TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Recension The Mosquito Coast, säsong 1

Reboot utan sting och spänning

Den mycket fascinerande filmklassikern har blivit en ojämn och något långtråkig serieupplevelse.

forfatter
Publicerad 2021-06-25 - 07:39
Karakter
Thriller
The Mosquito Coast, säsong 1

Det har faktiskt gått 35 (!) År sedan Harrison Ford, som en hyperenergisk, desillusionerad amerikansk familjefar, tog hela sin familj till en back-to-nature-livsstil i djungeln i Sydamerika.

Den självutnämnda uppfinnaren och grundaren Allie Fox (Ford) och familjen flydde från det meningslösa, självupptagna konsumtionssamhället, i en lysande dramafilm regisserad av australiensaren Peter Weir (The Way Back).

Ju längre in vi kom i den övertygande historien, desto mer fanatisk, kompromisslös och hänsynslös blev Allie, och familjen (såväl som deras välbefinnande) blev allt mer oviktigt. Han hade något att bevisa och han skulle göra det till varje pris.

Nu har streamingtjänsten Apple TV+ nyligen släppt en ny serie baserad på samma roman av Paul Theroux, den här omgången med Justin Theroux (The Leftovers) i huvudrollen (som förresten är Pauls brorson). Men det är en helt annan, och mycket mer ojämn historia vi får serverad.

Läs också The Leftovers: Djupt drama Hur går de som är kvar vidare när 2 % av jordens befolkning plötsligt försvinner i tomma luften?

Theroux roman utgör fortfarande grunden för berättelsen, men handlingen utspelar sig i nutid, paret har bara två barn och anledningen till att de lämnar det lovade landet är att myndigheterna vill arrestera Allie och hans fru (Melissa George) – oklart av vilken anledning.

Allie är fortfarande den entusiastiska, lite naiva, ideologen. Som ständigt letar efter nya sätt att göra världen grönare och mer miljövänlig, inte minst med hjälp av förnybara energikällor. Han föredrar att hålla de två tonårsbarnen inom husets fyra väggar, med hemundervisning och så långt borta från morföräldrarna som möjligt.

I brådskan och hetsen att komma iväg packas några dokument, de mest nödvändiga kläderna och kontanter innan de beger sig till gränsen över till Mexiko. Vissa tvivelaktiga yrkesbrottslingar ska få dem ”säkra” över gränsen – det går naturligtvis åt helvete.

Läs också Sovjetunionen hann först till månen! Tänk om det om var Sovjetunionen som hann först till månen?
The Mosquito Coast, säsong 1 (Foto: Apple TV+)

Serien är vackert filmad i en gulbrun färgpalett. Foton och klipp är oklanderliga, och skådespelarna, särskilt en energisk Theroux, levererar varje gång. Men manusförfattaren och serieskaparen Neil Cross gör det segt; alltför segt.

I de sju episoderna, på drygt sex timmar, som utgör den första säsongen, dröjer det inte länge innan Fox-familjen tar sig till Guatemala. Något som kan förlåtas i detta avseende, värre är att karaktärerna upprepade gånger gör helt ologiska/okritiska val. Val som uppenbarligen är skrivna för att skapa dramaturgi och spänning, men som alltför ofta verkar konstruerade och inte alls trovärdiga.

The Mosquito Coast, säsong 1 (Foto: Apple TV+)

Agenterna från NSA framstår som amatörmässiga parodier, och nej, vi tror inte en sekund på att Allie skulle lämna en pistol lättillgänglig för en brottsling, så att han kan kasta den ur bilen i vildmarken. Tyvärr ”förvånar” den irriterande naiviteten hos den uppenbarligen intelligenta Allie oss gång på gång, och hur de tar sig ut ur konflikt efter konflikt blir för lätt och enkelt.

The Mosquito Coast avviker för mycket från den fascinerande originalberättelsen. I serien är det varför Fox-paret är på språng som är huvudelementet; vilket är mycket mindre engagerande än en ”galen” entusiast som vill rädda världen och är villig att offra sin familj på vägen.

The Mosquito Coast, sesong 1_2 The Mosquito Coast, sesong 1_7 The Mosquito Coast The Mosquito Coast, sesong 1_4 The Mosquito Coast, sesong 1_3
<
>
The Mosquito Coast, säsong 1 (Foto: Apple TV+)

Det finns uppenbarligen en del olösta spänningar i Fox-familjens dolda bakgrundshistoria, och det finns människor som vi gärna vill lära känna mer – potentialen för en bra och engagerande serie är verkligen närvarande. Bara synd att den första säsongen framstår som ett enda långt transportsträcka där karaktären ska etableras, men samtidigt behandlas för ytligt/lättvindigt.

3 stjärnor för en serie som vi förmodligen kommer att ge en ny chans – men det här var en besvikelse. Hela säsong 1 kan strömmas från Apple TV+ nu.

Läs också Vi utser den bästa strömningstjänsten I och med Disney+ har strömningskriget satt igång på allvar, men vilka av de stora MÅSTE du ha?
Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Fakta
 • Apple TV+
 • Release: 11 juni 2021
 • Regi: Natalia Beristáin
 • Med: Justin Theroux, Melissa George, Logan Polish, Gabriel Bateman, Kimberly Elise
 • Genre: Thriller
 • Land: USA
 • År: 2021
 • Tid: 5:10 timmar
 • Karaktär: 3
IMDB Rating
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Vinner hon kronprinsens hjärta? Netflix släpper nu en trailer för ännu en norsk långfilm.
Dramat som fängslade en hel värld En dramatisk historia från verkligheten – men Howard lyckas aldrig höja temperaturen till kokpunkten.
Gosling vs. Evans! Bröderna Russo levererar sin version av halsbrytande spionfilm, men glömmer den mänskliga aspekten.
Se trailer för nya Star Wars-serien på Disney+ Det kommer en ny Star Wars-serie från Disney+. Se den första riktiga trailern för Andor här.
Schweizisk splatter testar ny crowdfunding-modell Mad Heidi finansieras av fans som får del av vinsten om filmen blir en framgång.
Nu kan du strömma Game of Thrones i 4K-kvalitet *UPPDATERAD* 4K-versionerna av Game of Thrones säsong 1-8 är nu tillgängliga på HBO Max
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend