Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Recension: Oxygène

Obehagligt klaustrofobisk

Liz är instängd i en kryo-kapsel och luften håller på att ta slut – och ingen vet var hon är.

Av / 2021-05-12 - 12:00
Oxygène
Tor Aavatsmark

År 2015 bevittnade vi Ryan Reynolds ligga nergrävd ”six feet under” i en trång kista, i kolmörker, omgiven av moder jord och med stadigt sjunkande syrehalt (Buried).

Läs också Buried En och en halv timmes film där hela handlingen utspelas i en liten kista, sex fot under jord, hur låter det?

I Netflix franska knorr på ”instängd-genren” blir vi på ett obehagligt, klaustrofobiskt sätt placerade i en hypermodern kryo-kapsel. Där befinner sig det kvinnliga objektet Omicron 267. Hon vaknar plötsligt i en mumifierad dräkt.

Den enda hon kan kommunicera med är den artificiella intelligensen MILO (uppenbarligen inspirerad av datorn HAL i 2001: En rymdodyssé). Hon vet inte var hon är, varför hon är där eller vad hon heter, det enda hon minns är små korta glimtar från det förflutna. Ångesten och paniken håller på att ta överhanden i den trånga kapseln – men ännu värre är att syrehalten bara är 33 % och sjunker snabbt.

Christie LeBlanc har skrivit ett fascinerande manus i en mycket svår genre. När nästan hela handlingen (100 minuter) utspelas i det fysiskt begränsade utrymmet, med bara en enda skådespelare, är det svårt att hålla spänningen och inte minst intensiteten uppe. Regissören Alexandre Aja lyckas väl – exemplariskt hjälpt av ett fruktansvärt gripande skådespeleri av Mélanie Laurent.

Historien och hemligheterna avslöjas gradvis, lager för lager, när Omicron 267 får sitt förflutna avslöjat. Hennes riktiga namn är Elizabeth Hansen, hon föddes i Stockholm och är en fysiker som vunnit Nobelpriset. Men hur hon hamnade i kapseln, om hon är sjuk, om hennes familj lever, var hon befinner sig och – viktigast av allt – hur hon ska komma ut, är något vi måste vänta på med skälvande spänning.

DSC08864.ARW Oxygène_4 DSC01274.ARW DSC00717.ARW
<
>
Oxygène (Foto: Netflix)

Oxygène har blivit en snygg blandning av sci-fi och skräck som upplevs bäst i ett beckmörkt rum, med gardinerna fördragna och en bra ljudanläggning. För här blir sinnena bombarderade med psykiskt obehag. 4 starka stjärnor.

Läs också Vi utser den bästa strömningstjänsten I och med Disney+ har strömningskriget satt igång på allvar, men vilka av de stora MÅSTE du ha?
Oxygène eye
Oxygène (Foto: Netflix)
Karakter
Oxygène

Fakta:

  • Netflix
  • Release: 12 maj 2021
  • Regi: Alexandre Aja
  • Med: Mélanie Laurent, Mathieu Amalric
  • Genre: Sci-Fi
  • Land: Frankrike
  • År: 2021
  • Längd: 1:40
  • Betyg: 4

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen