TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Guide

Så får du surroundljud från Sonos Ace

En ny uppdatering gör funktionen "Flytta tv-ljudet" tillgänglig för många fler.

Av / Uppdaterad: 2024-08-07 - 10:23 // Först publicerad: 5 aug 2024 kl. 08:01
Så får du surroundljud från Sonos Ace

Hörlurarna Sonos Ace lanserades för drygt två månader sedan och har redan testats framgångsrikt av Ljud & Bild. Bland fördelarna som nämns finns effektiv brusreducering, god komfort och behagligt, välupplöst ljud. Men kanske inte så mycket mer, jämfört med tuffa konkurrenter som B&W, Sony och Apple.

Sonos hörlurar har dock ett extra ess i rockärmen: funktionen ”Flytta tv-ljudet” (TV Audio Swap) som Sonos kallar det. Den kan användas när du vill lyssna på TV-ljud genom Sonos-lurarna, och i vissa fall är det möjligt att uppnå en viss surroundeffekt.

Uppdatering 07/08/2024: Sonos har precis släppt en uppdatering till Sonos Ace och Sonos-appen som gör TV Audio Swap tillgängligt på Android. Den kan nu även användas med Beam(Gen 1/Gen 2) och Ray, förutom Arc. Därmed kan långt fler Sonos-ägare nu använda finessen.

Sonos Ace och Sonos Arc. (Foto: Audun Hage)
Läs också ANC-hörlurar med ett extra trick Sonos efterlängtade hörlurar är inte som alla andra. Och det är faktiskt en bra idé.

Sonos TV Audio Swap – surroundljud genom hörlurarna?

Det är vanligt att använda Bluetooth för att ansluta hörlurar trådlöst till TV-ljudet. Det kan du förstås göra med Sonos Ace också, men det finns ett bättre alternativ. Eftersom lurarna också har inbyggd Wi-Fi kan de anslutas till en kompatibel Sonos soundbar och extrahera en bättre ljudsignal med ytterligare rumsinformation och huvudspårning.

I det här fallet hanteras den faktiska avkodningen av surroundljudet i soundbaren innan den skickas vidare till hörlurarna.

Obs: Tyvärr är stödet för den här funktionen fortfarande ganska begränsat. Än så länge är det bara toppmodellen Sonos Arc som kan prata med Ace, och du behöver en iPhone för att aktivera den i appen för första gången.

Sonos har dock lovat att funktionen även ska komma till lillebror Beam och Android-användare under sensommaren/hösten, så vi antar att de jobbar på det – när de inte är upptagna med att fixa andra buggar och brister i den nya appen, vill säga. Kanske i september?

För att få det virtuella surroundljudet i öronen behöver du ha en Sonos soundbar, i det här fallet Arc (Foto: Sonos)

Så aktiverar du ”Flytta tv-ljudet”

Oavsett. Om du äger (eller funderar på att köpa) ett par Sonos Ace-hörlurar kan det vara bra att veta hur – och hur bra – det fungerar.

För det första behöver du naturligtvis ett par Ace-hörlurar påslagna och en Sonos Arc soundbar ansluten till din TV via HDMI ARC. Det är också viktigt att Wi-Fi är aktiverat i soundbaren innan du börjar.

För att aktivera ”Flytta tv-ljudet” behöver du också en iPhone med Sonos-appen nedladdad. Med dessa förutsättningar kan du hitta och lägga till Sonos Ace i appen. Du kan sedan välja att para ihop Ace och Arc i menyn.

IMG_8863 IMG_8865 IMG_8867 IMG_8864
<
>

Via Sonos-appen kan du även justera EQ, loudness och brusreducering, samt TV-relaterade inställningar som rumsligt ljud (Spatial Audio/Dolby Atmos) och den så kallade huvudstyrningen.

När produkterna väl är ihopparade behöver du dock inte göra något annat i appen – tryck bara länge på knappen på hörlurarna för att byta ljudkälla.

Obs: Installationen går inte nödvändigtvis smidigt vid första försöket: I vårt fall var vi tvungna att återställa vår Sonos Arc och lägga till den i Sonos-systemet igen innan den kunde ansluta till Ace-hörlurarna. Efter det fungerade det dock relativt smidigt, och det är bra att man inte behöver använda appen varje gång efteråt.

Vi märkte också att Sonos-lurarna hade mycket liten fördröjning via Wi-Fi, så ljudet var väl synkroniserat med händelserna på skärmen. Dessutom gick det snabbt att växla mellan Bluetooth- och Wi-Fi-ingångarna.

Obs: De här tipsen finns också på Sonos webbplats, under namnet ”Flytta tv-ljudet”.

Hur bra fungerar det?

När allt var klart kunde vi äntligen njuta av surroundljud via Sonos-lurarna. Det bör dock noteras att det är surroundljud av den virtuella sorten, som vi också kan uppleva med andra hörlurar som stöder ”rumsanpassat ljud”.

Sonos-lurarna skapar ett artificiellt ”rum” där ljudet från front- och centerkanalerna är förankrat längst fram i rummet. Om du sedan vrider huvudet något kommer ”ljudbilden” att förändras och förbli i samma position. Effekten är ganska häftig och fascinerande första gången man hör den, men därefter handlar det egentligen bara om den övergripande ljudkvaliteten, som i våra öron var imponerande.

Ljudet är klart, öppet och neutralt, med bra röståtergivning och generös bas när det behövs. Hur bra surroundeffekten blir beror till stor del på ljudspåret och mixningen. Enligt vår erfarenhet var det de senaste inspelningarna i Dolby Atmos-format som gav den allra bästa känslan av rymd. Och även om det inte kan ersätta ett surroundsystem med fysiska högtalare runt om, så är det ett bra alternativ – särskilt när det är sent på kvällen och andra vill sova. Då kan du njuta av filmen eller fotbollsmatchen för fullt, utan att störa resten av familjen.

Slutsats: Värt att överväga för Sonos-användare

Sonos är inte den enda tillverkaren som erbjuder den här funktionen: Apple erbjuder rumsligt ljud genom sina Airpods-modeller och Apple TV, och Sony erbjuder något liknande när deras hörlurar används tillsammans med Sony TV.

Om du redan äger en Sonos Arc-soundbar är det dock värt att överväga att köpa ett par Ace-hörlurar för att använda TV Audio Swap-funktionen, men Sonos bör också fixa tillgång till Beam och Ray så snart som möjligt. Gärna Trueplay rumskorrigering för (utvalda?) Android-mobiler också, när de ändå är igång.

Uppdatering 07/08/2024: Sonos har precis släppt en uppdatering till Sonos Ace och Sonos-appen som gör TV Audio Swap tillgängligt på Android. Den kan nu även användas med Beam(Gen 1/Gen 2) och Ray, förutom Arc. Därmed kan långt fler Sonos-ägare nu använda finessen.

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sonos Ace har ett ess i rockärmen – nu även för Android och flera soundbars

10 tips på bra presenter

Rulla till toppen