Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Nu kommer Intels nya processorer

Det strömmar in nya 14:e generationens Intel Core-datorer. Här är nyheterna från Lenovo, Asus och Samsung.

Skrivet av / 2023-12-18 - 15:16
Nu kommer Intels nya processorer

Den 14 december var det P-dag: Processordag. Det var då Intel lanserade sin nya generation av PC-processorer. Det gör de varje år vid den här tiden, men den här gången var det annorlunda. Som nästan allt annat år 2023 handlade det om artificiell intelligens – AI.

De mest intressanta Intel-processorerna i år har fått familjenamnet Ultra. Processorerna är de första från Intel som innehåller en så kallad neural processor, som ska göra AI-beräkningar snabbare – på samma sätt som vi är vana vid att 3D-grafik accelereras av en grafikprocessor.

En sådan processor, kallad ARC, är också inbyggd i Core Ultra-processorerna. Enligt Intel ska den ge bättre flyt i 3D-spel.

Läs också Acer-laptops med Ultra-kraft Acers nya bärbara datorer har nya Intel Core Ultra-processorer med inbyggda AI-krafter.

De nya processorerna blir dock intressanta först när de installeras i datorer som är byggda för att använda dem. Och de är här nu. Intel har naturligtvis samarbetat med ett stort antal tillverkare, så de första maskinerna är snart klara för leverans. Enligt Intel är det för närvarande så många som 230 AI-optimerade PC-modeller på gång att lanseras.

En anställd på Intels testcenter i Panang, Signapore, kontrollerar att alla transistorer är på plats i ett parti processorer (Foto: Intel)

Bland de första att leverera är Asus, vars nya Zenbook 14 OLED (UX3405) är tillgänglig för förbeställning nu och förväntas finnas i lager inom de närmaste veckorna.

Den nya Zenbook levereras med upp till Intel Core Ultra 9-processor, 32 GB RAM och 14-tums 120 Hz OLED-skärm i 3K-upplösning (2880 x 1800 pixlar). I denna konfiguration kostar maskinen 20 499 kronor.

Asus 14″ Zenbook med 3K OLED-skärm och AI (Foto: Asus).

Hos Samsung heter de nya modellerna Galaxy Book4 Ultra (16″), Galaxy Book4 Pro (14″) och Galaxy Book4 Pro 360 (16″ 360-graders). Vi har ännu inte fått information om priser och leveranstider i Skandinavien.

Modellerna kommer i varianter med olika mängd minne och lagringsutrymme (upp till 64 GB RAM och 2 TB lagringsutrymme). Och med Intel Core Ultra-processorer i alla klasser.

Tre nya Samsung Galaxy Books – alla med AI (Foto: Samsung)

Hos Lenovo har den kända ThinkPad-serien, som lanserades 1992, också fått en AI-uppdatering med Core Ultra-processorer.

De två nya ThinkPad X1 Carbon Gen 12 och ThinkPad X1 2-in-1 Gen 9 kommer båda ut på marknaden i april. Vi har inga svenska prisuppgifter ännu, men ThinkPad X1 Carbon kommer att börja på 1 699 euro, medan ThinkPad X1 2-in-1 börjar på 1 879 euro.

Lenovo-ThinkPad-X1-2-in-1-med-nye-AI-PC-funktioner Ny-X1-Carbon-generation-12-er-designet-til-at-folde-AI-oplevelser-ud
<
>
ThnkPad X1 Carbon Gen.12. (Foto: Lenovo)

Vi kommer naturligtvis gärna att testa nyheterna så snart de dyker upp. Men tills dess ser vi fram emot att få klämma och känna på dem på CES-mässan i Las Vegas i januari.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Det är en ny AI i stan

Arbetsro på kontoret

Världens första stationära PC hittad i ett gammalt hus

Hejdå iTunes för Windows

Asus med dubbla skärmar finns i Sverige

Snacka om lagringsutrymme!

Praktisk Philips-skärm för vardagsbruk

40 (!) nya AI-produkter från Lenovo

Se vad Asus visade på CES

AI-datorer och 3D-skärmar

Ny tangentbordsknapp!

Dell XPS-serien utökas

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen