Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Här är 10 nyheter i MacOS Sonoma

Missa inte de nya funktionerna i Apples senaste operativsystem för Mac

Av / 2023-10-01 - 15:54
Här är 10 nyheter i MacOS Sonoma

Med den fjortonde versionen av MacOS får vi inte bara stöd för nya tekniker och de senaste säkerhetsuppdateringarna. Det har dessutom tillkommit ett antal funktioner både i själva operativsystemet men även i Apples appar. Här är tio vi fastnade för.

Foto: Apple

Lägg till widgetar på skrivbordet

Precis som på iPhone och iPad kan vi nu lägga till kalender, påminnelser, väder och liknande direkt på skrivbordet. Eller varför inte kontroller för det smarta hemmet? Man kan till och med lägga till widgetar för appar som man inte har på sin Mac, så länge de finns på ens iPhone.

Håll ner Control, klicka på skrivbordet och välj Redigera widgetar.

Foto: Apple

Skärmsläckare som på Apple TV

Nu kan vi få samma typ av imponerande flygfoto-skärmsläckare på datorn som på Apple TV. Och när du väcker datorn fryser videon och blir till en snygg bakgrundsbild!

Systeminställningar > Skärmsläckare

 

Webbplatser i Dock

Om man ofta går till samma webbplats kan man nu lägga till den direkt i Dock. Klicka på Arkiv-menyn i Safari och sedan Lägg till i Dock.

 

Dela lösenord med kontakter

Sluta skriv lappar med lösenord till din partner, dela istället inloggningen till nätbutiken, bokaffären och föreningen ni båda är med i.

Systeminställningar > Lösenord > Ny delad grupp

Foto: Apple

Hitta i Meddelanden

En ny pil gör att man direkt kan hoppa till första olästa meddelandet. Man kan kombinera sökfilter för att hitta rätt konversation. Och ska man träffas går det att lägga till sin aktuella plats direkt i chattsamtalet.

 

Anteckningar och PDF:er

Sonoma har bättre stöd för Adobe Acrobat-dokument. De kan nu visas i full bredd i Anteckningar, och är det ett formulär kan man automatiskt fylla i personuppgifter från Kontakter.

Foto: Apple

Proffsigare presentationer

Med funktionen Presentatörsöverlägg kan man fortfarande synas på skärmen trots att man delar sin skärm. Precis som väderpresentatören på tv-nyheterna.

 

Kamera som på iPad

Nu får man betydligt bättre kontroll över vad som syns när man använder sin iPhone som webbkamera. Zooma, panorera eller låt Center Stage automatiskt placera ditt mitt i bild.

Foto: Apple

Bättre prestanda i spelläge

För att spelen ska flyta bättre prioriteras processor- och grafikresurser, samtidigt som bakgrundsprocesser prioriteras ner. Dessutom minskas fördröjningen från trådlösa tillbehör dramatiskt.

 

Hitta för familjen

Man kan nu dela Airtag- och Hitta-tillbehör med upp till fem personer. Varför skulle inte familjemedlemmar kunna låna en Airtag att stoppa i resväskan på semestern?

 

Läs mer hos Apple

Läs också:

10 nya funktioner för iOS 17

Apple har just presenterat den kommande versionen av operativsystemet för iPhone. Du kan särskilt se fram emot dessa nyheter.

Läs mer
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NU är disketten äntligen död!

Snabbt internet till överkomligt pris

Jensen Huang Superstar

Krig om AI-processorer

Asus går all-in på AI

Google ska göra AR-glasögon

ICQ-chatten stänger

Copilot+ en ”mardröm för privatlivet”

Populär konferenskamera får en uppföljare

Nu kommer de snabba, intelligenta datorerna

Ingen M4 för stationär Mac i år

Dell Inspiron: Flexibla laptops till skrivbordet

Rulla till toppen