Apple bärbara datorer är en våt dröm för många. De är superläckra och finns i många versioner, men de är dyra också. De höga priserna återspeglas i kvaliteten och andrahandsvärdet, men gör det desto viktigare att välja rätt modell. Det är väldigt tråkigt att bränna 20 0000 kronor på en laptop som är fullständigt överkvalificerad – och det är lika dystert att skaffa en dator som inte klarar av det den ska.
Apple tycks ha gjort det enkelt att välja. Den tunna MacBook Air är maskinen för de flesta som vill ha en bärbar Mac, och den mycket grymmare MacBook Pro – som finns i två storlekar, inklusive den nya 16-tummaren – passar bättre för de som behöver en potent dator för krävande uppgifter.
Det låter enkelt, men Apple kan leverera datorerna i många olika konfigurationer. Med fler kärnor i processorn, ännu mer minne, SSD-lagring och annat. Vilket naturligtvis får priserna att dra iväg uppåt. Med andra ord är det viktigt att veta hur högt man ska lägga ribban för att få den MacBook man behöver och inte välja fel.
Besöker man en kompetent butik så kan man få bra hjälp, men eftersom mycket av försäljningen sker online – till exempel i Apple Stores nätbutik – underlättar det om man har lite förkunskaper innan man trycker på köpknappen.
Men Mac är så dyrt
Priserna kan vara skrämmande för de som har sett att det finns fullt användbara bärbara PC-datorer för under 5 000 kronor. Då är det fullt förståeligt att man hajar till över att en MacBook kostar mer än det dubbla.
Men som alltid finns det en anledning till att något är dyrare. I det här fallet finns det faktiskt flera anledningar. Allra viktigast är byggkvaliteten. Alla MacBook-modeller har ett styvt aluminiumskal med utfräsningar på insidan för att ge optimal kylning och placering av batteri och komponenter.
Det sistnämnda är i många fall optimerat för datorn, men betyder också att den inte kan uppgraderas. Minne, processor och lagring går inte att byta ut mot något nytt och bättre.
Apples skärmar tillverkas inte av dem själva, men Apple har uppenbarligen handlat valt de bästa, för i våra tester visar det sig att MacBook-skärmarna är överlägsna för uppgifter som video- och bildredigering.
Mac OS
Ett annat argument är hur optimerat operativsystemet Mac OS X är för datorerna, som dessutom levereras med ett antal förinstallerade program som ingår i priset. Apple Microsoft Office-konkurrenterna Pages, Numbers, Keynote, men också andra program som Apple Music, Photos, iMovie, Facetime och Messages för att bara nämna några.
Dessa är gratis att uppgradera, under så gott som hela maskinens livslängd. Så länge Apple-operativsystemet stöder äldre maskinvara.
Plus och minus
Mac-användare ger överlag bra kritik i användarundersökningar, och det brukar vara användarupplevelsen, kvaliteten och den fina integrationen med appar i iPhone och iPad som nämns.
Tangentbordsproblem har varit ett minus för vissa användare. Apple har tidigare haft produktionsproblem med fjärilstangentborden men detta är fixat i de senaste modellerna. 16-tumsmodellen som mot slutet av 2019 har en ny sorts tangentbord som vi gillade väldigt mycket när vi testade det.
Antalet anslutningar har också kritiserats och Pro-modellernas touch bar – pekfältet ovanför tangenterna – är inte lika uppskattat av alla.
Och så är det naturligtvis irriterande att man inte kan installera mer minne eller lagringskapacitet – och tro mig: du måste vara ovanligt fingerfärdig för att göra det på egen hand, även med specialverktyg. Risken för att du förstör något är stor, och under alla omständigheter ryker garantin.
2
MacBook Air – allround-datorn
Air var Apples första riktigt tunna dator, och den senaste versionen som kom sommaren 2019 är en betydande uppgradering. Den har fått touch-ID, snabbare minne, mycket skarpare skärm med bättre färgåtergivning och en tvåkärnig 1,6 GHz Intel Core i5-processor.
Det kan konfigureras med 16 GB minne och upp till 1 TB SSD-lagring, men då kostar den mer än den billigaste MacBook Pro. Air kan även kopplas till en extern 5K-skärm eller två 4K-skärmar. Man kan välja mellan guld, silvergrått och grått. Upp till 12 timmars batteri med trådlös anslutning. Väger bara 1,25 kg och är Apples tunnaste alternativ bland de mest bärbara datorerna.
Priser från: 14 300 kr
Passar bäst till:
Suverän studentmaskin, passar lika bra hemma på resan. Touch ID ökar säkerheten, fin skärm och tillräckligt exakt styrplatta för enkel fotoredigering.
Passar mindre bra till:
Bara två USB-C-portar, för svag för video- och fotoredigering eller krävande grafikprogram. Inte rätt maskin för Adobe Creative Cloud eller Final Cut Pro X.
Vårt val:
Standard tvåkärnig i5-processor, 16 GB minne och 256 GB SSD.
MacBook Pro – för krävande användning
Utbudet av Apples Pro-modeller kan verka krångligt att få koll på. De finns i två storlekar: med en 13,3-tumsskärm och en mycket större 16-tumsskärm som mot slutet av 2019 ersatte 15-tumsversionen.
Båda har Touch ID och finns i många olika konfigurationer, men 16-tummaren är den mest kraftfulla. Båda har marknadens kanske bästa skärmar, med 227 respektive 226 pixlar per tum, 500 nits ljusstyrka och utökad P3-färgrymd.
Tyvärr har ingen av skärmarna 4K-upplösning eller HDR-stöd, men man kan koppla in externa 5K- och 4K-skärmar. Pro-modellerna finns i grått och silvergrått. Observera att 13-tummaren är lika kompakt som en MacBook Air, bara lite tjockare.
13 tum
Den enklaste och billigaste versionen är en 13-tums med fyrkärnig 1,4 GHz Intel Core i5-processor. Det levereras med 8 GB minne och 128 GB SSD, och passar bättre än en MacBook Air till mer processor- och grafikkrävande uppgifter som Adobe Lightroom.
Den häftigaste versionen har en fyrkärnig 2,8 GHz i7-processor och 16 GB minne. 13-tummaren kan levereras med upp till 2 TB SSD-lagring.
16 tum
13-tummaren väger bara 1,37 kg och är bara lite tyngre än en Air, men den större 16-tummaren väger 2 kg. Men den har ett nytt tangentbord, större skärmyta eftersom skärmen går nästan hela vägen ut till kanten, bättre ljud från de inbyggda högtalarna samt den starkaste processorn, det snabbaste minnet och en kraftfullare grafikprocessor: en åttakärnig 2,4 GHz Intel Core i9-processor – med boost upp till 5 GHz –, 64 GB minne och upp till 8 TB SSD-lagring.
Den kan också utrustas med en mycket kraftigare grafikprocessor än föregångaren med 15-tums skärm: AMD Radeon Pro Vega 5500M med 4 eller 8 GB minne, som är ett mycket bättre alternativ för användare som ägnar sig åt exempelvis 3D-rendering.
Priser: från 16 800 kr för 13 tum och från 30 000 kr för 16 tum
Passar bäst till:
Den nya 16-tummaren har uppdaterad i9-processor och är ett kraftpaket som kör Adobe Photoshop CC och Premiere Pro CC, Cinema 4D, Final Cut Pro X, renderingsprogram och annat grafiskt krävande programvara med lätthet.
13-tummaren är ett billigare, mer resevänligt alternativ för de som hellre jobbar i Adobe Lightroom och Capture One och behöver en mindre men ändå potent dator för kreativa uppgifter. Apples bästa datorer för design-, arkitekt- och media/foto-studenter.
Passar mindre bra till:
Bara två USB-C-portar i den billigaste 13-tummaren med 1,4 GHz i5-processor är en begränsning för somliga (2,4 GHz har fyra USB-portar), men storleken och vikten gör den perfekt för resor. Storleken på 16-tummaren innebär att den inte passar för resor, och den starkaste versionen är förhållandevis dyr.
Vårt val:
13 tum med fyrkärnig 2,4 GHz i5-processor, 16 GB minne och 256 GB SSD. Eller 16 tum med åttakärnig 2,3 GHz i9-processor, 32 GB minne och 512 GB SSD.
Apple Care?
De flesta har en hemförsäkring som täcker skador och förluster, vilket också gäller för en Mac. Villkoren varierar, men försäkringen täcker sällan fel som uppstår.
Apple Care är ett slags extraförsäkring, som ger ägaren direkt tillgång till support och service på datorn i upp till tre år. Den täcker dessutom fel på batterier, laddare och mycket annat
Om man är beroende av datorn och inte kan vara utan den så kan Apple Care vara ett bra val. Observera dock att det kostar extra att välja Apple Care, antingen när man köper en ny Mac eller inom 12 månader efter köpet.
