annons
annons

Epson Perfection V300

Billig kvalitet

Trots sin blygsamma prislapp kan man få riktigt bra resultat från V300. Man bör däremot inte ha för bråttom.

Mycket prisvärd Enkel att använda
Långsam

Lillebror från Epson är en smidig sak i samma format som V200 med den lilla utseendemässiga skillnaden att locket är svart. V300 är relativt lätt och känns lite plastig men är ändå tillräckligt stadig. I fronten sitter fyra knappar för att kopiera till en skrivare, skicka bilden med e-post, skanna till PDF samt en strömbrytare. Att avlägsna skyddet från genomlysningslampan går ganska lätt men det känns väldigt tunt och sladdrigt. Gör man det allt för ofta och är lite oförsiktig kan man säkert ha sönder det. Ramen för att skanna film rymmer antingen en filmremsa eller fyra diabilder. Genom att rotera den väljer man vad som ska ligga under lampan. Av förklarliga skäl är ramen lite vekare än för de mer påkostade modellerna och speciellt locket till filmremsan måste man vara försiktig med. 
Bland tillbehörsprogrammen hittar vi Arcsoft Mediaimpression för effekter och hantering samt Abbyy Finereader för OCR-inläsning samt ett antal verktyg från Epson. För skanning är man hänvisad till Epson Scan. I denna upplaga har man förutom de vanliga auto-, home- och prolägena även ett officeläge. Det är av förklarliga skäl mer inriktat på att skanna dokument. Programvaran är överskådlig, det är enkelt att kontrollera skanningen även om de mest avancerade funktionerna man får med specialiserade program saknas.
 
Prestanda och kvalitet
En av de stora skillnaderna mot den mindre V200-modellen är att man har uppgraderat sensorn från en 6-linjers CCD till en 12-raders vilket åtminstone teoretiskt borde innebära bättre inläsningar. Däremot verkar det inte ha gjort underverk med hastigheten. En A4-bild som skannas i 300 dpi tog uppåt 30 sekunder i vår mätning. Än värre var det med diabilder där det tog flera minuter för skanningar i 1200 dpi. 
Däremot måste vi säga att bildkvaliteten är förvånansvärt hög för en så pass billig skanner. Skärpan är godkänd och detaljåtergivningen bra. Den lyckades till och med få till diabilderna på ett bra sätt även om den så klart inte har någon hantering av damm och repor. Det är inte samma stuns i bilderna som med de dubbelt så dyra konkurrenterna, men det kan man inte heller begära. 

Lillebror från Epson är en smidig sak i samma format som V200 med den lilla utseendemässiga skillnaden att locket är svart. V300 är relativt lätt och känns lite plastig men är ändå tillräckligt stadig. I fronten sitter fyra knappar för att kopiera till en skrivare, skicka bilden med e-post, skanna till PDF samt en strömbrytare. Att avlägsna skyddet från genomlysningslampan går ganska lätt men det känns väldigt tunt och sladdrigt. Gör man det allt för ofta och är lite oförsiktig kan man säkert ha sönder det. Ramen för att skanna film rymmer antingen en filmremsa eller fyra diabilder. Genom att rotera den väljer man vad som ska ligga under lampan. Av förklarliga skäl är ramen lite vekare än för de mer påkostade modellerna och speciellt locket till filmremsan måste man vara försiktig med.  Bland tillbehörsprogrammen hittar vi Arcsoft Mediaimpression för effekter och hantering samt Abbyy Finereader för OCR-inläsning samt ett antal verktyg från Epson. För skanning är man hänvisad till Epson Scan. I denna upplaga har man förutom de vanliga auto-, home- och prolägena även ett officeläge. Det är av förklarliga skäl mer inriktat på att skanna dokument. Programvaran är överskådlig, det är enkelt att kontrollera skanningen även om de mest avancerade funktionerna man får med specialiserade program saknas.   Prestanda och kvalitet En av de stora skillnaderna mot den mindre V200-modellen är att man har uppgraderat sensorn från en 6-linjers CCD till en 12-raders vilket åtminstone teoretiskt borde innebära bättre inläsningar. Däremot verkar det inte ha gjort underverk med hastigheten. En A4-bild som skannas i 300 dpi tog uppåt 30 sekunder i vår mätning. Än värre var det med diabilder där det tog flera minuter för skanningar i 1200 dpi.  Däremot måste vi säga att bildkvaliteten är förvånansvärt hög för en så pass billig skanner. Skärpan är godkänd och detaljåtergivningen bra. Den lyckades till och med få till diabilderna på ett bra sätt även om den så klart inte har någon hantering av damm och repor. Det är inte samma stuns i bilderna som med de dubbelt så dyra konkurrenterna, men det kan man inte heller begära. 
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Epson Perfection V300
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-