TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
L&B:s Julkalender 2022

Recension Oxygène

Obehagligt klaustrofobisk

Liz är instängd i en kryo-kapsel och luften håller på att ta slut – och ingen vet var hon är.

forfatter
Publicerad 2021-05-12 - 12:00
Karakter
Sci-Fi
Oxygène

År 2015 bevittnade vi Ryan Reynolds ligga nergrävd ”six feet under” i en trång kista, i kolmörker, omgiven av moder jord och med stadigt sjunkande syrehalt (Buried).

Läs också Buried En och en halv timmes film där hela handlingen utspelas i en liten kista, sex fot under jord, hur låter det?

I Netflix franska knorr på ”instängd-genren” blir vi på ett obehagligt, klaustrofobiskt sätt placerade i en hypermodern kryo-kapsel. Där befinner sig det kvinnliga objektet Omicron 267. Hon vaknar plötsligt i en mumifierad dräkt.

Den enda hon kan kommunicera med är den artificiella intelligensen MILO (uppenbarligen inspirerad av datorn HAL i 2001: En rymdodyssé). Hon vet inte var hon är, varför hon är där eller vad hon heter, det enda hon minns är små korta glimtar från det förflutna. Ångesten och paniken håller på att ta överhanden i den trånga kapseln – men ännu värre är att syrehalten bara är 33 % och sjunker snabbt.

Christie LeBlanc har skrivit ett fascinerande manus i en mycket svår genre. När nästan hela handlingen (100 minuter) utspelas i det fysiskt begränsade utrymmet, med bara en enda skådespelare, är det svårt att hålla spänningen och inte minst intensiteten uppe. Regissören Alexandre Aja lyckas väl – exemplariskt hjälpt av ett fruktansvärt gripande skådespeleri av Mélanie Laurent.

Historien och hemligheterna avslöjas gradvis, lager för lager, när Omicron 267 får sitt förflutna avslöjat. Hennes riktiga namn är Elizabeth Hansen, hon föddes i Stockholm och är en fysiker som vunnit Nobelpriset. Men hur hon hamnade i kapseln, om hon är sjuk, om hennes familj lever, var hon befinner sig och – viktigast av allt – hur hon ska komma ut, är något vi måste vänta på med skälvande spänning.

DSC08864.ARW Oxygène_4 DSC01274.ARW DSC00717.ARW
<
>
Oxygène (Foto: Netflix)

Oxygène har blivit en snygg blandning av sci-fi och skräck som upplevs bäst i ett beckmörkt rum, med gardinerna fördragna och en bra ljudanläggning. För här blir sinnena bombarderade med psykiskt obehag. 4 starka stjärnor.

Läs också Vi utser den bästa strömningstjänsten I och med Disney+ har strömningskriget satt igång på allvar, men vilka av de stora MÅSTE du ha?
Oxygène eye
Oxygène (Foto: Netflix)

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

4 veckor 49 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
Fakta
 • Netflix
 • Release: 12 maj 2021
 • Regi: Alexandre Aja
 • Med: Mélanie Laurent, Mathieu Amalric
 • Genre: Sci-Fi
 • Land: Frankrike
 • År: 2021
 • Längd: 1:40
 • Betyg: 4
IMDB Rating
Summary:
Annons
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Lämna en kommentar

Här är den första Indy-trailern Den 30 juni 2023 är premiärdagen för 'Indiana Jones and the Dial of Destiny'. Nu har den första trailern kommit ut.
Svensk deckare från Disney Disney gör serie av den svenska kriminalsuccén Koka björn.
Fungerar Willow-magin 2022? Disney försöker andas nytt liv i 80-talsklassikern.
Kommer redan i december! SkyShowtime släpper idag en ny trailer för Taylor Sheridan-serien 1923 - och tidigarelägger premiären!
Stallone gör en underhållande comeback Sly Stallone gör en mer än hygglig comeback som seriös skådespelare i en ojämn maffiakomedi.
Ny dansk Netflix-serie har premiär 5 januari 2023 Serien består av sex avsnitt, och bland skådespelarna finns Zlatko Buric, Mikael Bertelsen och Mads Brügger.
Följ Ljud & Bild