RecensionOxygène

Obehagligt klaustrofobisk

Liz är instängd i en kryo-kapsel och luften håller på att ta slut – och ingen vet var hon är.
Karakter
Sci-Fi
Oxygène
forfatter

År 2015 bevittnade vi Ryan Reynolds ligga nergrävd ”six feet under” i en trång kista, i kolmörker, omgiven av moder jord och med stadigt sjunkande syrehalt (Buried).

Buried En och en halv timmes film där hela handlingen utspelas i en liten kista, sex fot under jord, hur låter det?

I Netflix franska knorr på ”instängd-genren” blir vi på ett obehagligt, klaustrofobiskt sätt placerade i en hypermodern kryo-kapsel. Där befinner sig det kvinnliga objektet Omicron 267. Hon vaknar plötsligt i en mumifierad dräkt.

Den enda hon kan kommunicera med är den artificiella intelligensen MILO (uppenbarligen inspirerad av datorn HAL i 2001: En rymdodyssé). Hon vet inte var hon är, varför hon är där eller vad hon heter, det enda hon minns är små korta glimtar från det förflutna. Ångesten och paniken håller på att ta överhanden i den trånga kapseln – men ännu värre är att syrehalten bara är 33 % och sjunker snabbt.

Christie LeBlanc har skrivit ett fascinerande manus i en mycket svår genre. När nästan hela handlingen (100 minuter) utspelas i det fysiskt begränsade utrymmet, med bara en enda skådespelare, är det svårt att hålla spänningen och inte minst intensiteten uppe. Regissören Alexandre Aja lyckas väl – exemplariskt hjälpt av ett fruktansvärt gripande skådespeleri av Mélanie Laurent.

Historien och hemligheterna avslöjas gradvis, lager för lager, när Omicron 267 får sitt förflutna avslöjat. Hennes riktiga namn är Elizabeth Hansen, hon föddes i Stockholm och är en fysiker som vunnit Nobelpriset. Men hur hon hamnade i kapseln, om hon är sjuk, om hennes familj lever, var hon befinner sig och – viktigast av allt – hur hon ska komma ut, är något vi måste vänta på med skälvande spänning.

DSC08864.ARW Oxygène_4 DSC01274.ARW DSC00717.ARW
<
>
Oxygène (Foto: Netflix)

Oxygène har blivit en snygg blandning av sci-fi och skräck som upplevs bäst i ett beckmörkt rum, med gardinerna fördragna och en bra ljudanläggning. För här blir sinnena bombarderade med psykiskt obehag. 4 starka stjärnor.

Oxygène eye
Oxygène (Foto: Netflix)

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
Fakta
  • Netflix
  • Release: 12 maj 2021
  • Regi: Alexandre Aja
  • Med: Mélanie Laurent, Mathieu Amalric
  • Genre: Sci-Fi
  • Land: Frankrike
  • År: 2021
  • Längd: 1:40
  • Betyg: 4
IMDB Rating
Summary:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.