Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Easee Charge Lite laddbox

Kan styras med Bluetooth.

Skrivet av / 2023-08-25 - 16:01
Easee Charge Lite laddbox

Norska Easee blev på rekordtid Europas största tillverkare av laddboxar för elbilar. Men efter att svenska Elsäkerhetsverket begärt dokumentation på hur jordfelsskyddet i laddstationerna fungerade har det gått trögt för Easee.

Elsäkerhetsverket ansåg att laddboxarna måste ha en extern jordfelsbrytare typ A, och att Easees inbyggda jordfelsskydd inte var tillräckligt för godkännande.

Läs också Förbud mot Easee-laddboxar Elsäkerhetsverket har granskat laddboxar vilket lett till försäljningsförbud för två modeller.

Efter en del turer mellan Easee och Elsäkerhetsverket belades till slut Easees laddboxar med försäljningsförbud – men inte med användningsförbud. Detta ledde till uppsägningar och i slutändan till att VD och en av grundarna, Jonas Helmikstøl, avgick.

Sedan dess har Easee arbetat med en ny laddbox som uppfyller alla krav, inklusive Elsäkerhetsverkets, och den nya laddboxen Charge Lite finns redan till försäljning.

– ”Vi har fått beställningar på fler än 4 000 laddare i Norge, Sverige, Danmark och Nederländerna. Det är mycket glädjande att detta sker på de marknader där vi har haft det tuffast de senaste månaderna”, säger Easees försäljningschef Stefan Dekker i ett pressmeddelande.

Charge Lite har nu lanserats i Danmark, Norge, Sverige, Nederländerna, Belgien och Österrike.

Foto: Easee

Charge Lite ser ut som samma laddningsbox som tusentals hushåll redan har, men det är den första produkten i Easees nya produktserie. Denna består även av Charge Core med högre laddningshastighet och en MID-certifierad laddare, Charge Max, för gemensamma anläggningar.

Charge Lite har en maximal laddeffekt på 11 kW på tre faser och 7,4 kW på en fas från ett 230 V/32 A trefassystem, medan Charge Core är en kraftfullare hemmaladdare med en maximal laddeffekt på 22 kW. Den kräver ett 400 V TN-nätverk och 32 A på tre faser.

Bluetooth

Laddaren för vanliga hushåll, Charge Lite, kommer också att ha Bluetooth-kontroll, så att man kan starta och stoppa laddningen och låsa upp laddkabeln utan att vara uppkopplad mot internet.

Den har också en funktion som kallas OCPP, vilket innebär att man kan styra laddaren från en tredje part utan att vara beroende av Easees molntjänst.

De nya laddarna har fortfarande Easees integrerade jordfelsskydd, men det det försäkras att de är godkända enligt gällande standard.

Easee säger i pressmeddelandet att det fortfarande är helt säkert att använda de befintliga Home and Charge-laddarna, och att det inte finns några förbud mot användning i något land.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Så utvecklas självkörande bilar

Fransk design och stil

20 procent längre räckvidd - endast med programvara

Avlyssning på hjul

Zeekr 001 FR: 1 265 hästkrafter!

Framtidens elbilar går längre och är smartare

Rulla till toppen