska underlätta för Apple att höja prestanda i nya generationer av Mac-datorer, men den ska också innebära bättre programvaruintegration, avancerad maskininlärning och enklare integration av grafikbehandling, etc.

M1-processorn i Apple Silicon-familjen är början på Apples nya generation datorer som bygger på den nya 5 nanometer-processortekniken. Apple anser att 16 miljarder transistorer, 16-kärnig Neural Engine, 8 processor- och 8 grafikkärnor ska ge högsta prestanda hittills i någon Mac.

Processorn drar dessutom mindre ström utan att offra prestanda och är därför perfekt i bärbara datorer.

Apple hävdar att prestanda med processorkrävande program som Cinema 4D, Final Cut Pro X och Adobes kreativa program blir många gånger högre med Apple Silicon. Det gäller även spelprestanda – man kan köra många av apparna från iPhone och iPad på en Mac med M1.

Grafikprestanda ska vara fem gånger högre med M1 (3D-rendering i Final Cut Pro) på en Mac Book Air, maskininlärning går 11 gånger snabbare och processorprestanda hävdas vara upp till 2,8 gånger högre vid projektkonstruktion i Xcode samt ProRes-transkodning Final Cut Pro.

MacBook Pro 13

Apple uppdaterade 13-tums MacBook Pro i somras och dessa modeller ska finnas kvar, men den billigaste instegsmodellen ersätts av en ny version – med samma formfaktor men med Apples nya M1-processor.

Apple anger inga GHz-specifikationer alls, utom att M1 MacBook Pro får en åttakärnig processor med 4 prestanda- och 4 effektivitetskärnor. Den har också en 8-kärnig grafikprocessor och en 16-kärnig Neural Engine.

 

M1 MacBook Pro Photoshop

Datorn finns i två identiska versioner, i antingen grafitgrått eller silver, med 256 eller 512 GB SSD-lagring, konfigurerbar upp till 2 TB. Minnet är bara 8 GB i grundutförande, men det går att välja till 16 GB.

Det som är nytt förutom processorn är batteritiden, som är utökad till 17 timmar – eller 20 timmars film. Datorn har två Thunderbolt 3/USB-4-portar, de dyrare Intel-baserade har fyra.

Priserna börjar på 16 000 kronor för versionen med 256 GB SSD och på 18 500 kronor för den med 512 GB SSD. 16 GB minne kostar hela 2 500 kronor extra.

M1 MacBook Pro DaVinci Resolve

MacBook Air

Den slimmade och mer studentvänliga MacBook Air kommer med samma M1-processor och i två versioner med 256 eller 512 GB SSD. Här kan man också välja 16 GB minne och upp till 2 TB SSD.

Batteritiden är mycket bättre på den nya Air-modellen också, upp till 15 timmars användning eller 18 timmars film.

Och även här finns det bara två Thunderbolt 3/USB-4-portar.

Air-modellen finns i guld, silver eller grått och priserna börjar på 12 500 kronor för Air med 256 GB och 15 500 kronor med 512 GB.

Mac Mini

Nya Mac Mini är också utrustad med samma M1-processor, och precis som de bärbara datorerna har den antingen 246 GB eller 512 GB SSD-lagring.

Mac Mini orkar driva Apples 6K-skärm och beskrivs som ett kompakt kraftpaket för allt från hemmabruk till professionellt bruk.

Det är också möjligt att lägga in 16 GB minne och upp till 2 TB SSD-lagring. Mini har två Thunderbolt 3/USB-4-portar, två USB-standardportar, Ethernet, HDMI 2.0 samt 3,5 mm-ljudutgång.

Priserna börjar på 8 500 kronor. Versionen med 512 GB lagring kostar från 11 000 kronor.

De tre Mac-modellerna med M1-arkitektur släpps 17 november.

 

 

 

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Chromebooks med mer kraft

Möblera hemmet med IKEA-AI

Många skärmfunktioner för få kronor

Logitech-kitet överbryggar klyftan mellan arbete och hem

AI flyttar in i ThinkPad

Dells bärbara datorer med AI

HP:s bärbara datorer har blivit smartare

Apple uppgraderar Macbook Air

Kristallklar datorskärm med AI

Det är en ny AI i stan

Arbetsro på kontoret

Världens första stationära PC hittad i ett gammalt hus

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen