TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Recension Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan

Eklatant skämskudde-TV – med politisk udd!

14 år efter sitt första besök är stjärn-”journalisten” från Kazakstan tillbaka i US&A. Det går inte särskilt mycket bättre den här gången.

forfatter
Publicerad 2020-10-29 - 10:59
Karakter
Komedi
Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan

Sacha Baron Cohen orsakade stor uppståndelse i USA och i sitt ”hemland” Kazakstan när han 2006 ”avslöjade” tämligen groteska fenomen i det amerikanska samhället och dess politiska kultur. Nu har Amazon släppt lös honom igen.

 

Den första filmen blev en utdragen historia för advokaterna och vi är ganska så säkra på att New Yorks före detta borgmästare Rudy Giulianis och hans advokat-team kommer att ge sig på Cohen och Jeff Bezos, för Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan är inte direkt diplomatisk – eller opartisk – i sin skildring av USA:s höger.

Efter att ha misslyckats, och därför förödmjukat den stolta nationen Kazakstan 2006, hamnade Borat (Sacha Baron Cohen) i onåd hos myndigheterna och dömdes till livstids straffarbete. Men eftersom US&A nu har fått en mer ”förnuftig” statschef, McDonald Trump, vill Kazakstan förbättra relationerna genom att ge en present till landets högsta chefer (Pence och Trump) och det är Borat som får jobbet.

Läs också Spionen som offrade allt Sacha Baron Cohen kan minsann mer än att spela i absurda komedier.

Utgångspunkten är i princip exakt samma som i den första filmen: skicka en helt naiv idiotisk utlänning, som kommer från ett outvecklat land, för att rikta en strålkastare på amerikanska värderingar, dubbelmoral och inte minst den politiska högern.

På det här besöket till ”Land of the Free, Home of the Brave” får Borat, ofrivilligt, med sig sin 15-åriga dotter (en utmärkt Maria Bakalova). Hon flyr från svinstian i en låda till Amerika och överlever resan på ett relativt kreativt sätt. Borat måste improvisera för att rädda skinnet och föreslår att han ska ge bort sin dotter till vice president Mike Pence så att hon, precis som Melania Trump, kan få sitta i en gyllene bur.

Borat Subsequent MovieBorat Subsequent Moviefilm (Foto: Amazon Prime)film Courtesy of Amazon Studios

Om du har sett danske Frank Hvams Klovn-filmer är du hyfsat väl förberedd på vad du kan förvänta dig, men Cohen tänjer på allting ett par snäpp till. Här är det bara att sitta beredd med skämskudden, för en del av scenerna är så hårresande, hysteriskt pinsamma att vi känner en fysisk smärta i magen av att se dem, och skrattsalvorna nästan kväver oss.

Höjdpunkterna är en rättrogen och mycket förstående präst i ett helt absurt samtal om abort, plus en hemmagjord countrylåt på en liten småstadsrodeo i Texas. Att prästen lyckas hålla god min och faktiskt struntar i hur babyn kom till, är både hysteriskt roligt och samtidigt djupt oroande. När sedan en förklädd Borat sjunger om att gasa demokraterna samtidigt som flera i redneck-publiken (eller som Trump skulle ha sagt: ”There’s very fine people on both sides!”) gör Hitler-hälsning, han har träffat huvudet på spiken.

”Er det noe rasister her?” Borat Subsequent Moviefilm (Foto: Amazon Prime)

Med det sagt så väljer Cohen relativt ”enkla” och uppenbara mål i den här filmen. Det är nästan för enkelt att ställa en kristen konservativ pastor mot väggen i abortfrågan (vilket annat svar kan man förvänta sig?) eller att informera medelålders, republikanska hemmafruar om välsignelsen att onanera. Det blir också för mycket, och simpelt, fokus på hur illa ställt det är med kvinnors rättigheter.

När det gäller Giuliani så tas han med byxorna nere i en uppenbar liten flirt med en ung, blond, yppig kvinna. Men i den här scenen tippar filmen över i det spekulativa och känns konstruerad.

 

Dramaturgin haltar väl mycket i Borat 2, det verkar som om manuset har ändrats under tiden och anpassats för att passa corona-läget. Den första halvan av filmen har lite för mycket dödtid, men halvvägs ändras plötsligt huvudfokus till att handla om (bristen på) Trump & Co:s corona-hantering. Vi misstänker att manus har skrivits om under tiden och inte har bearbetats tillräckligt.

Borat Subsequent Moviefilm_6 Borat Subsequent Moviefilm_10 Borat Subsequent Moviefilm_9 Borat Subsequent Moviefilm_8 Borat Subsequent Moviefilm_7 Borat Subsequent Moviefilm BLOOD MOON Borat Subsequent Moviefilm_3
<
>
Borat Subsequent MovieBorat Subsequent Moviefilm (Foto: Amazon Prime)film Courtesy of Amazon Studios

Borat 2 släpps bara 11 dagar före ett av USA:s viktigaste och mest kontroversiella/splittrande presidentval – och filmen tar kristallklar ställning i valet. Vi tror däremot inte att filmen kommer att få några väljare att ändra åsikt, och det gäller i båda lägren – Trump-fansen kommer, precis som deras chef, att tycka att filmen är förkastlig och avskyvärd, medan Biden-fansen kommer att applådera och säga: ”Vad var det vi sa?”

Inte lika politiskt vass som den första filmen, men ändå bitvis hysteriskt, nästan plågsamt och pinsamt rolig. Det är nog inte bara Giuliani som känner sig ”avklädd” efter att ha blivit förlöjligad i den här filmen. 4 starka stjärnor.

Borat Subsequent Moviefilm (Foto: Amazon Prime)

Borat Subsequent Moviefilm går att strömma på Amazon Prime nu. Varning: inte en film för känsliga själar!

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Fakta
 • Amazon Prime
 • Release: 23 oktober 2020
 • Regi: Jason Woliner
 • Med: Sacha Baron Cohen, Maria Bakalova, Dani Popescu, Rudy Giuliani, Manuel Vieru, Tom Hanks
 • Genre: Komedi
 • Land: USA
 • År: 2020
 • Längd: 1:36
 • Betyg: 4
IMDB Rating
Summary:
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
NY Stranger Things 4 II trailer! Netflix har nu släppt en ny trailer för sista kapitlet i Stranger Things säsong 4.
"Tillbaka till framtiden" VHS satte rekord på auktion Great Scott! Se videon från den vilda budgivningen.
"You know nothing, Jon Snow." Eller? HBO Max tillkännager nu ytterligare en spin-off-serie från Game of Thrones-universumet.
Du känner till spelet - snart kommer filmen! Filmen baserad på det ikoniska racingspelet Gran Turismo får premiär 11 augusti 2023!
Dansk spermie-tjuv Lättsam och lättsmält romantisk komedi om barnlöshet och det eviga (hopplösa) sökandet efter en livspartner.
Osammanhängande Hemsworth En fascinerande actionkrim-handling slarvas bort av osammanhängande förvirring, utan mål eller mening.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend