RecensionYour Honor

Etiska och moraliska principer sätts på prov

New Orleans mest respekterade domare hamnar i klammeri med rättvisan.
Karakter
Thriller
Your Honor
forfatter

Den exotiska ”halvmånestaden” New Orleans bilder kuliss för den här extraordinära thrillerserien, där moral och etik sätts på yttersta prov bland stadens främsta juridiska ”stöttepelare”.

Legendariske Bryan Cranston (Breaking Bad) spelar huvudrollen som domare Michael Desiato. I hela sitt liv har han kompromisslöst tillämpat lagen, försvarat samhällets svagaste och stått upp för rättsstatens principer. Principer och moral som sätts på hårda prov när hans egen son begår en kriminell handling.

Av misstag kör den stackars sonen Adam (Hunter Doohan) på och dödar en sjuttonåring – och till råga på allt flyr han sedan från platsen. Situationen spetsar till sig ytterligare när det visar sig att offret är den yngste sonen till stadens största maffiaboss, Jimmy Baxter (Michael Stuhlbarg).

Your Honor (Foto: HBO)

Alla moraliska principer och tankar på att ”göra rätt” vänds upp och ned när Desiato inser vad de råkat ut för. Från detta ögonblick handlar allting om att dölja brottet och att skydda sonen – kosta vad det kosta vill.

Premissen för Your Honor är härligt fängslande och originell. Hur ska en kompromisslös människa, som alltid försvarat lagen och dess rättsliga principer, bete sig när det är hans egen familj som råkat illa ut?  Plötsligt är alla medel tillåtna, ändamålet helgar alltid medlen.

En fascinerande och bitvis intrikat historia, som tyvärr fördärvas av ett manus som tar sig för många friheter och som bygger på en del förenklade lösningar.

Your Honor (Foto: HBO)

Cranston är fenomenal, och perfakt castad, som samhällets stöttepelare som alla litar på och ser upp till, men som ändå är så komplex att han är villig att göra vad som helst (och lite till) för att skydda sin egen son och hålla honom borta från problem och (i bästa fall) ett långt fängelsestraff.

Ju hårdare fadern försöker skydda/rädda sonen, desto mer komplex, tillkrånglad och olöslig blir situationen för dem. Spännande och intrikat, men ibland för otroligt.

Att handlingen utspelas i New Orleans, en av USA:s städer med den största afroamerikanska befolkningen, stora sociala och ekonomiska skillnader och en poliskår som ofta kritiseras av pressen, ger historien en pikant udd och gör serien mer trovärdig.

101 - Part One 101 - Part One 101 - Part One 101 - Part One 101 - Part One 101 - Part One 101 - Part One 101 - Part One
<
>
Your Honor (Foto: HBO)

Däremot hemfaller manusförfattarna lite för ofta åt klichéer och stereotyper. Persongalleriet blir för endimensionellt, bevis och handlingar dyker ”plötslig” upp, karaktärerna fattar uppenbart idiotiska beslut för att det ska ”passa” den konstruerade handlingen och maffiabossen och de kriminella gängen framställs onödigt onyanserat.

Synd, för det här är en så bra serie, med en fantastisk potential, att vi önskar att vi hade kunnat dela ut maxbetyg.

Vi rekommenderar ändå, utan minska tvekan, Your Honor, men landar inte på mer än fyra starka stjärnor. Överlag utmärkta skådespelare och en fascinerande handling i en mytomspunnen stad lyfter serien till långt över genomsnittet.

Vi utser den bästa strömningstjänsten I och med Disney+ har strömningskriget satt igång på allvar, men vilka av de stora MÅSTE du ha?

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
Fakta
  • HBO
  • Release: 14 februari 2021
  • Regi: Eva Sørhaug
  • Med: Bryan Cranston, Hunter Doohan, Michael Stuhlbarg, Carmen Ejogo, Benjamin Flores Jr., Isiah Whitlock Jr., Lili Kay, Jimi Stanton, Tony Curran, Hope Davis, Amy Landecker, Margo Martindale, Andrene Ward-Hammond, Lamar Johnson
  • Genre: Thriller
  • Land: USA
  • År: 2020
  • Längd: 8:20
  • Betyg: 4
IMDB Rating
Your Honor  | TV Series (2020–2021) 573min | Crime, Drama, Thriller | TV Series (2020–2021) Summary: A judge confronts his convictions when his son is involved in a hit and run that embroils an organized crime family. Facing impossible choices, he discovers how far a father will go to save his son's life.
Countries: USALanguages: English

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.