Praktiska tillbehör
Utbudet är enormt och de flesta väljer åtminstone ett fodral eller en väska till datorn. Sådana finns i alla former, färger och prisklasser. Kom bara ihåg att välja något som passar just din Mac exakt. En del kan vara trånga, även om det står att de passar en 13-tums dator, vissa har dragkedjor som kan göra repor, och de flesta av dem är inte vattentäta. Prova gärna först om det går.
Om du har en MacBook med få ingångar kan du köpa en USB-adapter med flera ingångar, vissa av dem har kortläsare också. Då kan man ladda på samma gång som man kopplar in skrivare, trådbunden mus och andra tillbehör.
Gigahertz, SSD och annat
Alla siffror och bokstavskombinationer i specifikationslistan kan verka som rena rama grekiskan.
Hertz, Mbps, Gigaflops och turbo boost kan verka kryptiskt, men låt oss göra det enkelt för oss:
Maskinens hjärna är en processor som arbetar med en specificerad maximal hastighet. Som talar om hur snabbt den kan göra färdigt uppgifter. 2 GHz är oftast snabbare än 1,5 GHz. Men som alltid beror det på många andra faktorer.
GHz
Ta till exempel antalet kärnor. Fyra är bättre än två, eftersom det ger plats för mer trafik och sväljer undan data lite snabbare än två kärnor. 1,5 GHz med fyra kärnor är faktiskt snabbare än 2 GHz och två kärnor. Tänk dig en motorväg med två filer och lång kö med Ferraribilar. De kan förflytta sig blixtrande snabbt, men bara om trafiken flyter på.
Kärnor
Med fyra kärnor – eller fyra filer, om du så vill – får man plats med fler bilar. Som även om hastigheten sjunker enklare klarar av all databehandling eftersom det helt enkelt finns plats för mer datatrafik. Eller fler Ferraribilar.
Turbo
I en Mac – och många PC-datorer – finns det en turbo boost, som kan öka hastigheten vid tillfällen när datamängden är mer krävande att få undan. Värmeutvecklingen sätter gränser för hur länge, men turbo kan göra att 3D-jobb går fortare.
MHz
En annan hastighet som är betydelsefull är buss- och minneshastighet. Typen av minne spelar också roll, men i en laptop finns det inte plats för det allra snabbaste minnet. De vanligaste är minneshastigheter från 1 600 MHz och uppåt, de snabbaste maskinerna har ofta 2 400 MHz.
Antalet gigabyte spelar också roll. 16 GB ger datorn flera gånger mer minne än 8 GB, vilket gör det mycket lättare att köra tunga program eller flera program åt gången.
Minneskapacitet, hastighet och bandbredd är också viktigt för grafikprocessorn. Mer av allt ger mycket bättre rendering, 4K-videoredigering och naturligtvis mycket bättre bild när man spelar spel.
SSD
Moderna bärbara datorer levereras inte med hårddisk, utan Solid State Drive (SSD). Som egentligen inte är någon disk utan lagringschips som är lödda direkt på moderkortet. Eller på ett plugin-kort som är installerat på maskinens moderkort.
Här ska man komma ihåg två saker: kapacitet och hastighet. På en bärbar dator som lagrar mycket i molnet kan det räcka långt med 128 GB. Behöver man lagra många tyngre filer väljer man 256 – eller minst 512 GB om man ska lagra mycket video.
Väntar du på något bättre?
Det kommer ständigt uppdaterade modeller som är bättre. För Apples del är cykeln mellan varje ny modell ett år. Vissa mindre uppdateringar kan komma inemellan men i snitt går det knappt ett år mellan Pro-modellerna, något längre för MacBook Air.
För de allra flesta som behöver en dator finns det ingen anledning vänta. Uppgraderingarna är sällan så betydande att det lönar sig. Undantagen kan vara om man väntar på ny teknik i bärbara datorer, till exempel 4K-OLED-skärmar och större SSD än 4 TB.
Köpa begagnat
Det är fullt möjligt att köpa begagnade Mac-datorer. Det kan man spara mycket på, men välj en så ny maskin som möjligt. Gärna föregående års om budgeten tillåter, och helst inte äldre än tre år. Då är man garanterad en längre livslängd och längre stöds för Mac OS och programvara än med äldre maskiner.
En dator med garanti kvar är värd att betala lite extra för, men be om kvitto och alla papper som följde med. Kontrollera att tillbehör som laddare och kablar ingår och är hela och be om att få datorn rensad och ny installerad med en fullständig version av Mac OS.
I övrigt gäller samma regler som för vanliga begagnatköp. Använd sunt förnuft och skriv ett köpekontrakt.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser