Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Linux nu i 3 % av stationära datorer

Efter 30 år på marknaden når Linux sin högsta marknadsandel någonsin med 3 % av operativsystemen i stationära datorer.

Skrivet av / 2023-07-15 - 12:00
Linux nu i 3 % av stationära datorer

Även om Linux har flera fördelar jämfört med Microsofts Windows och Apples MacOS har det aldrig slagit igenom i PC-världen. Användare är alldeles för bekanta med Windows och MacOS för att byta till Linux, och operativsystemet har förblivit ett nisch-operativsystem för konsumentdatorer.

Linuxiac rapporterar, med hänvisning till Statcounter, att Linux i juni 2023 nådde 3 % marknadsandel för operativsystem i stationära datorer, vilket är ett nytt rekord.

Linux har de senaste tio åren gått från en marknadsandel för operativsystem på stationära datorer på 1.30 % till 3.07 %. Foto: Statcounter

Enligt data från Statcounter har utvecklingen de senaste tio åren varit enligt följande när det gäller operativsystem i stationära datorer: Windows har gått från 90.43 % till 68.23 %, MacOS från 7.87 % till 21.32 %, Chrome OS från 0.02 % till 4.13 % och Linux från 1.30 % till 3.07 %.

Medan Linux hitintills alltså i väldigt liten utsträckning använts på stationära datorer, så dominerar det på servrar, superdatorer, edge-system och IoT, på grund av sin mångsidighet, säkerhet och öppen källkod.

Möjligen kommer populariteten för enheter som exempelvis Steam Deck att göra Linux mer accepterat av spelare, och då är det mycket möjligt att dess användning på stationära och bärbara datorer också kommer att växa framöver.

Läs också Den gör mig galen – men jag kan inte lägga ifrån mig den! Steam Deck vill slå ett slag för seriöst handhållet spelande. Och det betyder massor av prestanda, frustrerande fel och onekligen stor potential.
Ola Larsson
(f. 1970): Frilansjournalist på L&B Home. Ola har i 24 år arbetat med att hålla koll på - och skriva om - trender, innovationer och produkter inom konsumentelektronik samt vitvaror & småapparater. 1999-2017 jobbade Ola på de svenska branschtidningarna Rateko, El&Vitt samt ElektronikBranschen som journalist, teknisk redaktör samt chefredaktör. Sedan 2017 arbetar Ola som konsult - i det egna bolaget Eor AB, grundat 2014 - med fokus på framförallt det skrivna ordet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Orbi 970: Det sjukaste mesh-nätverk vi hört talas om

Avancerad kylare från MSI gör din dator bättre

Thunderbolt 5 är grymt!

Uppkopplad interaktiv pekskärm

Ajöss till Cortana

Apple-1 säljs på auktion

Rulla till toppen