Epson Perfection V300

Billig kvalitet

Trots sin blygsamma prislapp kan man få riktigt bra resultat från V300. Man bör däremot inte ha för bråttom.

Plus
Mycket prisvärd Enkel att använda
Minus
Långsam

Lillebror från Epson är en smidig sak i samma format som V200 med den lilla utseendemässiga skillnaden att locket är svart. V300 är relativt lätt och känns lite plastig men är ändå tillräckligt stadig. I fronten sitter fyra knappar för att kopiera till en skrivare, skicka bilden med e-post, skanna till PDF samt en strömbrytare. Att avlägsna skyddet från genomlysningslampan går ganska lätt men det känns väldigt tunt och sladdrigt. Gör man det allt för ofta och är lite oförsiktig kan man säkert ha sönder det. Ramen för att skanna film rymmer antingen en filmremsa eller fyra diabilder. Genom att rotera den väljer man vad som ska ligga under lampan. Av förklarliga skäl är ramen lite vekare än för de mer påkostade modellerna och speciellt locket till filmremsan måste man vara försiktig med. 
Bland tillbehörsprogrammen hittar vi Arcsoft Mediaimpression för effekter och hantering samt Abbyy Finereader för OCR-inläsning samt ett antal verktyg från Epson. För skanning är man hänvisad till Epson Scan. I denna upplaga har man förutom de vanliga auto-, home- och prolägena även ett officeläge. Det är av förklarliga skäl mer inriktat på att skanna dokument. Programvaran är överskådlig, det är enkelt att kontrollera skanningen även om de mest avancerade funktionerna man får med specialiserade program saknas.
 
Prestanda och kvalitet
En av de stora skillnaderna mot den mindre V200-modellen är att man har uppgraderat sensorn från en 6-linjers CCD till en 12-raders vilket åtminstone teoretiskt borde innebära bättre inläsningar. Däremot verkar det inte ha gjort underverk med hastigheten. En A4-bild som skannas i 300 dpi tog uppåt 30 sekunder i vår mätning. Än värre var det med diabilder där det tog flera minuter för skanningar i 1200 dpi. 
Däremot måste vi säga att bildkvaliteten är förvånansvärt hög för en så pass billig skanner. Skärpan är godkänd och detaljåtergivningen bra. Den lyckades till och med få till diabilderna på ett bra sätt även om den så klart inte har någon hantering av damm och repor. Det är inte samma stuns i bilderna som med de dubbelt så dyra konkurrenterna, men det kan man inte heller begära. 

Lillebror från Epson är en smidig sak i samma format som V200 med den lilla utseendemässiga skillnaden att locket är svart. V300 är relativt lätt och känns lite plastig men är ändå tillräckligt stadig. I fronten sitter fyra knappar för att kopiera till en skrivare, skicka bilden med e-post, skanna till PDF samt en strömbrytare. Att avlägsna skyddet från genomlysningslampan går ganska lätt men det känns väldigt tunt och sladdrigt. Gör man det allt för ofta och är lite oförsiktig kan man säkert ha sönder det. Ramen för att skanna film rymmer antingen en filmremsa eller fyra diabilder. Genom att rotera den väljer man vad som ska ligga under lampan. Av förklarliga skäl är ramen lite vekare än för de mer påkostade modellerna och speciellt locket till filmremsan måste man vara försiktig med.  Bland tillbehörsprogrammen hittar vi Arcsoft Mediaimpression för effekter och hantering samt Abbyy Finereader för OCR-inläsning samt ett antal verktyg från Epson. För skanning är man hänvisad till Epson Scan. I denna upplaga har man förutom de vanliga auto-, home- och prolägena även ett officeläge. Det är av förklarliga skäl mer inriktat på att skanna dokument. Programvaran är överskådlig, det är enkelt att kontrollera skanningen även om de mest avancerade funktionerna man får med specialiserade program saknas.   Prestanda och kvalitet En av de stora skillnaderna mot den mindre V200-modellen är att man har uppgraderat sensorn från en 6-linjers CCD till en 12-raders vilket åtminstone teoretiskt borde innebära bättre inläsningar. Däremot verkar det inte ha gjort underverk med hastigheten. En A4-bild som skannas i 300 dpi tog uppåt 30 sekunder i vår mätning. Än värre var det med diabilder där det tog flera minuter för skanningar i 1200 dpi.  Däremot måste vi säga att bildkvaliteten är förvånansvärt hög för en så pass billig skanner. Skärpan är godkänd och detaljåtergivningen bra. Den lyckades till och med få till diabilderna på ett bra sätt även om den så klart inte har någon hantering av damm och repor. Det är inte samma stuns i bilderna som med de dubbelt så dyra konkurrenterna, men det kan man inte heller begära. 
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Epson Perfection V300
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
Också i detta test:

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Stranger Things, säsong 3 – första trailern!

4 juli återvänder Netflix till Hawkins och Stranger Things.

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Superb allround-zoom

Panasonics första standardzoom i fullformat lever upp till förväntningarna.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslöjad

Här är de första bilderna på Philips nya OLED-toppmodell!

Apple turbotrimmar iMac

De nya iMacarna klarar tuffa jobb dubbelt så snabbt.

test
Panasonic Lumix DC-S1R

Bästa kameran

Lumix S1R är rena rama ymnighetshornet – och en av de bästa kamerorna vi har testat.

Ljusstarkt porträttobjektiv till Sony alpha

Tyst, snabbt och med snygg boheh är några av egenskaperna man får med Samyangs 85mm f1.4.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

Vår favoritkamera blir bättre

Leica Q2 är kanske den perfekta resekameran.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

Recension
Venom

Fisk på torra land!

Tom Hardy korsad med vrålande och gläfsande alien blir varken fågel eller fisk.