Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Recension: Upgraded

Hur man ”uppgraderar” till ett lyckligare liv

En tretton-på-dussinet romantisk komedi som räddes av en vinnande Camila Mendes.

Av / 2024-02-15 - 16:19
Upgraded
Tor Aavatsmark

Det måste sägas att filmer och serier som ryms i genren romantiska komedier sällan utmärker sig för briljant originalitet, banbrytande intriger eller överraskande handling. Med det sagt måste du kunna kräva lite mer än vad den standardiserade Upgraded har att erbjuda.

Filmen släpps lagom till Alla hjärtans dag och Prime Video tar oss med på en romantisk resa med ett par som råkar träffas på ett flygplan och som mot alla odds till slut faller för varandra.

Läs också Så får du din käresta på kroken L&B ger dig de romantiska serie- och filmtipsen för Alla hjärtans dag

Upgraded visar dock inget större intresse för den ”omöjliga” romansen mellan konstnärseleven Ana (Camila Mendes) och den luttrade rikemanssonen William (Archie Renaux). Och det slår inte heller gnistor om dem på skärmen när det unga kärleksparet möts.

Nej, huvudfokus för manusförfattaren Christine Lenig och regissören Young är Anas självförverkligande resa, från obetald lärling i den fina konstvärlden på vägen till att skapa sig en egen karriär.

 

Det börjar med att den unga Ana, som bor hemma hos sin syster och svåger, lyckas imponera på den tuffa konsthandlaren Claire (Marisa Tomei, The Wrestler), för att sedan bli ombedd att börja som tredje assistent på Londonfilialen.

Självklart lever hon från hand till mun, längtar efter en karriär och en egen lägenhet och har en nördig väninna, Amy. Lika självklart kastas hon huvudstupa in i konstvärldens toppskikt och möter den ena stora bitchen efter den andra. Claires två assistenter är som kopior av Askungens elaka styvsystrar.

Upgraded (Foto: Prime Video)

Ana får också ett jobb som Askungen och behandlas därefter. Damerna flyger i business class till Heathrow, medan Ana får ta ett senare flyg – i ekonomiklass. Efter att ha sett hur illa hon behandlas förbarmar sig en bokningsassistent på JFK över henne och ger henne en gratis uppgradering (därav filmens titel!) till business.

Läs också Den datoranimerade krigshistorien Ännu en gång har Steven Spielberg och Tom Hanks samarbetat för att skildra andra världskrigets fasor. Visuellt spektakulärt, men känslomässigt urholkat.

På flyget över Atlanten träffar hon den sorglöse miljardären och arvtagaren William (som hon just har spillt en hel Bloody Mary på). Efter ett missförstånd kulminerar samtalet med att William tror att hon är chefen för konsthandelsföretaget…

Man behöver inte vara raketforskare (eller civilekonom) för att förstå hur detta fungerar. De två ”onda styvsystrarna” gör bort sig gång på gång, medan Ana ständigt imponerar och överraskar chefen – väl ackompanjerad av sina nya konstkontakter i London, ledda av Williams mamma, Catherine (Lena Olin).

Ana (Camila Mendes) and William (Archie Renaux) in UPGRADED. Upgraded Upgraded Upgraded Upgraded Upgraded Upgraded Upgraded Upgraded
<
>
Upgraded (Foto: Prime Video)

Persongalleriet är genomgående stereotypt och starkt karikerat. Till och med Marisa Tomei, som med My Cousin Vinny verkligen bevisade att hon behärskar komedins konst, blir en blek kopia av Meryl Streep i The Devil Wears Prada. Den bohemiska änkemiljardären, i Lena Olins förtjusande skepnad, är faktiskt den mest intressanta personen av dem alla, och hon virar också resten av ensemblen runt sitt lillfinger.

Upgraded (Foto: Prime Video)

Visst är Anas klassresa trevlig, om än varken särskilt intressant eller överraskande, men Camila Mendes (Riverdale) gör ett finfint jobb med att blåsa charmigt liv i en förutsägbar karaktär. Och trots ett ganska generiskt manus är det några av replikerna som träffar mitt i prick och får oss att le – men särskilt romantisk är filmen inte.

Läs också A star is born Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

Charmig och lättsam humor, men alldeles för förutsägbar och väldigt lättglömd. 3 medelmåttiga stjärnor. Om målet är att komma i Alla hjärtans dag-stämning så se hellre A Star in Born en gång till.

Prime Video-premiären var den 9 februari.

Upgraded (Foto: Prime Video)
Karakter
Upgraded

Fakta:

  • Prime Video
  • Release: 9 februari 2024
  • Regi: Carlson Young
  • Med: Camila Mendes, Marisa Tomei, Archie Renaux, Lena Olin, Anthony Head, Thomas Kretschmann, Rachel Matthews, Fola Evans-Akingbola, Saoirse-Monica Jackson
  • Genre: Romantisk komedi
  • Land: USA
  • År: 2024
  • Längd: 1:44
  • Betyg: 3
  • IMDb

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen