Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Volvo EX40 Black Edition går snabbare och längre

Välkommen uppgradering.

Av / 2024-03-15 - 15:20
Volvo EX40 Black Edition går snabbare och längre

Att lansera en bil i en specialversion är inget nytt. Specialfärger är inte heller så speciella. Och svart, ja, det är svart. Coolt, men också ganska tråkigt. Så vi tog nyheten om en Volvo EX40 Black Edition med en axelryckning. Tills jag läste pressmeddelandet.

Där fanns det en liten överraskning.

Volvo EX40 Black Edition. Foto: Volvo

Då menar jag inte att Volvo har ersatt XC40 och C40 med EX40 och EC40, så att namngivningen blir densamma för alla Volvos elbilar, nej.

Volvo har ökat effekten och samtidigt lyckats öka räckvidden. Det senare är nog det viktigaste för de flesta, men det är väl få som skulle säga nej till mer effekt?

Twin Performance-versionen av EX40 och EC40 kommer att finnas tillgänglig med 441 hk, en ökning från 408 hk, vilket vi ansåg var mer än tillräckligt när vi testade Twin Performance-versionen av XC40.

Läs också Elektrisk fullträff från Volvo Volvos första elbil har allt som behövs för att bli en storsäljare, men det finns två saker man måste tänka på.

Räckvidden anges nu till upp till 583 kilometer för EC40, vilket är något mer strömlinjeformat än EX40, som har en angiven räckvidd på upp till 576 km.

 

EX40 Black Edition Luleå EX40 Black Edition Luleå
<
>
EX40 Black Edition Luleå. Foto: Volvo

Men tillbaka till färgen, om man nu kan kalla svart för en färg. Black Edition är Volvos Onyx Black, som du kan hitta i onlinekonfiguratorn. Bilen levereras med helsvarta 20-tums femekrade hjul, en svart interiör i antingen microtech eller textil, och Volvos bokstäver och modellspecifikationer är i högglansiga svarta bokstäver.

Volvo EC40 och Volvo EX40 Black Edition. Foto: Volvo

Om man vill ha den uppdaterade Volvon, fast i en annan färg, ersätts Bright Dusk med en ny som heter Sand Dune, en sandfärgad metalliclack.

Invändigt kan man nu välja mellan en ny microtech-variant, Charcoal Fusion eller Dawn Fusion, mörkgrå eller gråbeige på svenska.

Både EX40 och EC40 är nu i modellår 2025 och båda är tillgängliga för beställning nu, med förväntad leverans i juni/juli 2024.

EX40 har ett startpris på 607 000 kronor medan EX40 Black Edition (Extended Range och utrustningsnivå Plus) inte har prissatts än.

EC40 har ett startpris på 625 000 kronor men inte heller EC40 Black Edition (Extended Range och utrustningsnivå Plus) har fått något svenskt pris ännu.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyast med en ansiktslyftning: Tesla Model 3 Performance

Toyota Mirai: En riktig mardröm

Ny Mini-modell på väg

Topless och vackert från Maserati

Snart går Mercedes EQS ännu längre

Alfa Romeos första elbil

Tesla Model Y med 600 km räckvidd

Fullständigt vansinne

Xpeng avtäcker el-SUV för folket

Här finns tillräckligt med utrymme

Snart kommer du att kunna snabbladda hos Ford

Så mycket bättre är nya Porsche Taycan

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen