Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Recension: Glass Onion – A Knives Out Mystery

Synnerligen underhållande rövarhistoria

Daniel Craig har hittat en ny, lyckad franchise efter Bond.

Av / 2022-12-23 - 00:01
Glass Onion – A Knives Out Mystery
Tor Aavatsmark

Satt du, liksom vi, som fastklistrade och lite chockade i biosalongen och bevittnade när den odödlige superspionen James Bond (Daniel Craig) blåstes i bitar i slutet av No Time to Die – och började sedan undra vad Craig nu skulle ägna sina dagar åt?

Läs också Farväl med dunder och brak! Efter fem filmer tackar Daniel Craig för sig som agent 007 – och vilken spektakulär exit han gör!

Tja, en liten tydlig hint fick vi faktiskt redan 2019, i Rian Johnsons Knives Out. Där porträtterade Craig en välutbildad, välartikulerad, sofistikerad och briljant intelligent privatdetektiv, med en djup sydstatsaccent. Tillsammans med eldiga Ana de Armas blev filmen en megasuccé – och vips! var en ny franchise född.

 

Vintage krim

I Glass Onion: A Knives Out Mystery (det ska inte råda någon tvekan om att vi det handlar om en uppföljare) porträtterar Craig återigen den lysande detektiven Benoit Blanc, ett slags oäkting till Sherlock Holmes och Hercule Poirot – och ännu en gång gör han det med bravur!

Bortsett från Blanc möter vi en helt ny ensemble, i en nästan helt oberoende film. Här måste man alltså inte alls ha sett Knives Out för att komma in i historien. Fast om du inte har sett den ännu så rekommenderar vi att du gör det!

Glass Onion: A Knives Out Mystery (Foto: Netflix)

En brokig skara – alla med motiv

I centrum för händelserna finns en synnerligen brokig skara som på olika sätt varit delaktiga i ett framgångsrikt startup-teknikföretag. Kvar i toppen av företaget, som kejserlig ensam ägare, sitter den självhögtidlige, självcentrerade Miles Bron (Edward Norton). Han hamnade i konflikt med sin tidigare partner Andi (Janelle Monáe) om företagets framtida utveckling, en konflikt som slutade i domstol där Andi brutalt slängdes ut från företaget.

Varje år anordnar Bron en spektakulär lyxresa för hela gänget, för att fira ”vänskapen” och deras gemensamma förflutna – och nuvarande beroende. Det här året samlas gänget i Brons spektakulära lyxbostad på hans privata grekiska ö. I mitten av huset står en gigantisk glaslök. Metaforen är uppenbar.

Han har bjudit in den fallna modellen Birdie (Kate Hudson), den framrusande lokalpolitikern Claire, forskaren Lionel, YouTube-fenomenet och manschauvinisten Duke som med sig har sin sköna kärlek Whisky. Och till allas förvåning dyker Andi upp på festen – hur och varför Blanc är inbjuden förblir ett mysterium.

För att hylla sig själv, och sin nylånade Mona Lisa, har Bron iscensatt en ”kul” sällskapslek, en mordgåta som gästerna ska lösa och där han är det påstådda mordoffret. Utan att avslöja för mycket kan vi väl säga som så att allt inte riktigt går enligt planerna …

Glass Onion – A Knives Out Mystery_1 (2) Glass Onion – A Knives Out Mystery_1 (7) Glass Onion – A Knives Out Mystery_1 (9) Glass Onion – A Knives Out Mystery_1 (5) Glass Onion – A Knives Out Mystery_1 (10) Glass Onion – A Knives Out Mystery_1 (8) Glass Onion – A Knives Out Mystery_1 (11) Glass Onion – A Knives Out Mystery_1 (6)
<
>
Glass Onion: A Knives Out Mystery (Foto: Netflix)

Fascinerande persongalleri

Glass Onion har blivit en blandning av klassisk vintage-deckare, à la Agatha Christie och Sherlock Holmes, och njutbar, lättsam komedi med underbara rollfigurer. Mysteriet avslöjas, av en listig, smart och snusförnuftig Craig, medan dynamiken i den brokiga skaran driver historien framåt. Från det förtjusande muskelknippet som alltid är redo med pistolen, modedivan som vägrar inse att hennes guldålder är över till den ängslige politikern och den försmådda ex-partnern.

När intrigen tätnar, och alla misstänker alla, är festen igång! Det hela är kryddat med Johnsons smarta dialog och eleganta (men inte alltid lika subtila) ledtrådar som leder fram till det stora avslöjandet.

Trots en speltid på gott och väl två timmar är filmen befriad från dödtid och har en utmärkt dramaturgisk utveckling. Förutom ett muntert och spännande manus bjuder Johnson på ett utsökt tekniskt hantverk med en bländande scenografi, läckra kostymer, vackert foto och enastående klippning. Alla karaktärer är inte lika fascinerande, men den underliggande dynamiken i gruppen, och deras ekonomiska beroende av den självutnämnde filantropen Bron, gör dem alla till väsentliga bitar i det delikata pusslet.

Glass Onion: A Knives Out Mystery (Foto: Netflix)

Glass Onion är faktiskt en av de roligaste och mest underhållande nyheterna du kan streama i jul. Se den en mörk och stormig kväll, med en stark ägglikör i glaset! 5 stabila stjärnor till en film som faktiskt överträffar originalet med lekfull, anspråkslös, men ändå intelligent fyrverkeri-underhållning.

Filmen har global Netflix-premiär på julafton – en fin ”julklapp” från streamingjätten.

Läs också Nytt Netflix-abonnemang med annonser precis runt hörnet Netflix vd motiverar det nya initiativet med att streamingjätten tappar för många priskänsliga tittare.
Glass Onion: A Knives Out Mystery (Foto: Netflix)
Karakter
Glass Onion – A Knives Out Mystery

Fakta:

 • Netflix
 • Release: 23 december 2022
 • Regi: Rian Johnson
 • Med: Daniel Craig, Edward Norton, Janelle Monáe, Kate Hudson, Dave Bautista, Kathryn Hahn, Leslie Odom Jr., Madelyn Cline, Jessica Henwick, Hugh Grant, Ethan Hawke
 • Genre: Krim
 • Land: USA
 • År: 2022
 • Längd: 2:21
 • Betyg: 5

1 reaktion på ”Glass Onion – A Knives Out Mystery”

 1. Torbjörn Nilsson

  Där tycker vi olika, film nummer ett har en annan nivå, mer som biograffilmer och nummer två en streamingfilm.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen