Kommer 2021

Jaguar XJ blir helt elektrisk.
Annons
Annons
forfatter

Egentligen är det otroligt att Jaguar XJ har varit i produktion nästan lika länge som Porsche 911 (1964). Den första XJ-modellen – Series I – lanserades 1968. Den hette XJ6 och tillverkades ända till 1986.

En XJ12 Series III med en 5,3-liters V12 tillverkades 1992, men seriens bilar ersattes egentligen redan 1986 av XJ40. Som var den första riktiga revolutionen i XJ-historien sedan V12:an infördes 1972.

Designen har inte förändrats så mycket från 1968 till 1986, även om Pininfarina gjorde ett par subtila designändringar på Series III 1979. Subtilt är ordet, för som Jaguar konstaterade: ”Man ska inte pilla på så perfekta proportioner.”

Jaguar XJ Series I till vänster, utgående XJ 2019 i blått längst till höger. Bild: Car Magazine.

Julian Thompson, som tog över designkontoret efter Ian Callum och som för evigt har legendstatus för sitt jobb med Lotus Elise, har definitivt tänkt skapa en ny signatur för nästa generations Jaguar XJ. Som blir helt elektriskt och Jaguars andra elbil efter i-Pace som kom 2018.

Precis som originalet ska nya XJ ge sig in i lyxklassen, där BMW 7-serien och Mercedes-Benz S-klasse har dominerat. Lanseringen ska ske mot slutet av 2020 vilket innebär att Jaguar kan bli nästa bilmärke med en fyradörrars elbil efter Porsche Taycan.

Läs också: Grönt ljus för Mercedes-Benz EQS AMG

Ännu så länge finns inga officiella bilder, men XJ blir ungefär fem meter lång, med långa svepande linjer och en coupe-liknande silhuett, inte helt olikt den utgående XJ:n. Men de snedställda baklyktorna är utbytta mot en horisontell rad med lysdioder, och fronten förväntas se mer ut som en i-Pace än en XJ.

Drivlinan blir mycket lik den som finns i i-Pace, med en uppskattad räckvidd på 470 km från 90 kWh-batterier, men eftersom bilen är baserad på Jaguar Land Rovers nya MLA-plattform för el- och hybriddrift kan den komma med både batteri och bränslemotor på vissa marknader.

Inuti får den en hög utrustningsnivå, med heltäckande glastak, integrerade skärmar och en möjlighet att köpa till Meridian-surroundljud.

Bilen ska byggas på Castle Bromwich-fabriken i England. Den har byggts om med nya produktionslinjer för MLA-plattformen och har en preliminär kapacitet på 150 000 bilar per år.

Samma plattform kan också användas till kommande Range Rover- och Land Rover-modeller, eftersom Jaguar Land Rover planerar att elektrifiera alla nya modeller som ska lanseras de närmaste åren. XJ och i-Pace är bara början.

/ registrera dig för att läsa den här artikeln gratis

Var vänlig bekräfta innan du registrerar dig

Jag accepterar Ljud & Bilds villkor. Jag vill ta emot nyhetsbrev och information, som skickas ut ett par gånger i månaden. Jag kan när som helst avregistrera mig.

eller registrera dig via e-post

Glömt lösenordet? Ange din e-postadress, så får du ett mail med en länk så att du kan ange ett nytt lösenord.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Annons
Annons

Läs också

Strömningsförstärkare som kan allt man ber den om – och lite till.
En gång i tiden var jakten på det optimala ljudet varje ung mans hobby. Numera föredrar de flesta att spisa musik som bakgrundsunderhållning. Den gamla goda tiden kommer aldrig tillbaka. Men nuet påminner ändå lite om den.
Nu finns det äntligen en Hegel-förstärkare för vinylfantaster.
Nu är den här efter 40 års utveckling.
I framtiden ska de två kinesiska mobiltelefontillverkarna utveckla produkter gemensamt.
Nu kan du se fram emot mer pompa och ståt, intriger och sex bland societeten på 1800-talet.
Reporter-version med Kevlar.
Ännu en gång flyttas premiären av den 25:e Bond-filmen fram.
Nya smarta lås som du kan prata med – och som kan prata med dina andra smarta enheter.
Med ännu en global aktör på den nordiska marknaden hårdnar kampen om strömningsabonnenterna.
Strömningsförstärkare som kan allt man ber den om – och lite till.
Får längre räckvidd och mer plats.
Gör dig beredd på ännu snabbare trådlöst internet! Netgear Nighthawk RAXE500 är världens första router med Wi-Fi 6E.
I dag in svärs USA:s 46:e president in och amerikanerna, världen och den fria pressen kan börja lägga en fyra år lång mardröm bakom sig.
I dag har den nya kompakta SUVen Mercedes-Benz EQA officiell världspremiär. Se video från lanseringen här!
Nikolaj Coster-Waldau har huvudrollen i en dansk Netflix-film.