Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Recension En runda till

En skål för (det komplicerade) livet!

Thomas Vinterberg ger en ytterst fascinerande inblick i skandinavers komplicerande förhållande till alkohol.
Karakter
Drama
En runda till

För ungefär 20 år sedan lanserade den norska psykiateren Finn Skårderud en smått kontroversiell teori: Människan är helt enkelt född med minus 0,5 i promille(!).

Nödvändig grundpromille?

Med andra ord är det först efter två glas öl/vin som man är ”normal”, själen är i harmoni och kroppen ”i våg”.

Det bör tilläggas att Skårderud, som också ägnar sig åt att hjälpa alkoholister, har justerat tesen en smula sedan dess, men den grundläggande tankegången om att människan fungerar mycket bättre med en fast ”grundpromille” på 0,5 står fast.

 

Den danska regissören (som länge samarbetade med Lars von Trier i dogma-projektet), Thomas Vinterberg, blev fascinerad av teorin och skrev ett manus om konceptet. Resultatet blev filmen En runda till (eller Druk som den heter på danska) och i natt vann den en Oscar för Årets bästa internationella film!

Annons
Dansk Oscar-fest Det var dansk fest i Hollywood i natt.
Druk Oscar 2021

Medelålders män som har kört fast

Vinterberg har tidigare samarbetat med Danmarks största internationella skådespelare, Mads Mikkelsen, i Jakten (2012). Den här gången låter han handlingen kretsa kring Martin (Mikkelsen), en medelålders, något introvert och lätt deprimerad man som inte kan prata om känslor med sin älskade Anika (Maria Bonnevie).

Martin är historielärare på gymnasiet och om han har tappat mycket av ”gnistan” på hemmafronten så har han fullständigt tappat all inspiration, entusiasm, engagemang och livslyst i arbetslivet. Det går så långt att klassen, med föräldrarna i släptåg, kallar till ett möte där de kräver att han ”tar sig samman”.

På kollegan Nikolajs (Magnus Millang) 40-årsdag bestämmer de sig för att utforska Skårderuds teori och göra en studie med efterföljande loggning och anteckningar. Lärarkollegorna Tommy (Thomas Bo Larsen) och Peter (Lars Ranthe) tvekar inte att hoppa på projektet.

En runda till (Foto: Zentropa Entertainments)

En runda till!

I början går det precis som Skårderud har förutsagt, alla fyra blir lyckligare, mer engagerade och fokuserade och livsglädjen sprudlar. Men som Skårderud förklarar finns det två typer av människor i världen, vilket märks när de konsumerar alkohol: A) De som vill sluta dricka och gå hem efter 7 enheter och B) De som vill fortsätta festen och ge ”full gas”. Vi kan med all säkerhet konstatera att samtliga de fyra herrarna tillhör den senare kategorin.

Annons

Vinterberg har skrivit ett underbart manus om män som befinner sig mitt i livet och inser att det inte gick riktigt som planerat och att de nu har missat chansen. Hemma har de det svårt med en jobbig fru, skrikande småbarn, ensamhet eller ett samliv som har gått helt i baklås. Och det finns inga fler steg på karriärstegen.

Genom att förlägga berättelsen på ett gymnasium får vi också bevittna hur viktig alkoholen blir, i alla sociala tillfällen, redan från tonåren – och hur man ”pressas” att ta en drink om man träffas på en restaurang.

Befriande nog ser Vinterberg alkoholen som en väg ut ur ”kriserna” och monotonin, som ett smörjmedel på vägen till uppvaknande och nytt liv. Det som vi lite känslomässigt avtrubbade nordbor behöver för att väcka latinon i oss.

En runda till (Foto: Zentropa Entertainments)

Med det sagt är filmen inte på något sätt en oreserverad hyllning till alkoholens glädjeämnen och fördelar, här problematiseras i allra högsta grad vi skandinavers aningen problematiska förhållande till ”gudarnas dryck”, med överkonsumtion, fylla och efterföljande tragedier.

Annons

2018 drack svenskar (i snitt) 7,1 liter ren sprit, motsvarande siffra för norrmännen var 6 liter medan danskarna hällde i sig imponerande 9,1 liter ren alkohol. Det bör dock tilläggas att danskarna drack så mycket som 13,1 liter 2020! Detta är också ett faktum som Martins svenska hustru inte kan släppa, när hon fördömer den ”sinnessjuka” alkoholkonsumtionen hos de flesta danskar.

I Martins undervisning framhäver han å andra sidan stora historiska hjältar som trots en överdriven och hälsovådlig alkoholkonsumtion åstadkom stora bragder inom konsten (Ernest Hemingway) och politiken (Winston Churchill).

 

DRUK DRUK DRUK
<
>
En runda till (Foto: Zentropa Entertainments)

Scener ur ett äktenskap

I centrum för handlingen finns förhållandet mellan Martin och Anika, ett äktenskap som påminner mer om ett företagsdepartement än äkta kärlek och respekt. Båda två saknar sin

”gamla” partner, men har mer eller mindre accepterat status quo och resignerat. Det är också här som filmen är som bäst och starkast.

Annons

Mikkelsen är fenomenal som den ensamma mannen på desperat jakt efter livsglädje i sitt monotona, låsta liv. Han förmedlar den komplexa personen hela känslospektrum på ett Oscar-värdigt sätt, när han slits mellan tvivel och längtan, glädje och befrielse.

En runda till har blivit en oerhört kraftfull film som väl de flesta av oss kan känna igen oss i ibland. Det tar alkoholkonsumtionen i Skandinavien på pricken, utan att nödvändigtvis lyfta ett moraliserande pekfinger. Det vågade slutet är både paradoxalt och manar i allra högsta grad till (kontroversiell) eftertanke.

Filmens själ och hjärta är ändå samliv, ensamhet och behovet att känna tillhörighet – allt blandat med underbart befriande komik och toppskådespelare. 5 stjärnor till en värdig Oscar-vinnare.

En runda till släpptes på Blu-ray den 25:e februari och kan även hyras/köpas på Apple TV+.

 

Annons
En runda till

En runda till (Foto: Zentropa Entertainments)

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
Fakta
  • Blu-ray
  • Release: 15 februari 2021
  • Regi: Thomas Vinterberg
  • Med: Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Milland, Lars Ranthe, Maria Bonnevie
  • Genre: Drama
  • Land: Danmark
  • År: 2020
  • Längd: 1:57
  • Betyg: 5
IMDB Rating
Another Round (2020) 117min | Comedy, Drama | 18 December 2020 (USA) Summary: Four friends, all high school teachers, test a theory that they will improve their lives by maintaining a constant level of alcohol in their blood.
Countries: Denmark, Sweden, NetherlandsLanguages: Danish, Swedish
forfatter

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.