Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Vi utser: Sony Bravia XR A90J (XR-65A90J)

Sonys starka OLED slår rekord

Sony gör en stark comeback i highend-klassen med en ny toppmodell: Bravia XR-A90J är den allra bästa TV:n vi har testat 2021.

Publicerad 2021-11-02 - 11:23
Sony Bravia XR A90J (XR-65A90J)
Amund Hammeren

Sony är långt ifrån världens största TV-märke, men hamnar ofta bland de allra bästa när det gäller bild och ljud. Den japanska tillverkaren hade några av TV-apparaterna vi minns mest från 2020, inklusive 8K-modellen ZH8 och den prisvärda A85. Å andra sidan lyste de med sin frånvaro i den absoluta highend-klassen med OLED-skärmar.

Den så kallade ”Master Series” KD-65AG9 som vi testade året innan fick nämligen aldrig någon direkt efterträdare 2020. Sonys dåvarande toppmodell fick mycket beröm för bildkvaliteten, men fick också utstå lite kritik för ganska så dålig ljusstyrka.

Sony har tagit god tid på sig, men nu är toppmodellen för 2021 äntligen klar. Och den här gången verkar de ha laddat kanonen ordentligt: ​​nykomlingen A90J är bestyckad med en extra ljusstark OLED-panel som drivs av en supersmart videoprocessor (Bravia XR). Den har också bättre anslutningsmöjligheter, plus den helt nya Google TV-plattformen. De som köper den här toppmodellen kan dessutom se fram emot Bravia Core, som är Sonys exklusiva strömningstjänst. Det finns med andra ord mycket att se fram emot här!

Slutsats

Har Sony lyckats förbättra sin nya flaggskepps-TV för år 2021? OM de har! Bravia XR A90J kombinerar en markant uppgraderad bildpanel med en ytterst effektiv videoprocessor, vilket resulterar i oerhört läcker bildkvalitet. Alla sedvanliga OLED-fördelar finns på plats, med gnistrande färger och bottenlös svärta. På samma gång är ljusstyrkan avsevärt förbättrad jämfört med tidigare modeller.

Tack vare upp till 1300 nits i de ljusaste områdena kan A90J leverera bländande realistisk HDR-video i både mörka och ljusa omgivningar.

Den inbyggda, osynliga högtalarlösningen fungerar bra.

Med HDMI 2.1-kompatibla ingångar (fast bara två av dem) är Sony-skärmen även redo för gaming. Lägg sedan till en välfungerande smart TV-lösning och smart fjärrkontroll, så har du en snudd på optimal allroundskärm för alla sorters TV-underhållning.

Knivskarp OLED-TV från Sony

Ny fullträff från Samsung

Spelarens våta dröm?

Rulla till toppen