TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Klassiker Sony CDP-101 CD-spelare

Sony CDP-101 CD-spelare

De första CD-skivorna såg dagens ljus 1982, den historien känner de flesta till. Men många har nog glömt den första spelaren.

forfatter
Publicerad 2022-09-10 - 11:00

Sony CDP-101 såg precis ut som den tidens kassettdäck från Sony: en kompakt låda som bara var 25,5 cm bred. Men i stället för en kassettlucka som fälldes ut kom en ut bricka med plats för en av nya 12 cm stora CD-skivorna.

Allt var helt digitalt. Även om mycket av musiken inte spelades in digitalt på den tiden så var allt som lagrades på skivan digitalt. Med små gropar som spelarens laserpickup läste av.

Dataströmmen bestod av ettor och nollor och genererade en musiksignal i en 16-bitars omvandlingskrets (Philips CD100 som lanserades en månad senare hade en 14-bitars).

Samtidigt med lanseringen av spelaren släpptes 50 album på CD från Sony och CBS, bland annat Billy Joels 52nd Street.

CDP-101 skilde sig från prototypen som Sony visade upp 1981 – som kallades för Goronta – genom att vara tillräckligt kompakt för att passa in i de flesta stereoanläggningar – och till skillnad från dåtidens skivspelare var musiken fri från knaster och hackningar. Sony sålde träsidor till spelaren som ökade bredden till 43 cm, så att den passade ihop med andra komponenter.

Den digitala eran föddes med CDP-101, som undertecknad minns som en kristallklar musikförmedlare med en ytterst onaturlig och skarp diskant. Basresponsen var mycket tightare och mycket mer dynamisk än hos någon skivspelare, men så hade CDP-101 ett dynamiskt omfång på 96 dB också. En bra skivspelare på den tiden kom knappt upp i 60 dB.

Frekvensomfånget angavs till 5 Hz – 20 kHz och harmonisk förvrängning vid 1 kHz var  0,004 %. Också den siffran var något som varken skivspelare eller kassettspelare kom i närheten av.

Längre fram kom det mycket bättre CD-spelare från Sony och andra tillverkare, men CDP-101, som var i produktion fram till 1985, var den allra första.

SonyCDP101Catalogue
Sony CDP101 Catalogue
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

1 svar på ”Sony CDP-101 CD-spelare”

  1. Mycket trevlig artikel som väcker minnen! Jag köpte min första CD-spelare (Sony CDP-102) i mitten av 1980-talet tillsammans med Dire Straits underbara Brothers in arms. Spelaren funkar ännu…

    Svara

Lämna en kommentar

MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind

Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.

Här är de artiklar som lästes mest 2022 Det handlade om smarta hem, elbilar, hi-fi och naturligtvis Elon Musk!
Linn Sondek LP12 - klassikern vi inte glömmer Grammofonen framför alla är skotsk, introducerades 1972 och tillverkas fortfarande.
Sony CDP-101 – klassikern vi aldrig glömmer De första CD-skivorna såg dagens ljus 1982, den historien känner de flesta till. Men många har nog glömt den första spelaren.
Rogers LS3/5A – en klassiker vi aldrig glömmer Utan kommersialiseringen av den här oansenliga högtalaren hade den förblivit en välbevarad hemlighet bland BBC:s ljudtekniker.
Electrocompaniet 2 channel Audio Power Amplifier Tandberg och andra får ursäkta. Är det någon historisk norsk förstärkare som verkligen tronar över alla andra så är det den här.
Följ Ljud & Bild