Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender: Lucka 06Delta

Recension: Sex Education, säsong 2

Sex Education, säsong 2

Hormonerna flödar fortfarande fritt i de charmiga ungdomarna på Moordales gymnasieskola.

Publicerad 2020-01-15 - 05:00
Sex Education, säsong 2
Tor Aavatsmark

I den andra säsongen av Sex Education når de brittiska tonåringarna på den pittoreska engelska landsbygden nästan euforiska höjder av kåthet.

Runkmani

Allas vår nörd, och självutnämnda sexexpert, Otis (Asa Butterfield) är fortfarande en frustrerad oskuld, men han har åtminstone kommit över onaniångesten – här runkas det dygnet runt, överallt, när som helst och var som helst.

Det sprutas i strumpor, sängkläder, duschen och på mammas bilfönster (!) när han, bokstavligt talat, når nya höjder! Varje troende katolik som tittar på serien måste gråta bittra tårar över alla potentiella Guds barn som ”slösas bort” och spolas ner. I tonårsrummen, på skolans toaletter och på fester pillas och fingras det överallt.

(S)experten

I den osannolikt roliga första säsongen startade Otis en sexrådgivningstjänst ihop med skolans freak Maeve (Emma Mackey) – som han dessutom var desperat hemligt förälskad i.

Maeve organiserade beställningarna och tog emot betalningen medan (oskulden) Otis kom med välmenande och mer eller mindre professionellt kvalificerade, sexråd. Som i stort sett kom direkt från hans mamma, samlevnadsterapeuten och sexspecialisten Jean Milburn (Gillian ”X-Files” Anderson).

Efter att Maeve kastats ur skolan har Otis det svårt, och det blir inte bättre av att ett stort utbrott av klamydia på skolan orsakar hysteri och gör att hans mamma hyrs in som konsult.

 

Sex Education, säsong 2 (Foto: Netflix)

Färgrika tonåringar

Vi ska inte försöka hävda att Sex Education speglar ett genomsnitt av dagens tonåringar, men serien har ett ovanligt fängslande och charmerande persongalleri.

Otis bästa vän (eller rättare sagt: hans enda vän) Eric (Ncuti Gatwa) har kommit ut ur garderoben med besked och sprätter runt på skolgården som en stolt påfågel. Nu slipper han trakasserier från sonen till skolans skitstövel-rektor, Adam (Connor Swindells).

Maeve försöker få ordning på livet och jobbar deltid med att sälja skräpmat, samtidigt som hon gör upp en plan för att tvinga sig tillbaka in på skolan igen. På samma gång blir hon distraherad och irriterad över sin knarkande mamma som plötsligt vill återuppta kontakten.

Otis försöker, mellan allt runkande, att vårda förhållandet med Ola, skolans nykomling som flyttat till staden med sin rörmokar-pappa, Jacob (Mikael Persbrandt), som nu nästan har flyttat ihop med Otis mamma. Ett förhållande som orskapar mycket frustration för en hormonstinn tonåring – och hans stundom nymfomaniska mamma.

 

Allvarligt tema

Mellan allt sex och den aningen överdrivna humorn finns det den här gången gott om plats för mer allvarliga teman.

Delade nakenbilder, dick-pics och sexuella trakasserier är ämnen som visas uppmärksamhet. Till och med sexuella problem och sjukdomar (samt lustar) hos det lite äldre gardet finns det utrymme för. Inte lika ”seriöst” och tungt som i andra ungdomsserier, som Skam, men ändå, all heder åt filmskaparna.

Förväntnings- och prestationsångest berörs också, men mer ytligt.

Sex Education, säsong 2 (Foto: Netflix)

Over-the-top!

Tyvärr försöker den andra säsongen lite för mycket, den vill så gärna överträffa den första genom att vara ”chockerande”, sensationell och spektakulär – så mycket att den ibland tippar över och blir överdriven och osannolik.

Dessutom är det uppenbart att idylliska Moordale måste vara en av världens mest toleranta, liberala och inkluderande städer. Det finns ingen antydan till hets mot homosexuella och intrigerna mellan skolans ”bitcher” är nästan frånvarande den här gången. Bortsett från sexuell frustration är det frustrerande ont om motgångar för tonåringarna. Den som har det tuffast är nog Jackson, som pressas av sin ensamstående mamma att lyckas i simhallen.

Den lilla staden är så liberal och politiskt korrekt att när vi närmar oss andra halvan har majoriteten av paren vi följer blivit homosexuella. Roligt och intressant, visst, och absolut politiskt korrekt, men särskilt troligt? Nej.

Och om du någonsin har undrat hur man sköljer/rensar analöppningen (aka rumphålet) innan man utövar analsex, ta det lugnt, här får du all förklarat och illustrerat i detalj!

Skådespelarna börjar förmodligen bli för gamla för att spela 16–17-åringar, även om Aimee Lou Wood (24 år) och Butterfield (22) skulle kunna tas för att vara 17 år.

 

Fortfarande underhållande

Sex Education är fräck, uppfinningsrik, nydanande och har ett härligt persongalleri med överlag väldigt stabila rolltolkningar, men blir lite väl överdriven i den här säsongen. Andra säsongen känns inte heller lika fräsch som den första, men den vassa dialogen är fortfarande helgjuten.

1970-talsstilen är välgjort läcker och fotot och klippningen imponerar, detsamma gäller rekvisita, som verkligen får blomstra för fullt i ett underbart absurt framförande av Romeo & Julia – en av säsongens komiska höjdpunkter. 4 stabila stjärnor för de sprutvilliga tonåringarna i den här skämskudde-TV-serien.

Recensionen bygger på hela säsong 2, som kan strömmas på Netflix från 17 januari.

 

Sex Education, sesong 2_2 Sex Education, sesong 2_4 Sex Education, sesong 2_6
<
>
Sex Education, säsong 2 (Foto: Netflix)
Karakter
Sex Education, säsong 2

Fakta:

  • Netflix
  • Release: 17 januari 2020
  • Regi: Ben Taylor
  • Med: Asa Butterfield, Gillian Anderson, Emma Mackey, Ncuti Gatwa, Connor Swindells, Aimee Lou Wood, Kedar Williams-Stirling, Chaneil Kular, Simone Ashley, Mimi Keene, Tanya Reynolds, Mikael Persbrandt
  • Genre: Dramakomedi
  • Land: UK
  • År: 2020
  • Längd: 6:50
  • Betyg: 4

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ljud & Bild
Rulla till toppen