TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Vi utser Cupra Born 58

Den tuffaste småbilen

Cupra Born är den tuffa tvillingen till VW ID.3. Efter den här rullade ut på vägarna kan vi inte förstå att någon vill ha folkvagnen.

forfatter
Publicerad 2022-11-01 - 12:00

Kompakta Cupra Born bygger på Volkswagen-gruppens elektriska MEB-plattform – som den delar med bland annat VW ID.3, ID.4, Skoda Enyaq och Audi Q4 e-tron.

Att sätta sig i Cupra Born är en härlig, men också lite märklig upplevelse. Den känns bekant men ändå främmande.

Den känns större inuti än den ser ut på utsidan, tack vare en lång hjulbas på 2,77 meter. Vuxna kan sitta bekvämt i baksätet, på bekostnad av ett spartanskt bagageutrymme på 385 liter.

Jämfört med ID.3 har Cupra Born stramats upp både här och där, sportstolarna formar sig bättre runt kroppen och de allmänna köregenskaperna är sportigare och roligare.

Sann körglädje

Bilen kommer snabbt upp i hastighet på motorvägen och om det ligger en slöfock framför dig som du bara måste köra om så glider du lätt förbi. I låga hastigheter, vill säga, för på 80- och 90-vägar finns det mindre krut. Det blir bättre i eBOOST-versionen, som höjer effekten från 204 till 231 hästkrafter.

Cupra har sitt ursprung som Seats racingmärke, men står nu på egna ben. Att Cupra vill ta med sig sina racing-gener till gatubilarna är därför helt naturligt. Även i en kompakt bil som Born.

Kompakta Born är en riktigt fräsch fläkt bland de mindre elbilarna, och även om den delar 90 procent av sitt DNA med VW ID.3 så skiljer den sig där det räknas. Tack vare ett mycket coolare utseende och sportigare köregenskaper är den roligare att köra, och ett helt annat nöje att sätta sig i.

Att cruisa runt i en Cupra Born får en gråhårig man att känna sig en hel del yngre, har man en medelålderskris lär den här kunna göra jobbet nästan lika bra som en fånigt dyr sportbil.

Born är ett utmärkt första försök på en renodlad elbil från Cupra och den gör att vi verkligen ser fram emot att få reda på vad vi mer kan förvänta oss från dem. Spot on!

Lämna en kommentar

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Följ Ljud & Bild