Recension: Café Society

Allen på ren rutin

Woody Allen är en av tidernas mest produktiva regissörer. Kanske lite väl produktiv?
Karakter
Drama
Café Society
Annons
Annons
forfatter

Ungefär en gång om året kommer det en ny film från den outtröttlige och synnerligen produktive Woody Allen. Mycket guld, men också många filmer som känns mest som ”ännu en dag på jobbet”. Vackra Café Society hamnar tyvärr i senare kategorin.

Den här klassiska berättelsen utspelas under Hollywoods guldålder och handlar om den vackra unga kvinnan Vonnie (Kristen Stewart) som slits mellan två män: hennes rike och respektable ”sugar daddy” Phil (Steve Carell) och den naive men ack så idealistiske och entusiastiske spolingen Bobby (Jesse Eisenberg).

 

https://www.youtube.com/watch?v=Rl4X6pFfmTI

Producenten Phil har låtit sig förföras av sin unga och vackra sekreterare (klyschorna radar upp sig som pärlor på ett snöre). Spänningen tätnar när hans brorson, Bobby från New York, kommer till LA för att söka lyckan. Han faller pladask för den mörka skönheten – och så är intrigerna igång.
Jesse Eisenberg spelar egentligen en ung version av … Woody Allen. En smått neurotisk, lite osäker jude som har det trassligt med kvinnor men som ändå lyckas charma det motsatta könet (väcker han modersinstinkten?). Så småningom tar han sig fram i utelivet och blir en hot shot i New York-societeten. Men längtan efter Vonnie försvinner inte, inte ens när han har en vacker fru och barn. Ett ganska så ordinärt triangeldrama som fångar 1930-talet på pricken och som kryddas av ett av Allens varumärken: härlig jazz.

Annons

Café Society är vacker, förträfflig rent tekniskt, och har vackert foto och klippning, och skådespelarna gör ett bra jobb. Men själva historien lyckas inte engagera oss tillräckligt – den är för ordinär, förutsägbar och faktiskt ganska tråkig. Handlingen saknar nerv och filmen saknar dramaturgisk utveckling och mer piffig Allen-humor av den gamla fina sorten. 3 stabila stjärnor har vi dock inga problem med att dela ut till Allens 46:e film.

Mycket god bildkvalitet och ett ljudspår som (något ovanligt för en Allen-film) presenteras i surround. Ljudet känns dock ofta lite platt och odetaljerat. Bara ett par stillbilder och några minuter från premiären som bonusmaterial.

 

picture1
<
>
(Foto: Filmbolaget)
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Fakta

Blu-ray
Release: 6 februari 2017
Regi: Woody Allen
Med: Jesse Eisenberg, Kristen Stewart, Steve Carell, Blake Lively, Jeannie Berlin, Ken Scott
Genre: Drama
Land: USA
År: 2016
Längd: 1:36

IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

För första gången kan du strömma video i nästan förlustfri UHD Blu-ray-kvalitet. Men långt ifrån alla får tillgång till tjänsten.
Ny actionfylld Marveltrailer är släppt
Marvel/Disney har släppt ännu en trailer till Black Widow.
Kommande ”House of the Dragon” är inte den enda Game of Thrones-prequeln som HBO håller på med!
Att 40 % av de spanska männen går på bordeller var en chockerande nyhet för oss – men bannemej om inte Álex Pina lyckas göra hejdundrande underhållning av tragedin.
April bjuder på mycket godis från strömningstjänsterna, nu kan du också titta på innehåll från nykomlingen Paramount+.
Påsken blir definitivt bättre med en riktigt bra thriller eller deckare!
Nykomlingen Paramount+ lanseras med Maisie Williams som snabbkäftad eremit som plötsligt släpps lös i det fria. Roligt, men lite oförlöst.
Disney+ bevisar att det fortfarande finns mer spännande material att förmedla från Marvels rikliga universum.
Många filmer har ”finputsats” i efterhand av missnöjda regissörer – men ingen lika omfattande som Justice League.
Den efterlängtade uppföljaren till fräscha Wonder Woman är årets största besvikelse.
En av 1980-talets stora komiker, Eddie Murphy, försöker stenhårt att återuppliva sin klassiska komedi – men åstadkommer bara en mycket mindre charmig kopia.
Uppföljaren går i samma fascinerande fotspår som första säsongen – och det är inte negativt.
New Orleans mest respekterade domare hamnar i klammeri med rättvisan.
Under årets första vårmånad får vi ljusare dagar, mindre snö och massor av spännande innehåll från strömningstjänsterna.
Tänk om det om var Sovjetunionen som hann först till månen?
Big Sky ett levande bevis på att även en av branschens mest erfarna och välrenommerade kan misslyckas.
Två personer ägnar en hel natt åt att göra sitt yttersta för att såra och förnedra sin partner. Sådant blir det filmkonst av.
Tom Hanks briljerar i sobert western-epos som har hjärtat på rätta stället.
Starka kvinnor med högst personliga problem är den drivande kraften i detta starka Netflix-drama.