Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Recension: Funny Woman, säsong 1

Ojämn retrokomik – med en sprudlande Arterton

Efter Nick Hornbys roman tar Arterton oss med till 60-talets ”swinging London”.

Av / 2023-02-09 - 01:00
Funny Woman, säsong 1
Tor Aavatsmark

Den ärkebrittiske författaren (och musiknörden) Nick Hornby är antagligen mest känd för den utmärkta kärleksromantiken om rock, High Fidelity, som filmatiserades 2000 med en strålande John Cusack i huvudrollen.

2014 gav han ut romanen Funny Girl, som manusförfattaren M. Banks och regissören Oliver Parker nu släpper som Funny Woman på SkyShowtime. En bitvis underhållande och lättsam, farsartad komedi. Tyvärr är den snäppet för ojämn, och vinglig, för att göra sig förtjänt av de största superlativen.

 

Bildsköna Barbara Parker (Gemma Arterton) är en helt vanlig tjej med arbetarbakgrund som (något motvilligt) utses till ”Miss Blackpool Belle – 1964”. Efter sexistiska och nedvärderande kommentarer avsäger hon sig Miss-titeln på podiet och styr sedan kosan mot huvudstaden.

Hennes dröm är något inom underhållningsbranschen och Barbara har definitivt en omisskännlig komisk talang, och skinn på näsan. Men hon hamnar i en sliten lägenhet och försörjer sig som försäljare på damavdelningen på ett av stadens finare varuhus. Efter att ha sammanstrålat med den sjabbige managern Debenham (en oigenkännlig Rupert Everett) befinner hon sig plötsligt som ”exotisk” dansare på en av stadens dystrare klubbar. Men Barbara tackar nej till roller, eftersom hon, som hon så glatt säger: ”doesn’t want everything to be about my knockers.”

Funny Woman, säsong 1 (Foto: SkyShowtime)

Efter många motgångar, sliskiga män och långa, tårfyllda telefonsamtal hem till pappa och mopsiga fastrar, ler lyckan så småningom mot henne och hon får en huvudroll i en ny sitcom. Hennes råa, opolerade småstadshumor visar sig vara nyckeln till seriens framgång. Motspelaren är den egocentriske stjärnan Clive (Tom Bateman).

Funny Woman har mycket på hjärtat – väldigt mycket. Serien är ibland drama, ett porträtt av det vågade 1960-talets swinging London, ibland slapstick-komedi, för att sedan ta rollen som samhällsivrare och belysa hur förtryckta kvinnor (särskilt de från ”distrikten”) var för 70 år sedan. Att handlingen inte är direkt oförutsägbar kan vi tillskriva genren och förlåta serieskaparna för.

Funny Woman, säsong 1 (Foto: SkyShowtime)

Serien känns definitivt som 1960-talet när det gäller atmosfär, kolorit, könsroller, kläder och rekvisita. Men lite för ofta verkar dialogen och de teman som diskuteras vara hämtade direkt från nuet. Då kolliderar tyvärr verkligheterna med lite väl konstlade ”goda” avsikter.

Arterton (Quantum of Solace) lyckas med en befriande naturlig komisk rolltolkning och gör det bästa hon kan av ett ojämnt, och ofta plågsamt vingligt, manus. Tyvärr får hon inte mycket hjälp av relativt platta och stereotypa biroller. Och för att vara så dugligt intellektuell framställs Barbara ofta som hopplöst naiv och godtrogen.

Funny Woman Funny Woman Funny Woman Funny Woman Funny Woman Funny Woman Funny Woman, sesong 1_1 (2) Funny Woman, sesong 1_1 (3)
<
>
Funny Woman, säsong 1 (Foto: SkyShowtime)

Trots uppenbara svagheter tar premiärsäsongen fart mot slutet, där Barbara plötsligt återuppstår som en brittisk version av Midge Maisel. Och så är det ju musikspåret – musik som svämmar över av klassiker från årtiondet när rocken hade sin bästa tid och originaliteten och kreativiteten flödade.

Läs också Snabbkäftade Maisel är tillbaka I sin fjärde säsong börjar en av våra favoritserier uppvisa trötthetstecken.

Sammantaget ett lite över genomsnittet bra tidsfördriv som trots ett stillastående slappt mittparti belönas med 3 starka stjärnor. Vi har goda förhoppningar på andra säsongen.

Funny Woman har premiär på SkyShowtime den 10 februari, då släpps de tre första avsnitten. Recensionen är baserad på hela säsongen.

Läs också Här ser du Yellowstone! Serieskaparen Talyor Sherdian är bland de hetaste namnen i strömningsbranschen idag - men var (och hur) får du se alla hans eminenta serier?
Funny Woman, säsong 1 (Foto: SkyShowtime)
Karakter
Funny Woman, säsong 1

Fakta:

  • SkyShowtime
  • Release: 10 februari 2023
  • Regi: Oliver Parker
  • Med: Gemma Arterton, Tom Bateman, Arsher Ali, David Threlfall, Rupert Everett, Clare-Hope Ashitey, Alexa Davies, Alistair Petrie, Matthew Beard, Leo Bill
  • Genre: Komedi
  • Land: UK
  • År: 2023
  • Längd: 4:35
  • Betyg: 3
  • IMDb

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen