Recension: Your Honor

Etiska och moraliska principer sätts på prov

New Orleans mest respekterade domare hamnar i klammeri med rättvisan.
Karakter
Thriller
Your Honor
Annons
Annons
forfatter

Den exotiska ”halvmånestaden” New Orleans bilder kuliss för den här extraordinära thrillerserien, där moral och etik sätts på yttersta prov bland stadens främsta juridiska ”stöttepelare”.

Legendariske Bryan Cranston (Breaking Bad) spelar huvudrollen som domare Michael Desiato. I hela sitt liv har han kompromisslöst tillämpat lagen, försvarat samhällets svagaste och stått upp för rättsstatens principer. Principer och moral som sätts på hårda prov när hans egen son begår en kriminell handling.

Av misstag kör den stackars sonen Adam (Hunter Doohan) på och dödar en sjuttonåring – och till råga på allt flyr han sedan från platsen. Situationen spetsar till sig ytterligare när det visar sig att offret är den yngste sonen till stadens största maffiaboss, Jimmy Baxter (Michael Stuhlbarg).

Your Honor (Foto: HBO)

Alla moraliska principer och tankar på att ”göra rätt” vänds upp och ned när Desiato inser vad de råkat ut för. Från detta ögonblick handlar allting om att dölja brottet och att skydda sonen – kosta vad det kosta vill.

Annons

Premissen för Your Honor är härligt fängslande och originell. Hur ska en kompromisslös människa, som alltid försvarat lagen och dess rättsliga principer, bete sig när det är hans egen familj som råkat illa ut?  Plötsligt är alla medel tillåtna, ändamålet helgar alltid medlen.

En fascinerande och bitvis intrikat historia, som tyvärr fördärvas av ett manus som tar sig för många friheter och som bygger på en del förenklade lösningar.

Your Honor (Foto: HBO)

Cranston är fenomenal, och perfakt castad, som samhällets stöttepelare som alla litar på och ser upp till, men som ändå är så komplex att han är villig att göra vad som helst (och lite till) för att skydda sin egen son och hålla honom borta från problem och (i bästa fall) ett långt fängelsestraff.

Ju hårdare fadern försöker skydda/rädda sonen, desto mer komplex, tillkrånglad och olöslig blir situationen för dem. Spännande och intrikat, men ibland för otroligt.

Att handlingen utspelas i New Orleans, en av USA:s städer med den största afroamerikanska befolkningen, stora sociala och ekonomiska skillnader och en poliskår som ofta kritiseras av pressen, ger historien en pikant udd och gör serien mer trovärdig.

Annons
101 - Part One 101 - Part One 101 - Part One 101 - Part One 101 - Part One 101 - Part One 101 - Part One 101 - Part One
<
>
Your Honor (Foto: HBO)

Däremot hemfaller manusförfattarna lite för ofta åt klichéer och stereotyper. Persongalleriet blir för endimensionellt, bevis och handlingar dyker ”plötslig” upp, karaktärerna fattar uppenbart idiotiska beslut för att det ska ”passa” den konstruerade handlingen och maffiabossen och de kriminella gängen framställs onödigt onyanserat.

Synd, för det här är en så bra serie, med en fantastisk potential, att vi önskar att vi hade kunnat dela ut maxbetyg.

Vi rekommenderar ändå, utan minska tvekan, Your Honor, men landar inte på mer än fyra starka stjärnor. Överlag utmärkta skådespelare och en fascinerande handling i en mytomspunnen stad lyfter serien till långt över genomsnittet.

Läs också
Vi utser den bästa strömningstjänsten I och med Disney+ har strömningskriget satt igång på allvar, men vilka av de stora MÅSTE du ha?
Fakta
  • HBO
  • Release: 14 februari 2021
  • Regi: Eva Sørhaug
  • Med: Bryan Cranston, Hunter Doohan, Michael Stuhlbarg, Carmen Ejogo, Benjamin Flores Jr., Isiah Whitlock Jr., Lili Kay, Jimi Stanton, Tony Curran, Hope Davis, Amy Landecker, Margo Martindale, Andrene Ward-Hammond, Lamar Johnson
  • Genre: Thriller
  • Land: USA
  • År: 2020
  • Längd: 8:20
  • Betyg: 4
IMDB Rating
Your Honor  | TV Series (2020–2021) 573min | Crime, Drama, Thriller | TV Series (2020–2021) Summary: A judge confronts his convictions when his son is involved in a hit and run that embroils an organized crime family. Facing impossible choices, he discovers how far a father will go to save his son's life.
Countries: USALanguages: English

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

Samsungs nya tv-tjänst erbjuder direktsända tv-kanaler gratis.
Norska serien Welcome to Utmark: briljant svart komedi eller bara konstig?
I dag är det tio år sedan världens största TV-serie hade premiär.
Den danska storstjärnan har fått ytterligare en internationell mega-roll.
Serieversionen av filmsuccén levererar mer av samma sak, i ett halsbrytande men så småningom upprepande tempo.
Att 40 % av de spanska männen går på bordeller var en chockerande nyhet för oss – men bannemej om inte Álex Pina lyckas göra hejdundrande underhållning av tragedin.
April bjuder på mycket godis från strömningstjänsterna, nu kan du också titta på innehåll från nykomlingen Paramount+.
Påsken blir definitivt bättre med en riktigt bra thriller eller deckare!
Nykomlingen Paramount+ lanseras med Maisie Williams som snabbkäftad eremit som plötsligt släpps lös i det fria. Roligt, men lite oförlöst.
Disney+ bevisar att det fortfarande finns mer spännande material att förmedla från Marvels rikliga universum.
Många filmer har ”finputsats” i efterhand av missnöjda regissörer – men ingen lika omfattande som Justice League.
Den efterlängtade uppföljaren till fräscha Wonder Woman är årets största besvikelse.
En av 1980-talets stora komiker, Eddie Murphy, försöker stenhårt att återuppliva sin klassiska komedi – men åstadkommer bara en mycket mindre charmig kopia.
Uppföljaren går i samma fascinerande fotspår som första säsongen – och det är inte negativt.
New Orleans mest respekterade domare hamnar i klammeri med rättvisan.
Under årets första vårmånad får vi ljusare dagar, mindre snö och massor av spännande innehåll från strömningstjänsterna.
Tänk om det om var Sovjetunionen som hann först till månen?
Big Sky ett levande bevis på att även en av branschens mest erfarna och välrenommerade kan misslyckas.
Två personer ägnar en hel natt åt att göra sitt yttersta för att såra och förnedra sin partner. Sådant blir det filmkonst av.
Tom Hanks briljerar i sobert western-epos som har hjärtat på rätta stället.