Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Recension: Ticket to Paradise

Enkel, men fantastiskt charmig stjärnglans

Superstjärnorna George Clooney och Julia Roberts bevisar en gång för alla vilken kraft ”star power” är.

Publicerad 2023-06-07 - 00:15
Ticket to Paradise
Tor Aavatsmark

Det är helt enkelt fascinerande att se vad det fåtal unika skådespelare, de som har den där oefterhärmliga ”star power”, kan tillföra en annars medelmåttig film.

Humphrey Bogart, Katharine Hepburn, Cary Grant, Bette Davis, James Stewart, Marlon Brando, Clark Gable, Ingrid Bergman, Liz Taylor, Gregory Peck, Marilyn Monroe, Kirk Douglas, James Dean och Grace Kelly – alla var ikoniska Hollywood-stjärnor som hade den där lite odefinierbara, djupt fascinerande stjärnglansen. Skådespelare och skådespelerskor som med sin medfödda talang kunde förvandla även mediokra manus och naiva historier till riktigt underhållande och smått oförglömliga filmupplevelser.

I sin femte film tillsammans ger vår tids filmikoner, George Clooney och Julia Roberts, välbehövlig stjärnkraft till Ol Parkers lättsamma publikfrieri av en vykortssemesterfilm och ”surfar” på den klassiska stjärnglansen.

 

Själva handlingen väldigt enkel, smått naiv och full av klyschor. Lily är (Kaitlyn Dever, Dopesick) dotter till det skilda paret Georgie (Roberts) och David Cotton (Clooney) och har just avslutat sin juristutbildning. För att fira sin examen och få en paus innan vuxenlivet börjar på allvar åker hon och hennes bästa vän Wren till det exotiska, tropiska semesterparadiset Bali.

Där ska de simma i kristallklart vatten, dricka ur kokosnötter och sticka sina bara tår i den varma tropiska sanden, med en parasolldrink i handen, innan de återvänder till USA och sina advokatjobb. Men så träffar Kaitlyn den charmiga, lokala sjögräsbonden (!) Gede (Maxime Bouttier) – och faller pladask…

Ticket to Paradise (Foto: SkyShowtime)

Knappt två månader efter examen skickar hon ett mejl till sina föräldrar och meddelar att hon ska gifta sig med en infödd och bosätta sig på Bali.

Trots att Georgie och David har varit skilda i drygt 15 år, och skyr varandra som pesten, lägger de gammalt groll åt sidan och börjar samarbeta för att sabotera det planerade bröllopet och ”rädda” dottern från att begå sitt livs misstag.

Läs också Mamma Mia! 2 – Here We Go Again Ett livsbejakande gäng i ett naturskönt landskap, allt ackompanjerat av smittande poprytmer: en charmig återförening.

Regissören Parker ligger bakom publikframgångar som Mamma Mia! Here We Go Again och Hotell Marigold 2. Han vet med andra ord vilka ”knappar” han ska trycka på för att charma oss i sank och vagga bort oss från vardagens stress och kaos med några timmars fantasiflykt till paradiset.

Filmen är helt klart producerad för att fronta Clooney och Roberts – men jösses vad de levererar och öser ut stjärnglans!

Ticket to Paradise (Foto: SkyShowtime)

Manuset är pompöst klyschigt, lättsamt och förutsägbart. De infödda balineserna är givetvis lyckliga och lever i fred och harmoni, helt i samklang med naturen. Och vi västerlänningar har ingen aning om vad livslycka är när vi rusar från möte till möte i Chicagos kalla skyskrapsdjungel. Och nej, du behöver absolut inte vara Mensa-medlem för att förutspå hur Ticket to Paradise utvecklar sig – och slutar.

Å andra sidan sitter replikerna (för det mesta) som helgjutna när Roberts och Clooney avfyrar den ena förolämpningen efter den andra, och sarkasmen ligger som en våt filt över deras havererade förhållande. Det är uppenbart att de två glamorösa superstjärnorna känner varandra utan och innan, litar på varandra och njuter av varandras sällskap. Scenen med dryckestävlingen mellan de ”gamla” och det blivande brudparet är en humorklassiker av sällan skådat slag, och ett strålande exempel på hur bra det kan fungera med lössluppen, fånig humor när kemin är så stark.

Ticket To Paradise TICKET TO PARADISE Still Photography on the set of "Ticket To Paradise"
<
>
Ticket to Paradise (Foto: SkyShowtime)

 

Ticket to Paradise har, trots sina många uppenbara svagheter och lättsinnigheter, glimten i ögat så det räcker och blir över. Man blir faktiskt inte trött på Clooney och Roberts ständiga käbbel, och deras allt mer hopplösa försök att sabotera bröllopet.

Filmen bärs vekligen upp av stjärnorna, men Dever gör också en gedigen rolltolkning, trots det slätstrukna manuset. Filmen borde skrivas ut på recept som en knappt två timmar lång verklighetsflykt och befriande lyckopiller. 4 stjärnor till en av årets riktiga charmbomber.

Filmen har streamingpremiär på SkyShowtime den 7 juni.

Ticket to Paradise (Foto: SkyShowtime)

Karakter
Ticket to Paradise

Fakta:

  • SkyShowtime
  • Release: 7 juni 2023
  • Regi: Ol Parker
  • Med: George Clooney, Julia Roberts, Kaitlyn Dever, Billie Lourd, Maxime Bouttier, Lucas Bravo
  • Genre: Romantisk komedi
  • Land: USA
  • År: 2022
  • Längd: 1:44
  • Betyg: 4
  • IMDb

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen