TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

Klassiker

Nikon F – första professionella spegelreflexen

Lade grunden för Nikons framgång.

Av / 2023-05-14 - 12:00
Nikon F – första professionella spegelreflexen

Nikon F var inte den första spegelreflexkameran, men den var Nikons första, och dessutom den första i en lång rad kameror som vände sig till professionella fotografer.

Eller rättare sagt: det är inte säkert att Nikon bara tänkte på proffsen när de modifierade SP-sökarkameran 1959.

Nikons ingenjörer skar ett fyrkantigt hål i topplattan på SP-modellen, monterade en lutande spegel och gjorde ett starkare objektivfäste. På så sätt kunde de montera en prismasökare på en SP – och vips! var Nikon F född.

Somliga tror att F:et är taget från mitten av ordet reflex, eftersom R är svårt att uttala på många asiatiska språk.

Läs också Nikon D5 Den här passar inte alla, men alla som behöver den kommer att uppskatta dess egenskaper.

Kameran var relativt avancerad för sin tid. Med ett löstagbart prismahus kunde Nikon erbjuda varianter med inbyggd TTL-ljusmätare.

Kameran var modulär. Förutom den utbytbara sökaren kunde man byta mattskivor, bakstycket kunde ersättas med ett större 250-bilders magasin och kameran kunde förses med motoriserad framdragning. Vilket gav den en svindlande hastighet på 4,5 bilder per sekund.

Nikon F ad II
Tidig annons för Nikon F.

Det visade sig att kameran var väldigt robust och den blev snabbt populär bland proffsen. Bland annat tog många pressfotografer med sig flera Nikon F för att bevaka Vietnamkriget. Något som bland annat på ett trovärdigt sätt porträtterades av Dennis Hopper i Francis Ford Coppolas film Apocalypse Now 1979.

Modifierade versioner av Nikon F åkte också ut i rymden med Skylab 1973, vilket också var året som Nikon lanserade sin efterföljare, F2.

Apocalypse Now Nikon F
Dennis Hopper i Apocalypse Now med inte färre än fyra Nikon F.

Det fanns ett brett urval av optik till kameran, från riktigt bred vidvinkel på 21 mm, vilket var speciellt på den tiden, till kraftfull tele i form av 1 000 mm.

Kameran levererades ursprungligen i silvergrått, senare även i svart, och det fanns totalt sex olika sökare till Nikon F. Photomix FTn var den mest avancerade, med 60 procent centrumdominerad TTL-ljusmätning (through-the-lens), och dessutom fanns det bland annat en optisk schaktsökare och en med 6x förstoring för makrofoto.

Linda McCartney Nikon F
Linda McCartney med en svart Nikon F, utrustad med den karaktäristiska FTn Photomic-prismasökaren.

Nikon F är förmodligen världens mest fotograferade kamera. Listan över filmer med Nikon F som rekvisita är lång. Detsamma är listan över kändisar som fotograferade med kameran. Dennis Hopper använde inte bara ett F på film, han var också en skicklig fotograf och använde både F, F2 och senare modeller.

Nikon F sort
Nikon F i svart.

När F2 lanserades 1973 blev den enkla spegelreflexkameran mer avancerad. Den fick bland annat en robust titanslutare med slutartider på ner till 1/2000 sekund.

Blixtar kunde synkas till 1/180 s och med den mekaniska självutlösaren kunde man exponera ner till 10 sekunders slutartid.

F2 var också modulär och kunde utrustas med olika prismasökare, bland annat F2A och F2AS Photomic som hade inbyggd elektronisk ljusmätning, samt en mekanisk koppling till bländarringen på objektivet som kopplade bländarvärdet till ljusmätaren för mer korrekt exponering.

Nikon F2 ersattes 1980 av F3. En naturlig efterföljare i F-serien, modulär förstås, men nu med automatisk slutartid och ännu snabbare seriefoto med motordriven MD12.

Men det är en annan historia.

F-serien slutade för övrigt med F6, en analog spegelreflex som tillverkades så sent som 2020. Då hade Nikon tillverkat F-modeller i 51 år.

Nikon F ad

Läs också En helt fantastisk kamera Nikon Z9 är den bästa proffskameran vi har testat. Det säger inte lite.
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons
Ljud & Bild