TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

Recension Reacher, säsong 1

Smått förlegad macho-action

Prime Video återupplivar Lee Childs Reacher – men gör inga försök att modernisera den överdrivne machomannen.

forfatter
Publicerad 2022-02-01 - 18:00
Karakter
Action
Reacher, säsong 1

Lee Childs enmansarmé och testosteronklump Jack Reacher har filmatiserats tidigare. Två filmer (2012 och 2016) blev det med Tom Cruise i huvudrollen – men utan att det resulterade i några rejäla kassasuccéer.

Nu försöker sig Prime Video på en serie om ”neandertalaren” som lever sitt liv som en rastlöst vandrande enstöring, känslomässigt avtrubbad som han är. Serien har absolut en lite gammaldags charm, men modern, intelligent och innovativ är definitivt inga klisterlappar vi vill sätta på Reacher.

Läs också Jack Reacher På senare år har Tom Cruises varumärke blivit en springande man med sammanbitet ansiktsuttryck som omgärdas av överdrivna actionscener. Det har i och för sig ofta blivit god underhållning, till exempel Mi3 och Minority Report, men Jack Reacher håller inte måttet, framför allt på grund av att manus känns ofärdigt och ospännande.

 

Med det sagt så får alla fans (och dem finns många av) precis vad de är ute efter.

Serien bygger på Lee Childs böcker (den 27:e (!) Reacher-boken kommer ut i år) och Alan Ritchson spelar den mytomspunne, före detta elitsoldaten och agenten Jack Reacher, som strövar runt, till synes helt slumpmässigt, i USA – han är försedd med en stark känsla för rättvisa och backar upp det med handling, utan större hänsyn till lagens gråzoner.

Alan Ritchson har lyft mer skrot än Cruise och har i ännu större utsträckning gjort karaktären Reacher mer lik Childs rollfigur som den är i romanerna. Han framstår som ett karikerat kärleksbarn mellan Dolph Lundgren och en surmulen Matt Damon.

Reacher sesong 1 3
Reacher, säsong 1 (Foto: Prime Video)

Säsong 1 är baserad på romanen The Killing Floor och vi lär känna Reacher när han anländer till småstaden Margrave, Georgia – till fots. Ett mord har ägt rum kvällen innan, vilket är det första i staden på mer än 20 år. Som en intet ont anande nykomling, och med samma utseende som en mördarmaskin, kastar den inkompetenta lokala polisen, ledd av polisutredaren Finlay (Malcolm Goodwin), honom i finkan direkt.

Missförståndet blir förstås, trots en surmulen Reacher, snabbt uppklarat och han blir ett viktigt stöd till Finlay och Conklin (Willa Fitzgerald) under utredningen av brottet – som snabbt eskalerar till bestialiska polismord, korruption och misstänkta maffiaaktiviteter och enorma bedrägerier.

Det finns något befriande med en serie som vägrar att ”tvångsförnya” sig, förkastar dagens politisk korrekthet och helt struntar i att modernisera konceptet. Den första Reacher-boken gavs ut redan 1997 och även om filmen utspelar sig i nutid är den inte helt uppdaterad om relationer mellan män och kvinnor 2022. Reachers sätt att uppvakta en kvinna påminner mer om Tarzan-metoden.

Reacher sesong 1 2
Reacher, säsong 1 (Foto: Prime Video)

Rent tematiskt speglar Reacher-serien också ”klassiska” TV-deckare på 1990-talet, med schablonartade karaktärer, inkompetenta poliser, hjälplösa kvinnor, tydliga skiljelinjer mellan goda och onda personer och en über-hjälte som överträffar alla.

Ritchson lyckas väl med att porträttera verklighetsfrånvände, känslomässigt avtrubbade och enstaviga machomannen, utan att det tippar över fullständigt till parodiskt. Och kemin mellan honom och den småtuffa Conklin (som han självfallet inleder ett förhållande med) och den pretentiöse, alltid välklädde Finlay är seriens största styrka.

Reacher sesong 1 6 Reacher sesong 1 5 Reacher sesong 1 7 Reacher sesong 1 4 Reacher sesong 1 8
<
>
Reacher, säsong 1 (Foto: Prime Video)

Reacher är fint tidsfördriv när du har tagit en vända i de flesta strömningstjänster, förvänta dig bara inte att bli särskilt överraskad, eller intelligent stimulerad. 4 svaga stjärnor.

Om det är bra, modern krim du är ute efter så rekommenderar vi hellre den betydligt bättre Mayor of Kingstown, med Jeremy Renner i en glansroll.

 

Läs också Vi fixar allt! Jeremy Renner går från godhjärtad superhjälte till att försöka vara godhjärtad ”fixare” i fängslande kriminaldrama.
Reacher sesong 1 9
Reacher, säsong 1 (Foto: Prime Video)

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

5 veckor 5 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
Fakta
 • Prime Video
 • Release: 4 februari 2022
 • Regi: Norberto Barba
 • Med: Alan Ritchson, Willa Fitzgerald, Malcolm Goodwin, Bruce McGill, Maxwell Jenkins, Kristin Kreuk, Harvey Guillén
 • Genre: Action
 • Land: USA
 • År: 2022
 • Längd: 6:20
 • Betyg: 4
IMDB Rating
Summary:
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Lämna en kommentar

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Så järven var inte död! Hugh Jackmans Wolverine är inte död! År 2024 återuppstår hjälten med knivbladen i Deadpool 3.
Har "klonat" Darth Vaders röst med hjälp av artificiell intelligens James Earl Jones går i pension, men hans röst bevaras med hjälp av AI-teknik!
Äntligen är Lotus tillbaka! Fick du inte nog av arroganta, narcissistiska, rika vita turister på Hawaii, så kommer konceptet snart att återvända till skärmen.
Bridges i sitt esse! Jeff Bridges bevisar att ålder bara är en siffra. Han briljerar som pensionerad superspion i miniserien som bygger på Thomas Perrys roman.
Fascinerande dålig! Viaplay försöker sig på ett klumpigt inlägg i den inflammerade vargdebatten – men serverar oss en fullständigt ointressant och oengagerande historia.
Mer svensk cash! Netflix släpper nu den efterlängtade andra säsongen av Snabba Cash!
Följ Ljud & Bild