Search
Generic filters

Kommer 2021

Jaguar XJ blir helt elektrisk.

Egentligen är det otroligt att Jaguar XJ har varit i produktion nästan lika länge som Porsche 911 (1964). Den första XJ-modellen – Series I – lanserades 1968. Den hette XJ6 och tillverkades ända till 1986.

En XJ12 Series III med en 5,3-liters V12 tillverkades 1992, men seriens bilar ersattes egentligen redan 1986 av XJ40. Som var den första riktiga revolutionen i XJ-historien sedan V12:an infördes 1972.

Designen har inte förändrats så mycket från 1968 till 1986, även om Pininfarina gjorde ett par subtila designändringar på Series III 1979. Subtilt är ordet, för som Jaguar konstaterade: ”Man ska inte pilla på så perfekta proportioner.”

Jaguar XJ Series I till vänster, utgående XJ 2019 i blått längst till höger. Bild: Car Magazine.

Julian Thompson, som tog över designkontoret efter Ian Callum och som för evigt har legendstatus för sitt jobb med Lotus Elise, har definitivt tänkt skapa en ny signatur för nästa generations Jaguar XJ. Som blir helt elektriskt och Jaguars andra elbil efter i-Pace som kom 2018.

Precis som originalet ska nya XJ ge sig in i lyxklassen, där BMW 7-serien och Mercedes-Benz S-klasse har dominerat. Lanseringen ska ske mot slutet av 2020 vilket innebär att Jaguar kan bli nästa bilmärke med en fyradörrars elbil efter Porsche Taycan.

Läs också: Grönt ljus för Mercedes-Benz EQS AMG

Ännu så länge finns inga officiella bilder, men XJ blir ungefär fem meter lång, med långa svepande linjer och en coupe-liknande silhuett, inte helt olikt den utgående XJ:n. Men de snedställda baklyktorna är utbytta mot en horisontell rad med lysdioder, och fronten förväntas se mer ut som en i-Pace än en XJ.

Drivlinan blir mycket lik den som finns i i-Pace, med en uppskattad räckvidd på 470 km från 90 kWh-batterier, men eftersom bilen är baserad på Jaguar Land Rovers nya MLA-plattform för el- och hybriddrift kan den komma med både batteri och bränslemotor på vissa marknader.

Inuti får den en hög utrustningsnivå, med heltäckande glastak, integrerade skärmar och en möjlighet att köpa till Meridian-surroundljud.

Bilen ska byggas på Castle Bromwich-fabriken i England. Den har byggts om med nya produktionslinjer för MLA-plattformen och har en preliminär kapacitet på 150 000 bilar per år.

Samma plattform kan också användas till kommande Range Rover- och Land Rover-modeller, eftersom Jaguar Land Rover planerar att elektrifiera alla nya modeller som ska lanseras de närmaste åren. XJ och i-Pace är bara början.

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Amazon-ägda Ring har lanserat Always Home Cam som har en helt unik funktion: Den är en flygande minidrönare som flyger runt och håller koll på ditt hem.
  Efter att ha dragit tillbaka de första Sleepbuds på grund av batteriproblem är nya proppar på väg.
  Halo styr hela din B&O-anläggning.
  Med optiska brytare i stället för mekaniska ska Roccat Vulcan Pro-tangentborden vara så mycket som 40 gånger snabbare än konkurrenterna.
  Blir Canons billigaste pro-videokamera.
  Påstås förbättra ljudet rejält med ny MAT-teknik.
  Det enda som är snabbare än Ludicrous är Plaid ...
  Men Volkswagen säger fortfarande ingenting om möjligheten att få bättre ljud!

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Mercedes EQC med Burmester Surround Sound System

  Riktpris: 30000 kr Ljudet av tystnad

  BMW i8

  Riktpris: kr Miljöbil i bensinslukarkostym

  Audi e-tron med Bang & Olufsen Premium Sound System

  Riktpris: 14500 kr Konsertsal på fyra hjul

  Vanmoof X3

  Riktpris: 20760 kr För den lille
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.