Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Här är Mercedes EQE SUV och så mycket kommer den kosta

EQE SUV är en av de viktigaste Mercedes-modellerna på länge - vi var med på premiären i Norge.

Skrivet av / 2023-02-06 - 17:13
Här är Mercedes EQE SUV och så mycket kommer den kosta

Mercedes-Benz elektriska portfölj fortsätter att växa och under sommaren 2023 lanseras ytterligare en ny modell på vägarna, nämligen EQE SUV. Det första demoexemplaret har precis anlänt Norge, och Ljud & Bild fick titta närmare (och lyssna) på bilen i Bertel O. Steens showroom i Bjørvika, Oslo!

Mercedes EQE SUV – lillebror till EQS SUV

EQE SUV har många av de designelement vi känner igen från det 7-sitsiga flaggskeppet EQS SUV till en mer kompakt 5-sitsig. Den väntas bli en mycket populär modell här i Norden – och en naturlig utmanare till bland annat BMW iX, Audi Q8 e-tron och Volvo EX90.

Den lyxiga interiören erbjuder bekväma säten och generösa dimensioner. Och naturligtvis påkostad infotainment – med den breda MBUX Hyperscreen och stereoanläggningen från tyska Burmester som några av alternativen.

Bagageutrymmet är som standard 520 liter, men om baksätets ryggstöd sätts i lastläge kan volymen öka till 580 liter. Med baksätet nere är den totala volymen 1675 liter. Baksätet kan fällas ner i en 40/20/40 fördelning.

Mercedes-EQE-500-SUV-rear-989x555 Mercedes-EQE-SUV-989x555
<
>
Det fräscha showroom-exemplaret har en snygg finish i vit metallic, AMG styling och svart alcantara läder. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Burmester-anläggning med 15 högtalare och Dolby Atmos-surroundljud

Burmester-systemet består av 15 högtalare och totalt 710 watts förstärkareffekt, inklusive två frontmonterade bashögtalare i golvet fram. Detta är ett system vi har god erfarenhet av från bland annat sedanversionen EQE, och vi känner genast igen den stora och detaljerade ljudbilden med tydligt centrum och fyllig taktfull bas.

Samtidigt undrar vi om detta inte låter större, mer spänstigt och potent än vad vi har upplevt i EQE tidigare. Det finns också gott om justeringsalternativ så att man kan justera klangbalansen som man vill, för både föraren bakom ratten och passagerarna i baksätet. Alla ljudinställningar kan sparas i ens egna personliga profil.

Audun-Hage-Mercedes-EQE-SUV-Burmester-989x539 Mercedes-EQE-SUV-Burmester-989x555
<
>
Burmester-systemet erbjuder en mängd olika inställningar för att låta som du vill ha det. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Via MBUX-konsolen kan man ansluta anläggningen till sitt eget Apple Music-, Tidal- eller Spotify-konto, och Burmester-systemet stöder också musikuppspelning av högupplösta FLAC-filer via USB. Det verkar dock inte finnas ett inbyggt alternativ att titta på Netflix eller andra streamingtjänster via MBUX-skärmen, som du kan i en Tesla Model S/X.

EQE SUV ska också kunna spela musikfiler i Dolby Atmos-surroundformat via Apple Music, men vi hann inte testa detta ordentligt under den korta sessionen i Bjørvika. Men det lilla vi hörde lät lovande!

Läs också Ännu bättre ljud i Mercedes? Mercedes har inlett samarbete med Apple och Universal Music för att leverera den ultimata ljudupplevelsen i bilen.

Två motoralternativ från start – här är de svenska priserna

Mercedes EQE SUV har gått att beställa sedan december och de första exemplaren kommer till Sverige under våren. Du kan välja mellan de två modellerna EQE 500 4MATIC SUV och Mercedes-AMG EQE 43 4MATIC SUV. Båda levereras som standard med 4MATIC fyrhjulsdrift och Torque Shift, som intelligent och kontinuerligt fördelar vridmomentet mellan fram – och bakaxlarna.

Beroende på utrustning och konfiguration kan en WLTP-räckvidd på upp till 540 kilometer förväntas. För att uppnå längsta möjliga räckvidd kan elmotorn på framaxeln kopplas bort automatiskt.

Mercedes EQE 500 4MATIC SUV får en startpris på 1 050 000 kroner, medan Mercedes-AMG EQE 43 4MATIC SUV startar på 1 340 000 kronor. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tesla Cybertruck rostar

Folkmassa går lös på förarlös bil

Första elskotern snart här

Elektriska sparkcyklar för råa gamers

Porsche Taycan får mer kraft och räckvidd

Den här har många väntat på

Får fyrhjulsdrift och lägre pris

Nu kan du beställa Polestar 4

Apple Car år 2028?

Teslas " folkvagn" är på väg

Elektriska Porsche Macan lanserad

Jeep Wagoneer S lanseras i år

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen