TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
SOMMARERBJUDANDE PÅ LB+

Recension Space Force, säsong 1

Space Farce!

Steve Carell är en strålande, självcentrerad stjärngeneral som fått Trumps absurda uppdrag att skicka människor till månen igen.

forfatter
Publicerad 2020-06-15 - 00:05
Karakter
Komedi
Space Force, säsong 1

Netflix visar oss hur det kan gå när militären ska följa, och nästan agera i affekt efter, tweets från en oförutsägbar amerikansk president.

Komikerlegendar

Steve Carell har en lång komikerkarriär bakom sig, bland annat som stunt-reporter på The Daily Show och som återkommande värd på Saturday Night Live, samt en rad minnesvärda, smarta filmkomedier. Till exempel Anchorman, Date Night, Get Smart och TV-serien The Office (som Space Force drar växlar på).

Men Carell har också flera fina dramafilmer på sin CV, inte minst den enastående Foxcatcher, men även Café Society och som oigenkännlig Donald Rumsfeld i Vice.

Vi kan lugnt konstatera att han aldrig varit något stort fan av konservativa republikaner på högsta nivå – och verkligen inte narren och narcissisten som nu bor på 1600 Pennsylvania Avenue. Trump får sig en rejäl omgång i Carells nya serie.

youtu.be/l4mY2asIjWk

 

Boots on the Moon

Carell är både medförfattare, producent och spelar huvudrollen som den meriterade fyrstjärniga generalen Mark R. Naird. Efter många års tjänst befordras Naird äntligen till den allra högsta nivån, direkt under försvarsministern.

Men överraskande nog är det inte flygvapnet han ska leda, utan en helt ny gren av försvaret: Space Force.

På direkt order från den något impulsiva president Trump (han nämns aldrig med namn, men det är aldrig någon tvekan om vilken president serien menar) ska USA återigen sätta män-på-månen – och före 2024. Naird och hans män får i uppdrag att säkerställa militärens närvaro under ockupationen av månen.

Fesjå? Space Force, säsong 1 (Foto: Netflix)

Klassisk Carell

Space Force är typisk Steve Carell – på gott och ont. Serien kan kategoriseras som lätt, småcrazy vardagskomik. Lite i samma stil som Blackadder och The Office.

Här kryddas det med igenkännliga situationer från vanliga människors vardag: hopplösa och inkompetenta chefer, oförutsägbara planer, irriterande kollegor, svåra familjesituationer och ett arbetsliv som knappt fungerar.

Alltihop, naturligtvis, uppskruvat ett par komiska snäpp till det lätt absurda.

Vardagsrasismen är ständigt närvarande, speciellt asiater (Kina) och ryssar ses ned på, men även alla pinsamt, olidligt politiskt korrekta och påtvingande partner från europeiska ESA.

Ständigt, som en evig skugga, följer rymdstyrkans vetenskapliga alibi, den sarkastiske och försiktige nörden Dr. Mallory (John Malkovich i en av sina glansroller) Naird och sticker mer eller mindre välmenande käppar i hjulen.

När landets högsta generaler samlas måste de vänta 5–10 minuter för att få reda på vilken ny politik de ska planera för. Det är presidentens senaste tweet de väntar på …

Och som om det inte fanns tillräckligt med problem med raketer som exploderar på uppskjutningsrampen, grälsjuka ”experter”, inkompetenta medarbetare (från Belgien och i synnerhet Asien), så mer eller mindre förväntas det att rymdstyrkans uniformer ska designas av presidenthustrun. Dessutom förväntas Naird försvara den vansinnigt höga budgeten inför en kongressförhör. Vad i hela friden …?

Ovanpå alltihop plågas Naird ständigt av en övernitisk PR-officer, Scarapiducci (Ben Schwartz), uppenbarligen skriven med Trumps före detta kommunikationschef Anthony ”The Mooch” Scaramucci som förlaga. Den hyperaktiva token, helt utan någon form av sociala antenner eller empati, fick sparken (via Twitter) efter tio dagar.

”The Mooch”. Space Force, säsong 1 (Foto: Netflix)

Fiktion vs. verklighet

Den något oförutsägbara inkompetensen hos alla chefer, anställda och systemet genomsyrar serien, men det är den politiska udden som är mest framträdande.

Det ska sägas att det är svårt att göra bra satir och parodi när verkligheten är betydligt mer spektakulärt absurd än en komediförfattare både kan förutsäga och hitta på.

En president som utformar landets utrikes- och säkerhetspolitik via Twitter? En försvarsbudget som går överstyr och måste försvaras i kongressen? En inkompetent president som kräver Boots on the Moon inom fem år? En PR-chef som hämtad ur en skräckkomedi och en presidenthustru som vill designa försvarets uniformer?

För fyra år sedan skulle vi allihop ha skrattat uppgivet åt Space Force, uppskattat dess dramaturgi och bra skådespelare, men tyckt att manuset var löjligt osannolikt och långsökt.

Detta är också lite av seriens ”problem”: verkligheten. Ja, verkligheten som föregår just nu i ett av våra närmaste länder, rent politiskt och allierat, är så ooootroligt mycket mer absurd och chockerande att fiktiv komik kommer till korta.

 

Space Force, sesong 1_34 Space Force, sesong 1_33 Space Force, sesong 1_32 Space Force, sesong 1_31 Space Force, sesong 1_30 Space Force, sesong 1_29 Space Force, sesong 1_28 Space Force, sesong 1_27 Space Force, sesong 1_26 Space Force, sesong 1_25 Space Force, sesong 1_24 Space Force, sesong 1_23 Space Force, sesong 1_22 Space Force, sesong 1_20 Space Force, sesong 1_19
<
>
Space Force, säsong 1 (Foto: Netflix)

Malkovich och Carell en utmärkt duo

Trots lite för konventionell och förutsägbar komik och fars, som ju överträffas av dagens samhällssituation, är Space Force inte alls tråkig. Den är bara inte det festliga fyrverkeri vi hade hoppats på.

Med det sagt är samspelet mellan huvudrollsinnehavarna Carell och Malkovich en fröjd att beskåda. De spelar mot varandra väl och vi gissar att det finns en viss improvisation mellan de båda åldrande herrarna.

Avsnitt på dryga halvtimmen passar det episod-aktiga temat fint och är tillräckligt långa för att vi inte ska tappa intresset. Vi ser gärna mer av den lätt uppgivne och frustrerade generalen Naird, förhoppningsvis med en något vassare penna och snäppet mer tillspetsad politisk fars. Gudarna ska veta att det finns tillräckligt med material att ta av.

4 stjärnor till Trumps rymdäventyr!

 

Space Force, sesong 1_18 Space Force, sesong 1_16 Space Force, sesong 1_15 Space Force, sesong 1_14 Space Force, sesong 1_13 Space Force, sesong 1_12 Space Force, sesong 1_11 Space Force, sesong 1_10 SPACE FORCE Episode 102 of SPACE FORCE Cr. Courtesy of Netflix © 2020 SPACE FORCE Episode 102 of SPACE FORCE Cr. Courtesy of Netflix © 2020 Space Force, sesong 1_7 Space Force, sesong 1_6 Space Force, sesong 1_5 Space Force, sesong 1_4 Space Force, sesong 1_2
<
>
Space Force, sesong 1 (Foto: Netflix)
Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Fakta
 • Netflix
 • Release: 29 maj 2020
 • Regi: Paul King
 • Med: Steve Carell, John Malkovich, Ben Schwartz, Diana Silvers, Tawny Newsome, Don Lake, Jimmy O. Yang, Lisa Kudrow
 • Genre: Komedi
 • Land: USA
 • År: 2020
 • Längd: 5:50
 • Betyg: 4
IMDB Rating
Space Force Comedy | May 29, 2020 (United States) Summary:
Countries: United StatesLanguages: English
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
2 Kommentarer
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments

Riktigt, riktigt usel serie. Komedi kan det inte kallas. 🤮

En riktig höjdare – bra skådespeleri och underhållande dramaturgi – missa inte detta!!!

Alla nya streaming-titlar i juli Här är alla nya serier och filmer du kan streama i juli.
Svensk storfilm! Tom Wlaschiba (från Game of Thrones) syns i den nya Hallström-filmen på Viaplay.
Hör musiken från "Stranger Things" Är du redo för säsongsfinalen av Stranger Things? Med den här spellistan kommer du på rätt humör.
Ofullbordad alien-charm Det fanns en tid när Netflix öppnade plånboken – och sin enorma mängd abonnenter – för vilken hoppfull filmnörd som helst. Men den tiden är nog förbi.
Nytt Netflix-abonnemang med annonser precis runt hörnet Netflix vd motiverar det nya initiativet med att streamingjätten tappar för många priskänsliga tittare.
Mer skön förvirring i Westworld Efter ett långt corona-uppehåll är Westworld tillbaka på rätt spår, och går mer till sina rötter.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend