TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Vi utser Årets bästa elbilar 2021-2022

Årets elbilar

Den elektriska revolutionen har gett oss bättre och mer spännande bilar.

forfatter
Publicerad 2021-10-27 - 12:01

Elbilarna har blivit mycket mer än bara bilar. De är rullande datorer, uppkopplade till internet, som styrs med en integrerad surfplatta i stället för kopplingspedal och växelspak.

Men syftet att ta dig från A till B, att transportera dina varor hem eller någonstans där du aldrig har varit förut, har inte förändrats. Men det har sättet man måste tänka på bilar. Förut pratade man aldrig om räckvidd, laddhastighet eller app-styrning. Inte batterikapacitet eller strömförbrukning heller.

Sådant är viktigt för många som ska välja en ny elbil, men i år har vi kommit fram till att räckvidden inte längre är lika avgörande. De flesta kör ju trots allt inte 40–50 mil åt gången, vilket är räckvidden för de flesta av årets elbilar.

Räckvidden är fullt tillräcklig så länge man väljer en ny elbil med det största batteripaketet. Då är laddhastigheten desto viktigare, elbilar med 800-volts batteriteknik kan ladda mycket snabbare med en snabbladdare. Det kan göra laddningsstoppen kortare på resan.

För många är kostnaden för bilunderhåll också lägre än för en bil med bränslemotor, och i många är det bättre plats i en elbil. Det finns inget platskrävande motorblock eller en växellåda och en drivaxel som går längs bilens mitt i moderna elbilar. När de är byggda på en ren elbilsplattform, vill säga.

Vissa saker är dock som förut. Komfort, köregenskaper, plats och nyttolast är fortfarande viktiga kriterier för många, även om de kan väga lite olika tungt beroende på vilka preferenser man har.

En annan sak som är viktig för många är hur det avancerade infotainmentsystemet fungerar. En tyst elbil är nämligen en bra utgångspunkt för – och en anledning i sig – att välja det tyngsta ljudsystemet. Men då måste det vara enkelt att navigera runt i det omfattande menysystemet. Och det räcker inte med att ljudsystemet är dyrt, det måste också vara väl integrerat och balanserat om den nya elbilen ska bli en plats man trivs på.

Snabb acceleration och en tyst kupé räcker inte för att vinna Årets bästa elbil 2021. Här är det totalpaketet som gäller, och elbilar som pekar mer på framtiden än det förflutna uppskattas av Ljud & Bilds jury. Här kan du läsa om de nominerade och den solklara vinnaren av utmärkelsen Årets bästa elbil 2021.

VINNERE AV Årets bästa elbilar 2021-2022
Årets bästa bil
Hyundai Ioniq 5 Long Range AWD

Detta är framtidens bil

Hyundai Ioniq 5 är som en framtidsvision från 1980-talet. Och vi älskar den!

Den ser ut som något ur en science fiction-film från 1980-talet. Med ett ganska kantigt utseende, moderniserat med pixelmönstrade LED-lampor. Man bara går och väntar på att hjulen ska fällas in och förvandlas till en drönarpropeller, för att sedan, i sann Doc Brown-anda, sätta fart mot himlen.

Men medan Hyundai Ioniq 5 på utsidan nästan symboliserar hur man under det töntiga 1980-talet trodde att framtiden skulle se ut, så uppfyller den medelstora familje-SUVen alla förväntningar man har på en modern bil anno 2021.

Digitala körassistenter håller bilen i mitten av filen och säkerställer rätt hastighet och avstånd till bilen framför. Radarn i den bakre stötfångaren varnar för fordon i döda vinkeln och bilen bromsar automatiskt om blinkern används innan kusten är klar. Blinkern aktiverar också en kamera i blindzonen, med video som visas i ett runt fält på instrumentpanelen. Du måste med andra ord vara ganska ouppmärksam för att orsaka farliga situationer.

Hyundai Ioniq 5 är en mycket genomtänkt familjebil. Den är större än den ser ut på bilder, på grund av en form som ljuger. På insidan har man faktiskt väldigt mycket plats. Vi gillar att det är omöjligt att vara likgiltig inför utseendet, för den ser onekligen speciell ut.

Köregenskaperna är mycket bra och bilen är livligare än de flesta i sin klass. Här går det undan! Den är också prissatt lägre än liknande utrustade konkurrenter, så här får du mycket för pengarna!

Ljudsystemet från Bose gör ett bra jobb. Det kunde ha varit lite kraftfullare och haft ännu bättre upplösning i tonerna. Men det är helt klart ett tillägg att rekommendera.

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna en kommentar

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Teslas vilddjur kan äntligen beställas De lyckligaste får sin Model S Plaid eller Model X Plaid redan innan nyår.
Därför köpte jag en Tesla Inte nödvändigtvis den bästa bilen. Men det är den jag behöver.
Kolla in de senaste bilderna - och videon - av Rolls-Royce Spectre Den första elektriska Rollsen kommer 2023. Körkomforten ska vara som ett flygande matta!
Första tjuvtitten på ny konceptbil från Mini Konceptbilen Mini Concept Aceman ger ett första intryck av framtidens formspråk hos Mini.
Kolla in Fords automatiska "laddningsrobot" Ford testar en ny typ av automatisk laddstation där du inte behöver plugga in laddkabeln själv.
Porsche Taycan får längre räckvidd Får ökad räckvidd efter service, men det är mer än räckvidden som har förbättrats.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend