TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Recension Jungle Cruise

Välkommen till Disneys plast-cruise

Skaparna av Mumien-serien borde verkligen fundera på att stämma Disney.

forfatter
Publicerad 2021-08-14 - 00:57
Karakter
Äventyr
Jungle Cruise

Det är allmänt känt att en gigantisk film-blockbuster efteråt kan förvandlas till en åkattraktion på Universal Studios eller Disneyland, men det är desto mer sällsynt att det görs en film av en befintlig attraktion.

Det mest kända, och mega-framgångsrika, undantaget är naturligtvis Disneys egen serie Pirates of the Caribbean, som bygger på den ytterst populära Disneyland-attraktionen med samma namn. I åratal har Disney försökt hitta på en ny film(-serie?) som bygger på en annan populär attraktion: Jungle Cruise.

Mitt under coronapandemin blir den ”äntligen” lanserad, med samtidig premiär på Disney+ och några (få) biografer. Det mest positiva med filmatiseringen är att den är väldigt lik sin förlaga på Walt Disney World – men det är tyvärr också det som är mest negativt: det här har blivit en riktigt plastig/konstlad historia.

 

När första världskriget rasar i Europa ger sig upptäcktsresanden Dr Lily Houghton (ja en kvinna, och i byxor!) (Emily Blunt) iväg för att hitta mirakelträdet ”Tears of the Moon”, som kan bota alla sjukdomar och väcka folk till liv igen, djupt inne i Amazonas djungel.

Med sig henne i teamet får hon, något motvilligt, sin bror, som är en über-gay-dramaqueen (sådana är det uppenbarligen (fortfarande) okej att karikera …). Men syskonen Houghton behöver en båt och en hårdhudad kapten också. De väljer lurendrejaren (och lögnaren) Frank Wolff (Dwayne Johnson). Och hej vad det går!

Läs också The Shallows Ung, vacker blondin, ensam på en öde strand och med en människoätande haj som cirklar runt. Klyschigt recept på B-film?

Jungle Cruise är regisserad av spanjoren Jaume Collet-Serra, som för ett par år sedan imponerade med hajrysaren The Shallows och skräckisen Orphan. Han har en ytterst visuell stil som klär äventyrsfilmen väl, men tyvärr har Disney uppenbarligen bestämt att det ska kännas som om vi befinner oss inne i Disneyland-attraktionen ”Jungle Cruise”, och inte i en riktig djungel.

Jungle Cruise_18 Jungle Cruise_19 Jungle Cruise_20
<
>
Från den ”riktiga” Jungle Cruise på Walt Disney World, Florida, 2016 (Foto: Tor Aavatsmark/Ljud & Bild)

Allt är så extremt artificiellt digitaliserat och genomkoreograferat att all magi försvinner. Titta bara på öppningsscenen i biblioteket, det är som att titta på en parodi på en musikal från 1950-talet. Båten som transporterar våra vänner upp på Amazonfloden ser ut som om den är formgjuten i plast och alla blommor, insekter och fåglar är så perfekta att det lyser specialeffekter om dem. Faktum är att stilen är raka motsatsen till de mycket mer autentiska och charmiga Indiana Jones-filmerna.

Handlingen är ohämmat stulen från andra äventyrsfilmer, framför allt Mumien-serien, men även Indiana Jones, Den vilda jakten på juvelen och Disneys egen Pirates of the Caribbean-serie. De portugisiska conquistadorerna är rena rama kopiorna av spökpiraterna under ledning av Davy Jones.

Jungle Cruise dwayne
Jungle Cruise (Foto: Walt Disney)

Humorn, som serveras i form av en lång tirad av sliskiga skämt från Johnson, är faktiskt inspirerad av monologen i Disneyland-attraktionen, och fungerar sådär. Desto värre är att The Rock ser ut som att han är ”ännu en dag på jobbet” och knappt kan vänta tills klockan slår fem.

Om muskelknippet är en smula oinspirerat så glimtar det till desto mer varje gång Emily Blunt lyser upp skärmen. Charmig, fräck och med skinn på näsan spelar hon rollen som en kvinnlig upptäckare i en manschauvinistisk värld med glans. Och när Jesse Plemons tillåts härja fritt, med sin nazi-ubåt på Amazonfloden (!), så börjar det verkligen rocka av Jungle Cruise. Han är definitivt filmens galnaste och mest lyckade karaktär. Tyvärr får vi se alldeles för lite av Paul Giamatti, som också hade kunnat piffa upp den här standardfilmen.

Jungle Cruise_6 Jungle Cruise_12 Jungle Cruise_11 Jungle Cruise_10 Jungle Cruise_9 Jungle Cruise_8 Jungle Cruise_7 Jungle Cruise_5 Jungle Cruise_2 Jungle Cruise_4
<
>
Jungle Cruise (Foto: Walt Disney)

 

Men allt är bara cruise control från början till slut, varken den riskfyllda båtfärden, birollerna eller handlingen kommer igång på allvar. Alldeles för formel- och algoritmorienterat och genomgående välpolerat. Fint att titta på, men väldigt harmlöst och så småningom lätt sövande.

Absolut en helt okej underhållningsfilm, med massor av popcorn och tillhörande dryck, men med en stor outnyttjad potential. 3 stjärnor. Och tro oss: det kommer uppföljare.

Jungle Cruise_13 Jungle Cruise_14 Jungle Cruise_15 Jungle Cruise_16 Jungle Cruise_17
<
>
Jungle Cruise (Foto: Walt Disney)
Läs också Vi utser den bästa strömningstjänsten I och med Disney+ har strömningskriget satt igång på allvar, men vilka av de stora MÅSTE du ha?
Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Fakta
 • Disney+
 • Release: 30 juli 2021
 • Regi: Jaume Collet-Serra
 • Med: Dwayne Johnson, Emily Blunt, Jake Whitehall, Jesse Plemons, Edgar Ramírez, Paul Giamatti, Veronica Falcón, Dani Rovira, Quim Gutiérrez
 • Genre: Äventyr
 • Land: USA
 • År: 2021
 • Tid: 2:07
 • Betyg: 3
IMDB Rating
Jungle Cruise Action, Adventure, Comedy, Fantasy | July 30, 2021 (United States) Summary:
Countries: United StatesLanguages: English, German, Spanish, Italian, Tupi, French, Portuguese, Latin
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
HBO rasar över jätteläcka Handlingen i alla avsnitt av den nya HBO-serien House of the Dragon har läckt ut på Reddit.
Marvel lanserar kvinnlig version av Hulken! Marvel-universumet är uppenbarligen inkomplett utan en kvinnlig version av den arga gröna mannen känd som Hulken.
Nu är musen störst av dem alla! Det tog bara Musse Pigg två och ett halvt år att putta ner Netflix från strömningstronen.
Vinner hon kronprinsens hjärta? Netflix släpper nu en trailer för ännu en norsk långfilm.
Dramat som fängslade en hel värld En dramatisk historia från verkligheten – men Howard lyckas aldrig höja temperaturen till kokpunkten.
Gosling vs. Evans! Bröderna Russo levererar sin version av halsbrytande spionfilm, men glömmer den mänskliga aspekten.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend