Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Peugeot E-5008 lanserad

Klassledande räckvidd och enormt mycket utrymme.

Av / 2024-03-23 - 21:45
Peugeot E-5008 lanserad

Den kommande Peugeot E-5008 kan mycket väl bli en favorit bland familjer som behöver mer utrymme än vad som finns i en E-3008. Med en hjulbas på 2,9 meter och en längd på 4,79 meter erbjuder bilen gott om utrymme för de flesta. Vad sägs om 748 liter lastvolym och upp till sju säten? Och en räckvidd på upp till 660 kilometer?

Inte nog med det, till skillnad från vad som har varit normen för franska biltillverkare kan E-5008 levereras med fyrhjulsdrift. Med en markfrigång på över 20 centimeter borde man kunna ta sig fram på dåliga vägar.

Läs också Här är Peugeots viktigaste bil Peugeot har presenterat sin nya elektriska SUV, E-3008, i Nice, Frankrike. Med lång räckvidd, och dessutom spännande infotainment och instrumentpanel.

Bilen, som kan levereras med dragkrok för dem som behöver det, kan lasta hela 1 815 liter med alla baksätesryggar nedfällda, eller 259 liter med baksätesraden uppfälld.

Foto: Greg Jongerlynck @ ContinentalProductions

Här är LED-lampor med Pixel LED-teknik standard, och E-5008 levereras med flera motoralternativ och två batteristorlekar. Räckvidden varierar mellan 500 och 660 kilometer, beroende på motortyp och utrustning, och den kommer inledningsvis att finnas i två varianter.

Versionen med fyrhjulsdrift och Long Range kommer att lanseras senare.

Foto: Greg Jongerlynck @ ContinentalProductions

Den kommer att finnas tillgänglig med 19- eller 20-tumsfälgar och inledningsvis i sex färger: blå Obsession, blå Ingaro, vit Okenite, svart Perla Nera, grå Artense och grå Titanium. GT-versionen har tvåfärgad lack och ett högblankt svart tak som standard.

Laddningseffekten är angiven till upp till 160 kW, och standardmodellen har ett 73 kWt-batteri, 210 hk och 345 Nm vridmoment, medan Long Range har 230 hk och 345 Nm, och ett 98 kWt-batteri.

Foto: Greg Jongerlynck @ ContinentalProductions

Inuti hittar du Peugeots i-Connect-system från Allure-utrustningsnivån, med Apple CarPlay och Android Auto.

Peugeots i-Connect Advanced är standard på GT-versionen och har TomToms navigationssystem, och bilen kommer att finnas tillgänglig med ChatGPT, som du kan fråga om vad som helst.

Foto: Greg Jongerlynck @ ContinentalProductions

En 21-tums böjd skärm som Peugeot kallar Panoramic i-Cockpit sträcker sig från förarsidan till mittkonsolen, och det finns faktiskt fysiska knappar här. 10 av dem kan programmeras av ägaren själv.

Peugeot E-5008 och E-3008 baseras på STLA Medium-plattformen från Stellantis, och bil, motor och batteri byggs i Frankrike.

Pris och leverans är inte känt, men Peugeot tror att bilen kommer att vara klar hösten 2024 och den fyrhjulsdrivna versionen i början av 2025.

Foto: Greg Jongerlynck @ ContinentalProductions

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Alfa Romeos första elbil

Tesla Model Y med 600 km räckvidd

Fullständigt vansinne

Xpeng avtäcker el-SUV för folket

Här finns tillräckligt med utrymme

Snart kommer du att kunna snabbladda hos Ford

Så mycket bättre är nya Porsche Taycan

ID. Buzz - äntligen med fyrhjulsdrift

Familjebil med allt man behöver

Framtidens elbil enligt BMW

Ljud från Bang & Olufsen och OLED-strålkastare

Begagnade Tesla-bilar sjunker i värde

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen