Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Recension: Sex Education, säsong 3

Kåtare men mer politiskt korrekt än någonsin

Tredjeårsstudenterna på Moordale har fulländat sina sexuella färdigheter i mer än två år – men nu går serien lite på tomgång.

Publicerad 2021-09-14 - 00:21
Sex Education, säsong 3
Tor Aavatsmark

För tredje gången är vi inbjudna till de hormonstinna själarna (och spränglystna kropparna) hos brittiska tonåringar på Moordale Junior High School.

Fortfarande bitvis skönt humoristiskt, charmigt och lätt underhållande, men originaliteten och fräschheten i den första säsongen är definitivt inte lika framträdande längre. Det är tydligt att den tredje säsongen står och stampar och försöker upprepa gamla framgångar.

Nytt folk och nya partner

Efter sex-”skandalen” förra säsongen har den pompösa rektor-torrbollen kastats ut. Styrelsen utser en ny som ska rätta till skolans skamfilade rykte och få ordning på de bångstyriga eleverna. In på banan, som en lovande frisk fläkt, kommer den före detta studenten Hope (Jemima Church, från Girls) – men hon visar sig genast från en annan, och betydligt mindre liberal sida.

På dejtingfronten har skolans största nörd – och självutnämnda sexguru – Otis (Asa Butterfield) plötsligt börjat kompisknulla med den mest populära tjejen av dem alla, Ruby (Mimi Keene), medan bästa kompisen Eric (Ncuti) Gatwa) har blivit ihop med den före detta böghataren Adam. Ett milt sagt turbulent förhållande.

Läs också Sprängkåta tonåringar Hormonerna flödar fortfarande fritt i de charmiga ungdomarna på Moordales gymnasieskola.

På hemmafronten är Otis mamma, sexterapeuten Jean Milburn (Gillian Andersson), i slutskedet av graviditeten, även om den blivande fadern (Mikael Persbrandt) inte har någon aning om att han snart blir pappa igen. Nu tycker Jean att det är dags att förena de två omaka familjerna.

Mave (Emma Mackey) har kommit till ro och insett att Otis är förlorad för gott, på samma gång som hon måste hantera den turbulenta relationen med sin labila mamma, plus en ny friare som knackar på dörren.

Glömde vi att nämna att ungdomarna i denna omgång har mer sex än någonsin? Uttrycket ”som kaniner” har nog aldrig varit mer träffande för en TV-serie – alla tänkbara former, sorter och platser. Fast det finns ju gränser för hur många gånger man kan vara med om ett sexuellt uppvaknande.

Sex Education, season 3 (Foto: Netflix)
Sex Education, säsong 3 (Foto: Netflix)

Lättsam, ytlig, humor

Den här omgången har manusförfattarna hemfallit åt många enkla lösningar när de har försökt utveckla och klämma ut mer ur karaktärerna, ett grepp som sällan slutar lyckligt.

I den tredje säsongen har alla karaktärer tagit ett par steg upp på karikatyrskalan – plötsligt ska alla vara lite mer överdrivna versioner av sig själva.

Läs också Vi utser den bästa strömningstjänsten I och med Disney+ har strömningskriget satt igång på allvar, men vilka av de stora MÅSTE du ha?

Att Otis plötsligt nästan byter personlighet, blir en av de ”coola”, klär sig i hippa kläder, accepterar att Ruby kräver att förhållandet hålls dolt (eftersom han är så lame) och avvisar gamla vänner, bara för att kunna ha sex med Ruby, köper vi faktiskt inte – han har (haft) större integritet än så.

Lily har blivit ännu mer Alien-fokuserad, Eric visar sin cyniska sida och musikläraren går hela vägen.  Till och med sunda Jackson tycker det är lockande att experimentera lite. Dessutom är serien den här gången ”kryddad” med lite simpel kiss-och-bajs-humor, vilket vanligtvis brukar vara reserverat för betydligt mer ytliga amerikanska ungdomsserier.

Sex Education, säsong 3 (Foto: Netflix)

Progressiv och positiv (!) syn på sex

Visst har serien varit befriande progressiv och frontat en ”modern” och liberal sexualitet, men den här omgången märks det hur hårt skaparna av serien och manusförfattarna anstränger sig för att vara ”politiskt korrekta” – allt och alla måste inkluderas.

Vi räknade inte exakt, men att nästan en tredjedel av paren på Moordale är homosexuella förhållanden är nog inte att ta i. Dessutom introduceras vi för hen-personer som naturligtvis blir trakasserade, kategoriserade och missförstådda. Och Maeve, hon faller för (och ligger med) grannkillen i rullstol, trots att han medvetet förstörde hennes chanser hos Otis.

Missförstå oss inte, vi är inte alls emot positiv framställning av alla former av sexualitet och sexuella läggningar, men i den tredje säsongen av Sex Education känns det som om de har en medveten agenda, och så småningom blir det så uppenbart konstlat och artificiellt att det faktiskt är kontraproduktivt. Helt enkelt krampaktigt politiskt korrekt.

Sex Education, sesong 3_6 Sex Education, sesong 3_2 Sex Education, sesong 3_7 Sex Education, sesong 3_5 Sex Education, sesong 3_4 Sex Education 1st August Episode 7-59.dng Sex Education Season 3 Sex Education Season 3 Sex Education Season 3 Sex Education Season 3
<
>
Sex Education, säsong 3 (Foto: Netflix)

Och det faktum att de flesta skådespelarna nu är mycket äldre än deras karaktärer börjar bli ett problem. Allihop ska föreställa vara 17 år, men många av skådespelarna är 10 år äldre eller mer än så. Och det syns.

Sex Education är fortfarande en sevärd serie, med flera charmiga karaktärer och en bitvis varm och mild humor, men nu kan vi inte komma på något skäl till varför den skulle förlängas efter den tredje säsongen – den har tyvärr redan spelat ut sin roll. 3 stjärnor.

Recensionen är baserad på alla avsnitt av säsong 3, som kan strömmas från 17 september.

Läs också Sex Education, säsong 1 Skön dramakomedi om sexuellt frustrerade och överkåta ungdomar – och charmigt så det ryker om det!
Sex Education, säsong 3 (Foto: Netflix)

Karakter
Sex Education, säsong 3

Fakta:

  • Netflix
  • Release: 17 september 2021
  • Regi: Ben Taylor
  • Med: Asa Butterfield, Gillian Anderson, Emma Mackey, Ncuti Gatwa, Mikael Persbrandt, Connor Swindells, Aimee Lou Wood, Jemima Kirke, Kedar Williams-Stirling, Chaneil Kular, Simone Ashley, Mimi Keene, Tanya Reynolds
  • Genre: Dramakomedi
  • Land: USA
  • År: 2021
  • Längd: 7:17
  • Betyg: 3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen