TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

Recension Sex Education, säsong 2

Sex Education, säsong 2

Hormonerna flödar fortfarande fritt i de charmiga ungdomarna på Moordales gymnasieskola.

forfatter
Publicerad 2020-01-15 - 05:00
Karakter
Komedi
Sex Education, säsong 2

I den andra säsongen av Sex Education når de brittiska tonåringarna på den pittoreska engelska landsbygden nästan euforiska höjder av kåthet.

Runkmani

Allas vår nörd, och självutnämnda sexexpert, Otis (Asa Butterfield) är fortfarande en frustrerad oskuld, men han har åtminstone kommit över onaniångesten – här runkas det dygnet runt, överallt, när som helst och var som helst.

Det sprutas i strumpor, sängkläder, duschen och på mammas bilfönster (!) när han, bokstavligt talat, når nya höjder! Varje troende katolik som tittar på serien måste gråta bittra tårar över alla potentiella Guds barn som ”slösas bort” och spolas ner. I tonårsrummen, på skolans toaletter och på fester pillas och fingras det överallt.

(S)experten

I den osannolikt roliga första säsongen startade Otis en sexrådgivningstjänst ihop med skolans freak Maeve (Emma Mackey) – som han dessutom var desperat hemligt förälskad i.

Maeve organiserade beställningarna och tog emot betalningen medan (oskulden) Otis kom med välmenande och mer eller mindre professionellt kvalificerade, sexråd. Som i stort sett kom direkt från hans mamma, samlevnadsterapeuten och sexspecialisten Jean Milburn (Gillian ”X-Files” Anderson).

Efter att Maeve kastats ur skolan har Otis det svårt, och det blir inte bättre av att ett stort utbrott av klamydia på skolan orsakar hysteri och gör att hans mamma hyrs in som konsult.

 

Sex Education, säsong 2 (Foto: Netflix)

Färgrika tonåringar

Vi ska inte försöka hävda att Sex Education speglar ett genomsnitt av dagens tonåringar, men serien har ett ovanligt fängslande och charmerande persongalleri.

Otis bästa vän (eller rättare sagt: hans enda vän) Eric (Ncuti Gatwa) har kommit ut ur garderoben med besked och sprätter runt på skolgården som en stolt påfågel. Nu slipper han trakasserier från sonen till skolans skitstövel-rektor, Adam (Connor Swindells).

Maeve försöker få ordning på livet och jobbar deltid med att sälja skräpmat, samtidigt som hon gör upp en plan för att tvinga sig tillbaka in på skolan igen. På samma gång blir hon distraherad och irriterad över sin knarkande mamma som plötsligt vill återuppta kontakten.

Otis försöker, mellan allt runkande, att vårda förhållandet med Ola, skolans nykomling som flyttat till staden med sin rörmokar-pappa, Jacob (Mikael Persbrandt), som nu nästan har flyttat ihop med Otis mamma. Ett förhållande som orskapar mycket frustration för en hormonstinn tonåring – och hans stundom nymfomaniska mamma.

 

Allvarligt tema

Mellan allt sex och den aningen överdrivna humorn finns det den här gången gott om plats för mer allvarliga teman.

Delade nakenbilder, dick-pics och sexuella trakasserier är ämnen som visas uppmärksamhet. Till och med sexuella problem och sjukdomar (samt lustar) hos det lite äldre gardet finns det utrymme för. Inte lika ”seriöst” och tungt som i andra ungdomsserier, som Skam, men ändå, all heder åt filmskaparna.

Förväntnings- och prestationsångest berörs också, men mer ytligt.

Sex Education, säsong 2 (Foto: Netflix)

Over-the-top!

Tyvärr försöker den andra säsongen lite för mycket, den vill så gärna överträffa den första genom att vara ”chockerande”, sensationell och spektakulär – så mycket att den ibland tippar över och blir överdriven och osannolik.

Dessutom är det uppenbart att idylliska Moordale måste vara en av världens mest toleranta, liberala och inkluderande städer. Det finns ingen antydan till hets mot homosexuella och intrigerna mellan skolans ”bitcher” är nästan frånvarande den här gången. Bortsett från sexuell frustration är det frustrerande ont om motgångar för tonåringarna. Den som har det tuffast är nog Jackson, som pressas av sin ensamstående mamma att lyckas i simhallen.

Den lilla staden är så liberal och politiskt korrekt att när vi närmar oss andra halvan har majoriteten av paren vi följer blivit homosexuella. Roligt och intressant, visst, och absolut politiskt korrekt, men särskilt troligt? Nej.

Och om du någonsin har undrat hur man sköljer/rensar analöppningen (aka rumphålet) innan man utövar analsex, ta det lugnt, här får du all förklarat och illustrerat i detalj!

Skådespelarna börjar förmodligen bli för gamla för att spela 16–17-åringar, även om Aimee Lou Wood (24 år) och Butterfield (22) skulle kunna tas för att vara 17 år.

 

Fortfarande underhållande

Sex Education är fräck, uppfinningsrik, nydanande och har ett härligt persongalleri med överlag väldigt stabila rolltolkningar, men blir lite väl överdriven i den här säsongen. Andra säsongen känns inte heller lika fräsch som den första, men den vassa dialogen är fortfarande helgjuten.

1970-talsstilen är välgjort läcker och fotot och klippningen imponerar, detsamma gäller rekvisita, som verkligen får blomstra för fullt i ett underbart absurt framförande av Romeo & Julia – en av säsongens komiska höjdpunkter. 4 stabila stjärnor för de sprutvilliga tonåringarna i den här skämskudde-TV-serien.

Recensionen bygger på hela säsong 2, som kan strömmas på Netflix från 17 januari.

 

Sex Education, sesong 2_2 Sex Education, sesong 2_4 Sex Education, sesong 2_6
<
>
Sex Education, säsong 2 (Foto: Netflix)
Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

5 veckor 5 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
Fakta
 • Netflix
 • Release: 17 januari 2020
 • Regi: Ben Taylor
 • Med: Asa Butterfield, Gillian Anderson, Emma Mackey, Ncuti Gatwa, Connor Swindells, Aimee Lou Wood, Kedar Williams-Stirling, Chaneil Kular, Simone Ashley, Mimi Keene, Tanya Reynolds, Mikael Persbrandt
 • Genre: Dramakomedi
 • Land: UK
 • År: 2020
 • Längd: 6:50
 • Betyg: 4
IMDB Rating
Sex Education Comedy, Drama | January 11, 2019 (United States) Summary:
Countries: United KingdomLanguages: English
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Mer svensk cash! Netflix släpper nu den efterlängtade andra säsongen av Snabba Cash!
Grunden till upproret! Disney fortsätter att expandera och fördjupa Star Wars-universumet. Och lyckas väl.
Lanseras idag: SkyShowtime SkyShowtime ersätter strömningstjänsten Paramount+ och erbjuder filmer och serier från bland annat Paramount och Universal Pictures.
Streaming-premiär i dag! Tom Cruise bevisar ännu en gång varför han är planetens största garanti för actionfilm-succéer.
Nu kommer Allente till Android TV Ger bland annat möjlighet att strömma live-TV och hyra eller köpa innehåll.
Historien bakom Spotify Netflix dramatiserar den fascinerande historien om Spotifys tillkomst.
Följ Ljud & Bild