Kommer 2021

Jaguar XJ blir helt elektrisk.
Annons
Annons
forfatter

Egentligen är det otroligt att Jaguar XJ har varit i produktion nästan lika länge som Porsche 911 (1964). Den första XJ-modellen – Series I – lanserades 1968. Den hette XJ6 och tillverkades ända till 1986.

En XJ12 Series III med en 5,3-liters V12 tillverkades 1992, men seriens bilar ersattes egentligen redan 1986 av XJ40. Som var den första riktiga revolutionen i XJ-historien sedan V12:an infördes 1972.

Designen har inte förändrats så mycket från 1968 till 1986, även om Pininfarina gjorde ett par subtila designändringar på Series III 1979. Subtilt är ordet, för som Jaguar konstaterade: ”Man ska inte pilla på så perfekta proportioner.”

Jaguar XJ Series I till vänster, utgående XJ 2019 i blått längst till höger. Bild: Car Magazine.

Julian Thompson, som tog över designkontoret efter Ian Callum och som för evigt har legendstatus för sitt jobb med Lotus Elise, har definitivt tänkt skapa en ny signatur för nästa generations Jaguar XJ. Som blir helt elektriskt och Jaguars andra elbil efter i-Pace som kom 2018.

Precis som originalet ska nya XJ ge sig in i lyxklassen, där BMW 7-serien och Mercedes-Benz S-klasse har dominerat. Lanseringen ska ske mot slutet av 2020 vilket innebär att Jaguar kan bli nästa bilmärke med en fyradörrars elbil efter Porsche Taycan.

Annons

Läs också: Grönt ljus för Mercedes-Benz EQS AMG

Ännu så länge finns inga officiella bilder, men XJ blir ungefär fem meter lång, med långa svepande linjer och en coupe-liknande silhuett, inte helt olikt den utgående XJ:n. Men de snedställda baklyktorna är utbytta mot en horisontell rad med lysdioder, och fronten förväntas se mer ut som en i-Pace än en XJ.

Drivlinan blir mycket lik den som finns i i-Pace, med en uppskattad räckvidd på 470 km från 90 kWh-batterier, men eftersom bilen är baserad på Jaguar Land Rovers nya MLA-plattform för el- och hybriddrift kan den komma med både batteri och bränslemotor på vissa marknader.

Annons

Inuti får den en hög utrustningsnivå, med heltäckande glastak, integrerade skärmar och en möjlighet att köpa till Meridian-surroundljud.

Bilen ska byggas på Castle Bromwich-fabriken i England. Den har byggts om med nya produktionslinjer för MLA-plattformen och har en preliminär kapacitet på 150 000 bilar per år.

Samma plattform kan också användas till kommande Range Rover- och Land Rover-modeller, eftersom Jaguar Land Rover planerar att elektrifiera alla nya modeller som ska lanseras de närmaste åren. XJ och i-Pace är bara början.

Annons
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 39 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Annons
Annons

Läs också

TCL TS8132 är en billig soundbar med Dolby Atmos-ljus som återges av diskreta högtalare på ovansidan.
Nu går det att spela upp ljud från LG:s TV-apparater och soundbar-högtalare samtidigt.
Snyggare ljud hittar du ingen annanstans.
Nu kommer en speciell Final Fantasy-version av Panasonics kompakta gaming-soundbar SC-HTB01. Även känd som SoundSlayer.
I dag är det tio år sedan världens största TV-serie hade premiär.
Där andra fuskar fram en 4K-bild från en HD-panel har Sony-projektorerna riktiga 4K-paneler. Nu kommer två viktiga modeller med den nya X1-processorn för högkvalitativ bildbehandling.
Den ser mycket större ut än den är, nya 4309 Studio Monitor.
Den danska storstjärnan har fått ytterligare en internationell mega-roll.
Blir ny säkerhetsbil i FIA Formula E.
770 km räckvidd, självkörning på nivå 3 och ett överflöd av lyx.
Urbanista Los Angeles laddas med solceller.
Vackert och uppseendeväckande från Sony World Photography Awards 2021.
Canons nya generation skrivare har påfyllningsbara bläckbehållare.
Audis nya el-SUV blir den första bilen med Sonos-ljud. Kolla lanseringvideon här!
Här är det vi vet om Samsungs nya 2021-modeller
Canon släpper också objektiven RF 100mm f2.8L, RF 400mm f2.8L och RF 600mm f4L.