Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Blixtsnabb pansarvagn

Olympus har släppt sin bästa kamera hittills för natur, sport och action: OM-D E-M1X.

Av / 2019-01-24 - 19:20
Blixtsnabb pansarvagn

Allt tyder på att kameramarknaden blir mer differentierad, med fler kameramodeller som är specialiserade. Vattentäta kameror som kan dykas med och kameror med extremt lång och ibland fullständigt onödigt mycket zoom är två exempel.

Men en del fotografer behöver helt andra typer av kameror. Det är därför det finns kameror som Olympus OM-D E-M1X.

Det här är inte kameran som stannar till hos fotobutiken och köper dagen innan man reser på solsemester. Flaggskeppet E-M1X är en renodlad kamera för sport-, action- och naturfotografer. Till exempel de som fotograferar vilda djur i sin naturliga miljö. Detta var ett tydligt budskap under lanseringen i Hamburg, där alla bilder som visades uteslutande föreställde natur och vilda djur.

Olympus OM-D E-M1X är byggd för att tåla en hel del, med omfattande vädertätning, frostskydd och ett lättviktschassi som tål omild behandling.

Viktiga specifikationer

Foto: Olympus
Foto: Olympus

Kameran placerar sig ett par snäpp över nuvarande E-M1 Mark II på nästan alla viktiga områden och har vertikalgreppet integrerat i kameran. Vertikalgreppet till Mark II går att ta loss.

Om vi ​​bortser från att de två kamerorna har likadan 20 MP-sensor i MikroFourThirds-format så är i stort sett allting helt nytt – bättre och mer specialiserat i Olympus OM-D E-M1X:

  • Två TruePic VIII-processorer
  • 50 Mp hi-res handhållet – 80 Mp hi-res med stativ
  • Hybrid-autofokus med 121 korssensorer
  • Intelligent motivdetektering
  • Sjustegs bildstabilisator (7,5 med M.Zuiko 12-100mm)
  • 60 bilder/s med elektronisk slutare – 18 bps med kontinuerlig autofokus och mekanisk slutare
  • Femstegs ND-filter i stillbilder/video
  • 35 bilder Pro Capture
  • Slutare testad för 400 000 exponeringar
  • Två batterier som räcker till 870 exponeringar
  • Två SD-kortplatser för UHS-II-kort
  • GPS
  • Barometer
  • Höjdmätare
  • Termometer
  • Kompass
  • 4K/30p (102 Mbps) video – DCI 24p (237 Mbps) video
  • 8-bitars 4:2:24K-video via HDMI och OM-Log400 gamma
  • Åttavägs styrpinne
  • Pekskärm
  • 2,36 Mp-sökare
  • USB-C med laddning och tethering
  • Pris: 35 000 kronor för kamerahus

Vi tycker allt att specifikationerna framkallar lite wow-känsla! Vi har redan provat kameran lite och på vårt exemplar var autofokusen extremt snabb och exakt, särskilt fokusspårningen som ofta är det största problemet för actionfotografer.

Så första intrycket är definitivt positivt. Storleken och tyngden har naturligtvis gått upp, men inte så mycket att kameran känns tung eller klumpig (144 x 147 x 75 mm samt 997 gram). Det inbyggda vertikalgreppet bidrar till bättre balans. Till exempel med M.Zuiko 300mm f4, som vi bland annat provade med E-M1X.

Kameran ställer upp i samma klass som Sony a9, Fujifilm X-T3 och Panasonic Lumix G9, som vi anser vara de närmaste konkurrenterna med tanke på de viktigaste specifikationerna – oavsett format.

Intelligent fokus

Foto: Lasse Svendsen
Foto: Lasse Svendsen

Handgreppet är större (och bättre?) än på Mark II, alla knappar och reglage är kopierade på vertikalgreppet. Som innehåller två batterier. Knappar och rattar på toppen känns igen av Olympus-användare, men baksidan har en ny layout.

Bland annat med en åtta-vägs styrpinne som man kan flytta fokuspunkterna med.

Menyerna är omarbetade jämfört med Mark II, men fortfarande komplexa. Lyckligtvis kan man komma undan genom att hålla sig till de viktigaste inställningarna på pekskärmen (se nedan).

Foto: Lasse Svendsen
Foto: Lasse Svendsen

Hastighet, hastighet och åter hastighet

De 121 fokuspunkterna med korssensorer imponerar inte på papperet, men tack vare en ny autofokusalgoritm och intelligent motivigenkänning hävdar Olympus att kameran är betydligt bättre på att följa rörliga motiv än tidigare.

Mycket tyder på att de har rätt, exakt hur bra den är får vi återkomma till efter ett test, men fokusspårningen klistrade sig fast på motivet i de bilder jag tog. Lovande.

På insidan sitter kylplattor som håller nere temperaturen. Foto: Olympus
På insidan sitter kylplattor som håller nere temperaturen. Foto: Olympus

Kameran pressar fram 18 bilder/s med full gas och kontinuerligt fokus, eller 60 bps om man väljer elektronisk slutare. Dessutom har den Pro Capture, som är genialt om man inte vet exakt när motivet ska röra sig. Vilda djur är inte alltid så förutsägbara. Med Pro Capture kan man hålla inne utlösaren hela tiden och när man släpper den så lagrar kameran de 35 senaste bilderna.

Då ska det mycket till för att inte en av dem är en fullträff.

4K video

Den elektroniska dammrensningen på sensorn ska vara förbättrad. Foto: Olympus.
Den elektroniska dammrensningen på sensorn ska vara förbättrad. Foto: Olympus.

Det går också att spela in 4K-video med 30 fps och att strömma 8-bitars 4:2:2 med OM-Log400-gammaprofil, och numera kan man ta handhållna 50-megapixelbilder. Tidigare var man tvungen att ha stativ. Det måste man fortfarande, men bara om man väljer 80 Mp hi-res, vilket vissa fotografer ibland behöver till exempelvis reklambilder, natur eller repro.

Ett ND-filter (Neutral Density) finns också, det är praktiskt om man ska ha längre slutartider, till exempel när man filmar där 1/50s är en passande exponeringstid. ND-filtret simulerar upp till fem stegs dämpning.

Nytt blixtsystem till Olympus OM-D E-M1X

Foto: Olympus
Foto: Olympus

Olympus lanserar också en ny blixt, med sändare och mottagare. FL-700WR är en trådlös blixt med ledtal 42 och vädertätning. Den kan användas som en sändare och mottagare i en trådlös installation, samt kombineras med FC-WR och FR-WR, som är sändare (Commander) respektive mottagare som kan ställas in i tre grupper med blixtar per sändare och ett oändligt antal blixtar.

Ny proffszoom

Foto: Olympus
Foto: Olympus

Kameran går att köpa från och med slutet av februari för 35 000 kronor för enbart huset, och längre fram kommer det fler nya objektiv till OM-D-systemet. Bland annat det här, M.Zuiko Digital ED 150-400mm F4.5 TC1.25x IS Pro, som är planerat till 2020.

Det är en ren telezoom med inbyggd 1,25x telekonverter, vädertätning och optisk bildstabilisator. Bildvinkeln motsvarar brännvidderna 300–800 mm och 375–1000 mm med telekonvertern.

I sommar kommer även en 2x-telekonverter som heter MC-20 och som passar de övriga M.Zuiko-objektiven.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Nikon Z9 får nya funktioner

Seriös fotoutrustning från Leica

Gammalt filmformat får en renässans

Avslöjar nytt zoomobjektiv

Extremt på alla sätt

Kan bli omöjlig att få tag på

Liten, lätt och ljusstark

Kompakt superzoom för fullformat

Får efterlängtade uppdateringar

Liten kameraväska med gott om utrymme

Snabbare och mer användbart flaggskepp

Kompakt 100 Mp kamera från Hasselblad

0
Rulla till toppen