TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

Recension Bombshell

Sexbomberna säger stopp!

I en konservativ TV-miljö genomsyrad av sexism, manschauvinism och sextrakasserier slår ett par kvinnor tillbaka.

forfatter
Publicerad 2020-06-01 - 14:15
Karakter
Drama
Bombshell

Den amerikanska mediemogulen Roger Ailes (1940–2017) var en medierådgivare åt både Nixon, Reagan och Bush senior, samt var rådgivare för Trump under hans första presidentvalskampanj.

En gigants fall

Ailes (John Lithgow) var mest känd som mannen som grundade TV-kanalen Fox News (ägd av Rupert Murdoch), som han nästan förvandlade till språkrör för konservativa republikaner, samt en fenomenal pengamaskin och tittarframgång. Så här i efterhand är han förmodligen mer känd för sin skamfulla avgång, sparkad för sexuella trakasserier mot 23 av hans kvinnliga anställda – den mest framträdande var TV-ankaret Megyn Kelly (Charlize Theron).

 

Ailes-fallet, och hans väldiga fall från maktens topp, var som ett slags förspel till MeeToo-rörelsen, som på allvar tog fart året efter när Alyssa Milan kom med sitt berömda Twitter-meddelande i kölvattnet av det mer berömda Weinstein-fallet.

I åratal var Megyn Kelly ett av Fox mest kända ansikten och ett av de mest exponerade nyhetsankarna. Hennes globala berömmelse kom däremot när hon gick till frontalattack mot Donald Trump och anklagade honom direkt för misogynism. Resultatet blev en ettårig Twitter-kamp med presidentkandidaten – och efterföljande säkerhetsvakter.

Blonda sexbomber

Ailes är en kompromisslös, karismatisk medieledare med känsla för vad som får tittarna att sitta klistrade framför skärmarna. Nyhetsankare ska vara unga, vackra, (helst) blonda, leende, heterosexuella, personliga – och byxor är förbjudna! Kamerorna ska, med hjälp av framsidor av glas på skrivborden, fokusera på bara ben och välsvarvade lår, framhävda av korta och tättsittande kjolar.

Med andra ord, i dagens politiska klimat skulle Ailes betraktas som en dinosaurie. Ännu värre var att han helst ville se mer än nakna ben när han intervjuade och ”inspirerade” sina kvinnliga anställda på sitt mäktiga kontor.

Allting exploderar när det lite ”svåra” TV-ankaret Gretchen Carlson (Nicole Kidman) får sparken. Hon stämmer sedan Ailes för sexuell trakasserier.

Den stora frågan är var någonstans de Fox-anställdas lojalitet ligger, om de vill rädda sin karriär eller vågar lägga huvudet på huggkubben och bekräfta Carlsons anklagelser.

Hollywood-stjärnteam

Jay Roach (The Campaign) har regisserat en fräsch, fräck och underhållande film om detta nästan episka mediedrama, där trovärdigheten för Murdochs guldhöna stod på spel.

Charlize Theron, Nicole Kidman, Margot Robbie. Bombshell (Foto: Nordisk Film)

Filmen toppas av huvudrollerna Theron, Kidman, Margot Robbie (The Wolf of Wall Street) och John Lithgow, som alla gör sina livs roller. Men det är Theron som verkligen sticker ut. Hon är skrämmande lik den riktiga Kelly, faktisk så lik att vi var tvungna att titta efter i rollistan för att se om Kelly spelade sig själv. Theron gör henne på pricken, hennes rörelser och röst, och får på ett föredömligt sätt fram tvivlet som gnager i henne och den enastående självsäkerheten.

Dramadokumentär

Bombshell är elegant kryddad med riktigt foto från händelserna 2015 och 2016, vilket ger filmen en nästan dokumentarisk känsla. Men detta är absolut ingen dokumentär, utan en dramatiserad och redigerad version från den ena sidan av saken. Detta är också lite av problemet med Bombshell, den får för mycket slagsida mot de trakasserade kvinnornas sida och blir lite för ofta övertydlig och inte särskilt subtil.

För producenterna och manusförfattarna måste Ailes ha varit en drömperson. En man som hade direkt tillgång till maktens korridorer i Washington DC, hade Trump på snabbval i mobilen och samtidigt styrde USA:s mest populära nyhetskanal.

Toppa detta med att han (med hans egna ord) såg mer och mer ut som en mänsklig version av Jabba the Hutt, var till åren kommen, förtjust i vackra kvinnor och strumpebandshållare – så har du den perfekta cocktailen, av ett gammalt (mäktigt) svin och vackra, sårbara kvinnor.

Legendaren Lithgow är formidabel som den patriarkala, kompromisslösa mediemogulen som antingen inte hade tillräckligt med självinsikt för att inse sina uppenbara brister, eller levde i lycklig förnekelse.

Bombshell_3 Bombshell_4 Bombshell_5
<
>
Bombshell (Foto: Nordisk Film)

Visa-mig-vad-du-har-under-kjolen

Scenen där han å det grövsta förnedrar Robbie är illamåendeframkallande, men samtidigt spektakulärt bra. Med blicken, hållningen och små igenkännliga ”gurglanden” får Lithgow fram precis vilken personlighet Ailes hade, samtidigt som Robbie, utan yviga gester eller antydan till överspel, sätter oss in i hennes situation och förtvivlan över att tvingas välja mellan karriär och förnedring.

En oerhört välgjord film som berättar en viktig historia på ett fräscht och originellt sätt. Greppet med att karaktärerna emellanåt pratar rakt in i kameran fungerar utmärkt, när de försöker vädja till oss tittare och förstärka deras resonemang.

Tyvärr berättas den otroliga historien lite för enkelt och ytligt – tänk ”amerikanskt spektakulär” – men det blir ändå fyra gedigna stjärnor till en viktig film från vårt nära förflutna som du måste se!

Bombshell (Foto: Nordisk Film)

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

5 veckor 5 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
Fakta
 • Blu-ray
 • Release: 25 maj 2020
 • Regi: Jay Roach
 • Med: Charlize Theron, Nicole Kidman, Margot Robbie, John Lithgow, Kate McKinnon, Allison Janney, Malcolm McDowell, Rob Delaney
 • Genre: Drama
 • Land: USA
 • År: 2019
 • Längd: 1:49
 • Betyg: 4
IMDB Rating
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Lämna en kommentar

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Så järven var inte död! Hugh Jackmans Wolverine är inte död! År 2024 återuppstår hjälten med knivbladen i Deadpool 3.
Har "klonat" Darth Vaders röst med hjälp av artificiell intelligens James Earl Jones går i pension, men hans röst bevaras med hjälp av AI-teknik!
Äntligen är Lotus tillbaka! Fick du inte nog av arroganta, narcissistiska, rika vita turister på Hawaii, så kommer konceptet snart att återvända till skärmen.
Bridges i sitt esse! Jeff Bridges bevisar att ålder bara är en siffra. Han briljerar som pensionerad superspion i miniserien som bygger på Thomas Perrys roman.
Fascinerande dålig! Viaplay försöker sig på ett klumpigt inlägg i den inflammerade vargdebatten – men serverar oss en fullständigt ointressant och oengagerande historia.
Mer svensk cash! Netflix släpper nu den efterlängtade andra säsongen av Snabba Cash!
Följ Ljud & Bild