TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Recension Bosch: Legacy, säsong 1

Nystart – samma höga kvalitet!

Samma höga kvalitet, men en fräschare och modernare version av den djupsinnige Hieronymus Bosch.

forfatter
Publicerad 2022-07-20 - 10:00
Karakter
Krim
Bosch: Legacy, säsong 1

Michael Connelly kan skratta hela vägen till banken! Med över 74 miljoner (!) sålda böcker är han en av de mest sålda författarna genom tiderna, och hans inkomst från TV-serien får nog att anses som en droppe i havet.

Den tidigare kriminaljournalisten har skrivit totalt 24 böcker om den lite trotsiga, mycket traditionella, mordutredaren Hieronymus ”Harry” Bosch från Hollywood-avdelningen av LAPD. En krigsveteran och ökänd arbetsnarkoman, som överger familjelivet för att lösa sitt senaste mordfall, ständigt i luven på internutredarna för att verka i lagens gråzoner, men alltid outtröttligt på offrens sida.

Men efter sju säsonger av TV-serien kastade Bosch in handduken och sa upp sig. Det var alltså obönhörligt över för polismannen – eller var det så?

 

I Bosch: Legacy ”återuppstår” Harry Bosch (Titus Welliver), men den här gången som en oberoende privatdetektiv. Bosch-familjen har dock inte helt lämnat LAPD. Nu har dottern Maddie (Madison Lintz) börjat som rekryt inom polisen och gått i sin fars stora fotspår.

Man kan komma med många lovord om Bosch-serien. Är det klassisk kriminalfiktion där man tar dig tid att bygga upp historien du ute efter, är serien bland de bästa i genren. Men efter sju säsonger började det bli lite repetitivt och den trampade på i sina egna fotspår. I den nya serien befrias Bosch från de ”kedjor” som LAPD-polisen höll honom i, han utökar repertoaren och både karaktären och handlingen blomstrar.

Bosch Legacy sesong 1 9
Bosch Legacy, säsong 1 (Foto: Prime Video)

Huvudhandlingen är baserad på romanen The Wrong Side of Goodbye (2016), men utspelas i nutid.  Tidslinjemässigt befinner vi oss ett år efter slutet av Bosch, säsong 7. Harry arbetar solo som privatdetektiv, men åtar sig samtidigt att hjälpa stjärnadvokaten Honey Chandler (Mimi Rogers), som i denna serie har fått en mycket mer framträdande roll än i Bosch-serien.

Läs också En av de bästa säsongerna Den hängivne polisutredaren i LA tackar för sig med en stenhård avslutningssäsong.

Seriens skapare tar upp tråden från Bosch, och parhästarna lägger all sin tyngd och prestige på att få den sliskiga miljonären Carl Rodgers (som bland annat låg bakom mordet på Chandler) bakom galler. Samtidigt får Bosch ett uppdrag som han lägger all sin personliga yrkesstolthet och känsloliv i. En multimiljardär är döende, men innan han kastar in handduken vill han att Bosch (om möjligt) hittar hans ungdomskärlek och en eventuell rättmätig arvinge. En kamp om klockan börjar, och dessutom finns det många inflytelserika män som inte vill att en arvinge ska hittas.

Musikspåret är häftigare, klippningen snabbare och handlingen mer actionmässigt än i Bosch-serien. Samtidigt ser Titus Welliver faktiskt mer solbränd och viril ut än på länge, som om han har fått en liten vitamininjektion. Med det sagt har seriens ”uppfräschning” inte skett på bekostnad av dess solida kvaliteter.

Bosch Legacy sesong 1 7 Bosch Legacy sesong 1 8 Bosch Legacy sesong 1 6 Bosch Legacy sesong 1 5 Bosch Legacy sesong 1 3 Bosch Legacy sesong 1 2
<
>
Bosch: Legacy, säsong 1 (Foto: Prime Video)

Welliver förblir ett fynd i rollen som Bosch, den självförbrännande utredaren som sätter sin heder på att rättvisa ska skipas, och att alla liv spelar roll, och är seriens starkaste kort. När han i Bosch: Legacy återupplever sina personliga trauman från sin faderslösa barndom passar det både serien och karaktären bra.

Vi är glada att kunna konstatera att Madison Lintz på allvar har vuxit med och in i rollen som hans dotter. Hon gör några väl schablonmässiga val som rekryt, men har blivit en betydligt mer spännande rollfigur.

Några av bispåren bär tyvärr kännetecknen av brittiskt överklassdrama, där rollfigurernas handlingar framstår som karikatyrmässiga och långsökta; men som helhet är Bosch: Legacy fortfarande en hederlig och djupsinnig deckare av den gamla skolan. Perfekt för att slå ihjäl (!) några regniga sommarkvällar. 5 stjärnor.

Recensionen är baserad på alla avsnitt av säsong 1, som nu kan strömmas på Prime Video.

Läs också Alla nya streaming-titlar i juli Här är alla nya serier och filmer du kan streama i juli.
Stranger Things sesong 4 del II 1 3 989x495 1
Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Fakta
 • Prime Video
 • Premiär: 27 maj 2022
 • Regissör: Patrick Cady
 • Medverkande: Titus Welliver, Madison Lintz, Mimi Rogers, Maurice Bassi, Denise G. Sanchez, Michael Rose, David Moses, Mark Rolston, William Devane
 • Genre: Deckare
 • Land: USA
 • År: 2022
 • Tid: 7:30 h.
 • Betyg: 5
IMDB Rating
Bosch: Legacy | May 6, 2022 (United States) Summary:
Countries: United StatesLanguages: English
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
En kvinnlig Hulk kan väl omöjligen vara bra? Det finns många droppar i havet – och uppenbarligen ännu fler i Marvel-universumet. Men She-Hulk är faktiskt en frisk fläkt i genren.
Se Karpe på Viaplay Från och med idag kan du se den kritikerrosade Karpe-dokumentären på Viaplay.
Vi vill hellre se Durek som norsk kung! Netflix kokar pinsam, bitvis amatörmässig, såpopera-soppa av historien om det norska kronprinsparet.
HBO rasar över jätteläcka Handlingen i alla avsnitt av den nya HBO-serien House of the Dragon har läckt ut på Reddit.
Marvel lanserar kvinnlig version av Hulken! Marvel-universumet är uppenbarligen inkomplett utan en kvinnlig version av den arga gröna mannen känd som Hulken.
Nu är musen störst av dem alla! Det tog bara Musse Pigg två och ett halvt år att putta ner Netflix från strömningstronen.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend