Search
Generic filters

Recension : Café Society

Allen på ren rutin

Woody Allen är en av tidernas mest produktiva regissörer. Kanske lite väl produktiv?

Karakter
Drama
Café Society

Ungefär en gång om året kommer det en ny film från den outtröttlige och synnerligen produktive Woody Allen. Mycket guld, men också många filmer som känns mest som ”ännu en dag på jobbet”. Vackra Café Society hamnar tyvärr i senare kategorin.

Den här klassiska berättelsen utspelas under Hollywoods guldålder och handlar om den vackra unga kvinnan Vonnie (Kristen Stewart) som slits mellan två män: hennes rike och respektable ”sugar daddy” Phil (Steve Carell) och den naive men ack så idealistiske och entusiastiske spolingen Bobby (Jesse Eisenberg).

 

https://www.youtube.com/watch?v=Rl4X6pFfmTI

Producenten Phil har låtit sig förföras av sin unga och vackra sekreterare (klyschorna radar upp sig som pärlor på ett snöre). Spänningen tätnar när hans brorson, Bobby från New York, kommer till LA för att söka lyckan. Han faller pladask för den mörka skönheten – och så är intrigerna igång.
Jesse Eisenberg spelar egentligen en ung version av … Woody Allen. En smått neurotisk, lite osäker jude som har det trassligt med kvinnor men som ändå lyckas charma det motsatta könet (väcker han modersinstinkten?). Så småningom tar han sig fram i utelivet och blir en hot shot i New York-societeten. Men längtan efter Vonnie försvinner inte, inte ens när han har en vacker fru och barn. Ett ganska så ordinärt triangeldrama som fångar 1930-talet på pricken och som kryddas av ett av Allens varumärken: härlig jazz.

Café Society är vacker, förträfflig rent tekniskt, och har vackert foto och klippning, och skådespelarna gör ett bra jobb. Men själva historien lyckas inte engagera oss tillräckligt – den är för ordinär, förutsägbar och faktiskt ganska tråkig. Handlingen saknar nerv och filmen saknar dramaturgisk utveckling och mer piffig Allen-humor av den gamla fina sorten. 3 stabila stjärnor har vi dock inga problem med att dela ut till Allens 46:e film.

Mycket god bildkvalitet och ett ljudspår som (något ovanligt för en Allen-film) presenteras i surround. Ljudet känns dock ofta lite platt och odetaljerat. Bara ett par stillbilder och några minuter från premiären som bonusmaterial.

 

picture1
<
>
(Foto: Filmbolaget)

Fakta

Blu-ray
Release: 6 februari 2017
Regi: Woody Allen
Med: Jesse Eisenberg, Kristen Stewart, Steve Carell, Blake Lively, Jeannie Berlin, Ken Scott
Genre: Drama
Land: USA
År: 2016
Längd: 1:36

IMDB Rating

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  I dag har Disney+ premiär, men vad ska du titta på?
  Bakgrundshistorien om den legendariska, iskalla syster Ratched är en perfekt inramning för en ovanligt lyckad TV-serie.
  Med sin första originalserie andas Disney nytt – och klassiskt – liv i Star Wars-sagan.
  I ett ganska så genomsnittligt drama om att återhämta sig efter en familjetragedi, vilket lett till alkoholism, levererar Affleck äkta vara.
  September betyder kallare dagar och mörkare kvällar. Allt är upplagt för långa, sköna dagar framför TV:n.
  Hilary Swank styr sin internationella besättning med kurs mot Mars – men både färden och familjen där hemma råkar ut för ”grus i maskineriet”.
  Christopher Nolans senaste film är en härlig, bitvis absurd, blandning av James Bond, sci-fi och domedagsprofetia.
  Amerikanerna försöker återskapa magin från Braveheart – och kraschar.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.