TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
L&B:s Julkalender 2022

Recension Folk med ångest

Charmbomb

Ännu en svensk succéserie från strömningsjätten.

forfatter
Publicerad 2021-12-27 - 01:00
Karakter
Drama
Folk med ångest

Camilla Ahlgren och Alex Haridi har gjort ett fenomenalt jobb med att förvandla Fredrik Backmans bitvis kaotiska och spretiga, lätt absurda, roman till en drama-komedi-krim-thriller som är en riktigt liten seriecharmbomb.

I en medelstor stad, lite söder om Stockholm, hittar vi de två smått naiva poliserna Jack (Alfred Svensson) och Jim (Dan Ekborg). Mitt under Jacks halvårliga frisörbesök hamnar de i vägen för ett amatörmässigt bankrån.

Rånaren flyr hals över huvud och barrikaderar sig så småningom i en lägenhet där en mäklarvisning pågår. Åtta intet ont anande offer blir, högst oväntat, rånarens gisslan. När de sedan, oskadda, äntligen släpps stormar polisen in i en tom lägenhet – och ingen i gisslan kan beskriva någonting alls om rånaren/gisslantagaren…

Backman har skrivit en roande roman om åtta personer som hamnar i ett slags livskris tillsammans och knyter oväntade band. Folk med ångest är en bok (och serie) som är befriande svår att stoppa in i ett fack, den är både drama, komedi, krim och thriller.

Folk med ångest (Foto: Netflix)

 

Allt börjar som en lätt karikerad komedi, där två ”enfaldiga” lokalpoliser får i uppdrag att fånga en helt uppenbart amatörmässig bankrånare, som sedan plötsligt tar gisslan.

De två poliserna är till och med far och son. Sonen som har pappan som sin stora förebild och idol, och är en änkeman som tycker att han har misslyckats med sin papparoll eftersom hans dotter blivit narkoman. I bakgrunden lurar ett diffust självmord från Jacks barndom – som plågar honom både honom och några i gisslan.

Folk med angst_4 Folk med angst_5 Folk med angst_2 Folk med angst_6
<
>
Folk med ångest (Foto: Netflix)

Camilla Ahlgren och Alex Haridi (som också ligger bakom den roliga, moderna, komedin Kärlek & Anarki) har fått ihop ett A-lag av svenska skådespelare. Här får vi se en underbar, färgrik bukett av personligheter. Från en neurotisk fastighetsmäklare, via ett äldre par som helt enkelt älskar Ikea och hemförbättring, till ett lesbiskt par som är gravida, en osäker bankchef samt en fullständigt galen performance-kanin i BDSM-kostym!

Gisslansituationen får alla parter att reflektera över sina egna liv, livsval och framtidsutsikter. Vi möter märkliga, udda, rara, sökande, helt vanliga människor och det uppstår varma relationer, allt ackompanjerat av en otroligt varm och autentisk humor.

Folk med ångest har blivit en av julens trevligaste serieöverraskningar. Du, och hela familjen, kommer att skratta lite, sitta häpen och spänd – och kanske till och med fälla en liten tår. 5 stjärnor.

Läs också Vem mördade Olof Palme? Den 28 februari 1986 sköts och dödades Sveriges statsminister i Stockholm – 34 (!) år senare bestämde sig polisen.
Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

4 veckor 49 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
Fakta
 • Netflix
 • Release: 29 december 2021
 • Regi: Felix Herngren
 • Med: Alfred Svensson, Dan Ekborg, Leif Andrée, Marika Lagercrantz, Carla Sehn, Petrina Solange, Anna Granath, Per Andersson, Lottie Ejebrant, Sofia Ledarp, Shima Niavarani
 • Genre: Drama
 • Land: Sverige
 • År: 2021
 • Längd: 2:45
 • Betyg: 5
IMDB Rating
Summary:
Annons
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Lämna en kommentar

Här är den första Indy-trailern Den 30 juni 2023 är premiärdagen för 'Indiana Jones and the Dial of Destiny'. Nu har den första trailern kommit ut.
Svensk deckare från Disney Disney gör serie av den svenska kriminalsuccén Koka björn.
Fungerar Willow-magin 2022? Disney försöker andas nytt liv i 80-talsklassikern.
Kommer redan i december! SkyShowtime släpper idag en ny trailer för Taylor Sheridan-serien 1923 - och tidigarelägger premiären!
Stallone gör en underhållande comeback Sly Stallone gör en mer än hygglig comeback som seriös skådespelare i en ojämn maffiakomedi.
Ny dansk Netflix-serie har premiär 5 januari 2023 Serien består av sex avsnitt, och bland skådespelarna finns Zlatko Buric, Mikael Bertelsen och Mads Brügger.
Följ Ljud & Bild