Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Recension: The Regime

Politikens absurda teater

Från skaparna av Succession kommer ett nytt maktdrama – med en rejäl dos komik.

Av / 2024-03-01 - 00:01
The Regime
Tor Aavatsmark

Gillar du politiskt drama, gärna med en rejäl dos satir/ironi? Då kommer den uppenbart narcissistiska och (makt)galna Kate Winslet i The Regime förmodligen att vara mitt i prick!

Från producenterna av HBO-succén Succession (det satiriska dramat om den mäktiga mediefamiljen Roy) kommer en dagsaktuell politisk dramasatir med maktkamp, korruption och intriger i centrum.

Vi befinner oss i ett fiktivt, medelstort centraleuropeiskt land (vågar vi gissa på Slovakien?), med den nästan allsmäktiga, läspande kanslern Elena Vernham (Winslet) som är paranoid, makthungrig och cynisk ända in i märgen. Utåt sett verkar den navelskådande kanslern/diktatorn, precis som Trump, vara en välgörare för sitt försmådda, kuvade folk, men tro oss, precis som Trump & Co är hon bara ute efter personlig vinning.

Det vassa manuset är skrivet av serieskaparen Will Tracy, som också var medförfattare till Succession, och för regin står Stephen Frears (Farligt begär) och Jessica Hobbs.

Det är uppenbart att Tracy vill göra satir av vår tids politiska ”folksjukdom”, att (mestadels) högervridna populister tar sig till makten i till synes välfungerande demokratier. Politiker som Orbán, Le Pen, (den framlidne) Berlusconi, Wilders, Kaczyński, Robert Fico, Bolsonaro, BoJo och Trump. Ledare med enkla lösningar och enkla svar på komplexa frågor, som (i stor utsträckning) tilltalar arbetarklassen och antiglobalister, och som försöker omvandla våra demokratier till fullfjädrade autokratier.

Läs också Men var inte Succession död? Nu finns det en möjlighet att HBO-serien återuppstår - om än i ett något annorlunda format.

Vi har tidigare haft nöjet att se Julia Louis-Dreyfus som den självupptagna vicepresidenten i Veep, men hennes karaktär når inte ens upp till knäna på Elena. Hon är en trångsynt, enkelspårig über-narcissist som omger sig med ja-sägare, korrupta rådgivare och en make som är en nickedocka. Dessutom har hon en troféson som sköts av en undergiven hushållerska (Andrea Riseborough).

Medan folket sjunker ner i en allt djupare avgrund av fattigdom och upproret växer, uppvaktas den enväldiga kanslern av både högt uppsatta amerikanska politiker (Martha Plimpton) och genomkorrumperade kineser som vill vara med på utvinningen av landets koboltgruvor.

Kate Winslet, ”The Regime” (Foto: HBO Max)I stort sett hela handlingen utspelas innanför palatsets klaustrofobiska väggar, där kanslern lever i en verklighetsfrånvänd bubbla och beordrar folk, samtidigt som hon är rädd för bakterier, mögel, otrogna tjänare och ett folkligt uppror.

Hon allierar sig med den synnerligen lojale soldaten Herbert Zubak (Matthias Schoenaerts, The Danish Girl), som lyssnar på alla hennes infall – och mer än gärna hoppar i säng med den hetlevrade kanslern. Med honom vid sin sida blir hon alltmer paranoid och diktatorn i hennes psyke tar allt större plats.

The Regime (Foto: HBO Max)

I ren McCarthy-stil (Putin?) övervakar hon sina fiender och rensar sedan bort dem.

Inlåst i palatsets fuktiga källare finns den kontroversielle politiske ideologen och oppositionsledaren (Hugh Grant). Han göder Zubak med ”giftig” regimkritik, samtidigt som administrationen är på väg att implodera.

The Regime (Foto: HBO Max)

Det är en både fascinerande och underhållande uppgift som serieskaparen har gett sig på. När det gäller populistiska politiker med diktatoriska drag finns det många att välja mellan. Den ena mer förkastligt absurd än den andra. Serien surfar också länge på de överrivna stereotyperna, det absurda beteendemönstret hos en alltmer skandalös, spritt språngande galen och maktfullkomlig politiker. Här får Winslet verkligen leka i rollen och visa upp helt andra sidor av sin skådespelartalang än hon presenterade i exempelvis den jordnära kriminalserien Mare of Easttown.

Läs också Kate Winslet briljerar! Småstaden i Pennsylvania skakas av försvunna och mördade tonårstjejer – och Kate Winslet är förlorad i mörkret.

Förutom rent maktspel och uppenbart politiskt drama serveras vi en rejäl dos satirisk komedi. Serien är full av bitande satir, med kvicka repliker och underhållande humor. Som Elenas förhållande till sin godtrogne man, hennes absurda dialog med sin ”son”, och kanslerns möten med vanliga människor och en (stinkande) beta …

The Regime_1 (6) The Regime_1 (7) The Regime_1 (9) The Regime_1 (8) The Regime_1 (11) The Regime_1 (3)
<
>
The Regime (Foto: HBO Max)

Men efter ett tag går serien lite för mycket i cirklar, upprepar sig och överdrifterna blir väl absurda. Mittenavsnitten är nästan stillastående, med undantag för ett underbart avsnitt där en gnistrande Grant är i fokus. Det är synd att man inte ägnar mer tid åt hans karaktär, som ger kanslern välbehövligt motstånd.

Mer vind i seglen blir det när den allsmäktiga Elena, som rena rama Elena Petrescu, plötsligt befinner sig på okänd och osäker mark och blir helt avklädd och hjälplös när hon kommer i kontakt med den brutala verkligheten.

The Regime (Foto: HBO Max)

The Regime har blivit en rolig och – tyvärr – aktuell politisk serie. Allt håller inte samma höga nivå och efter ett tag känns dramaturgin en smula riktningslös. Men detta räcker mer än väl till en varm rekommendation och 4 stabila stjärnor.

The Regime består av sex avsnitt och har HBO Max-premiär den 4 mars. Recensionen är baserad på samtliga avsnitt.

Läs också Tillbaka i (dyster) högform! I den fjärde säsongen återvänder True Detective till sina mörka, dystopiska rötter.
Karakter
The Regime

Fakta:

  • HBO Max
  • Release: 4 mars 2024
  • Regi: Stephen Frears
  • Med: Kate Winslet, Matthias Schoenaerts, Andrea Riseborough, Hugh Grant, Guillaume Gallienne, Martha Plimpton, Danny Webb, David Bamber, Henry Goodman, Stanley Townsend, Louie Mynett, Rory Keenan, Karl Markovics, Pippa Haywood
  • Genre: Drama
  • Land: USA
  • År: 2024
  • Längd: 6:00
  • Betyg: 4
  • IMDb

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen