Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

WAE Elysia: Längre räckvidd med samma batteri

WAE hävdar att deras Elysia-programvara ökar körsträckan med 20 procent - utan att minska prestandan.

Av / 2023-09-12 - 16:46
WAE Elysia: Längre räckvidd med samma batteri

Kapplöpningen om bättre batterier har bara börjat. I ena ringhörnan har vi de som försöker sig på solid state-batterier, i den andra de som tror mer på att förbättra den befintliga litiumjontekniken. Det verkar som om de första batterierna som når massproduktion kommer att vara litiumjonbatterier med en hög koncentration av kisel i anoden. Initialt handlar det förmodligen om en kapacitetsökning på cirka 20 procent.

Men sedan har vi WAE och deras intelligenta mjukvarubaserade system, Elysia. Som de hävdar ökar kapaciteten med 20 procent. Utan att göra något annat med batteriet än att ge det en ny styrprogramvara.

WAE Elysia (2)
Foto: WAE

Elysia = artificiell intelligens

Allt bygger på artificiell intelligens (AI) och algoritmer som maximerar batteriets prestanda. En av de viktigaste aspekterna är att batteriet kan ta emot mer av den energi som kommer från regenerativ bromsning, och även genom att kunna öka den användbara energin i batteriet. Med andra ord att minimera den säkerhetsmarginal som idag finns för att öka batteriets livslängd.

WAE hävdar att Elysia-tekniken eliminerar behovet av en sådan säkerhetsmarginal och att nästan all batteriets energi kan utnyttjas för framdrivning. Tekniken övervakar batteriet hela tiden och ska kunna optimera batteriets livslängd.

En trevlig bonus är att tekniken även optimerar laddningen, så att man kan hålla en högre laddningshastighet under större delar av laddningen.

Läs också Snart laddar de 40 mil på 5 minuter Nya batterier blir billigare och bättre och löser alla problem med räckvidd. Och de kommer innan du vet ordet av.

För motorsport

WAE Elysia är i grunden en batteriteknik avsedd för motorsport, och enligt tillverkaren har tekniken redan bekräftats genom ”en toppserie” inom motorsport, utan att specificera vilken serie.

Inom motorsporten finns en önskan att gå över till eldrift, men bland annat vikten är ett problem. Med Elysias teknik är det möjligt att ta bort 19–20 procent av battericellerna och därmed minska vikten ganska rejält, med bibehållen prestanda, körsträcka och livslängd.

Läs också Hur realistiska är Toyotas solid state-batterier? Världen ser fram emot 2027 när det ska komma batterier som är gjorda enbart av fasta material. Men hur realistiskt är det? Inte särskilt, tror den här journalisten.

Kommer snart till konsumenterna?

Tanken är också att tekniken ska kunna hitta sin väg till konsumentmarknaden. Då blir det inte lika viktigt att minska vikten, utan i stället viktigare att öka körsträckan.

”De närmaste åren kommer att bli spännande. Vi förväntar oss att i ganska överkomliga prisklasser se en ökning från dagens 400–500 km räckvidd till 600–800 km.

De vanligaste eldrivna familjebilarna idag har en angiven körsträcka på upp till 500 kilometer. Det blir allt vanligare att se 600 km. Men det är WLTP-siffror, som utan vidare kan dras av med 10–15 procent på sommaren och ännu mer på vintern.

Mer info: wae.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Polestars snabbaste bil är en dröm på långa resor

Tesla-batterier: - Degraderas knappt

Ammoniakmotor hotar elbilarna

Fisker är nära avgrunden

Fyrkantig charmklump

Familje-lyxbilen snabb som en raket

Mäktigt imponerande debut

Nytt infotainmentsystem och upp till 600 km räckvidd

Skulle hämta sin Cybertruck – fick åka till akuten

Batteridriven trädgårdstraktor från Husqvarna

Hybrid-elcykel gjord för Norden

”Ingen” vill ha Tesla Full Self Driving

Rulla till toppen