TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Recension The Unforgivable

Sorglig historia om lidande

Sandra Bullock fjäskar för att säkra ännu en Oscar-statyett.

forfatter
Publicerad 2021-12-26 - 08:08
Karakter
Drama
The Unforgivable

Tyvärr är inte allt guld som glimmar – inte ens strömningsjätten Netflix egna produktioner.

Ute på landsbygden, i utkanten av miljonstaden Seattle, gick en polisinsats helt åt helvete för 20 år sedan. Familjefadern hade begått självmord när den lokala sheriffen dök upp med stor och välbeväpnad styrka för att kasta ut de två Slater-döttrarna Ruth (Sandra Bullock) och Emily (Emma Nelson). Allting eskalerade, sheriffen sköts till döds och Ruth dömdes till 20 år bakom lås och bom.

 

Sedan spolar vi fram till nutid, när Ruth ska försöka skaffa sig ett nytt liv i frihet. Fast fortfarande med ”POLISMÖRDARE” nästan tatuerat i pannan, vilket hennes handledare (Rob Morgan) aldrig missar ett tillfälle att påminna henne om.

Ruth får ett slitet hostel-krypin i stadens Chinatown, ett jobb på en fiskfabrik och som frivillig snickare – och så småningom en manlig friare. Men hennes ultimata mål är att återförenas med sin syster som placerades av sociala myndigheter efter mordet på sheriffen.

Det visar sig vara otroligt svårt, med arga fosterföräldrar som gör allt som står i deras makt för att inte att riva upp allt det smärtsamma förflutna och lagar som motarbetar henne. Dessutom försvåras Ruths vardag av att sheriffens två redneck-söner inte kan acceptera att deras pappas mördare har släppts på fri fot.

Läs också Alla nya streamingtitlar, december Dessa serier/filmer kan du streama i december.

Det är en tuff och utomordentligt långsökt och konstruerad historia som Nora Fingscheidt (regissör) har skapat med den här nyinspelningen av den brittiska TV-serien. Den har sina kvaliteter, men de överskuggas fullständigt av stereotypa karaktärer, en dramaturgi som slingrar sig fram och en handling som inte verkar särskilt trolig.

The Unforgivable
The Unforgivable (Foto: Netflix)

Genom hela filmen vandrar Bullock runt som en zombie, ständigt med ett sammanbitet och känslolöst stenansikte – till slut tippar det nästan över och blir parodiskt. Vi är fullt medvetna om att filmfestivaljuryer är kända för att belöna enkla människor som har det kämpigt (flagrant exemplifierat av ”Simple Jack” i Tropic Thunder), men det får finnas gränser.

Det hjälper inte heller att sheriffens enfaldiga söner är snäppet mer parodiska, eller att vi har svårt att tro på att advokaten (Vincent D’Onofrio), som nu bor i mord-huset, plötsligt och av misstag, vill hjälpa Ruth. Och vi har inte ens nämnt den fullständigt långsökta ljuva musik som uppstår mellan Ruth och hennes kollega Blake (Jon Bernthal). The Unforgivable försöker innerligt hårt att vara något större än den egentligen är.

The Unforgivable_7 The Unforgivable_6 The Unforgivable_5 THE UNFORGIVABLE: JON BERNTHAL as BLAKE. CR: KIMBERLEY FRENCH/NETFLIX © 2021 The Unforgivable_10 The Unforgivable_9 The Unforgivable_3 The Unforgivable_2
<
>
The Unforgivable (Foto: Netflix)

Det finns inga gränser för vilket lidande, av nästan bibliska proportioner, som Ruth ska utsättas för innan hon får (?) förlösning. På vägen dit vacklar Fingscheidt mellan hämnd-, drama- och thrillergenren. Allt med en omisskännlig smak av billig 1980-talsfilm, ”härligt” ackompanjerad av överspel och töntig dialog.

Det ska The Unforgivable ha, den är vackert filmad och har (emellanåt) smått engagerande scener – och den har faktiskt ett crescendo som överraskar. Men som helhet är det här en film du definitivt kan undvika, det finns så mycket bättre kvalitetsunderhållning på Netflix i jul, till exempel den lysande Don’t Look Up, eller, för Bullock-fans, Bird Box. 2 stjärnor.

Läs också Jordens hysteriska undergång I denna beska komedi har Leonardo DiCaprio och Jennifer Lawrence stora problem med att övertyga den amerikanske presidenten om att domedagen är nära.
Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Fakta
 • Netflix
 • Release: 10 december 2021
 • Regi: Nora Fingscheidt
 • Med: Sandra Bullock, Emma Nelson, Vincent D’Onofrio, Jon Bernthal, Richard Thomas, Viola Davis, Will Pullen, Tom Guiry, Rob Morgan
 • Genre: Drama
 • Land: USA
 • År: 2021
 • Längd: 1:52
 • Betyg: 2
IMDB Rating
The Unforgivable Crime, Drama | December 10, 2021 (United States) Summary:
Countries: United Kingdom, Germany, United StatesLanguages: English
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Vinner hon kronprinsens hjärta? Netflix släpper nu en trailer för ännu en norsk långfilm.
Dramat som fängslade en hel värld En dramatisk historia från verkligheten – men Howard lyckas aldrig höja temperaturen till kokpunkten.
Gosling vs. Evans! Bröderna Russo levererar sin version av halsbrytande spionfilm, men glömmer den mänskliga aspekten.
Se trailer för nya Star Wars-serien på Disney+ Det kommer en ny Star Wars-serie från Disney+. Se den första riktiga trailern för Andor här.
Schweizisk splatter testar ny crowdfunding-modell Mad Heidi finansieras av fans som får del av vinsten om filmen blir en framgång.
Nu kan du strömma Game of Thrones i 4K-kvalitet *UPPDATERAD* 4K-versionerna av Game of Thrones säsong 1-8 är nu tillgängliga på HBO Max
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend