annons
annons
annons

Test av Casio Exilim EX-ZR200

Snabb och uthållig

Den drar och skjuter snabbare än Lucky Luke och batteritiden är utmärkt.

Ljud & Bild tycker

 • Utmärkt batteritid
  Mycket snabb uppstart

 • Brusig i svagt ljus
  Ingen GPS

annons

Till det yttre är EX-ZR200 till förvillelse lik föregångaren ZR100 och tittar man på siffrorna så ser det mesta också bekant ut. Men det som sticker ut är att Casio har jobbat på hastigheten. Kameran startar nu upp på mindre än en sekund och fokuserar på bara 0,13 vilket är guld värt när man rycker upp kameran för att fånga en ögonblicksbild. Den är dessutom snabbt klar för nästa bild och kan ta mycket snabba bildserier. Zoomomfånget börjar dock släpa efter konkurrenterna och den saknar GPS. ZR200 finns i vitt, svart, blått och rött.

Hanteringen är i stort sett bra, med begripliga menyer och de flesta knappar sitter bra till. Däremot börjar det bli väl många gimmickfunktioner som bara gör det svårt att välja. Funktionsratten har exempelvis Auto, Auto premium pro och Best shot. Vilken är bäst? Då hade vi hellre haft en programautomatik. Man kan dock välja manuellt läge samt att det finns snudd på för många scenlägen att välja mellan. Det finns även funktioner för bakgrundsoskärpa och en simulerad ultravidvinkel på 14 mm.

Men allting är inte bra. För att hänga med i tävlingen om imponerande siffror på kartongen har Casio gått upp från 12 till 16 megapixlar. Och det märks på att bilderna är ännu brusigare än föregångaren som redan den hade problem med upplösningen. Det är dock mest ett problem i svagt ljus där man måste gå upp i ISO. För semesterbilderna utomhus kommer man för det mesta bli nöjd med både skärpa och färgåtergivning.

Slutsats
ZR200 förstärker egenskaperna föregångaren ZR100 hade. Den är nu inte bara snabb mellan bilderna utan startar även upp rekordsnabbt. Och den har fortfarande en utmärkt batteritid som slår konkurrenterna på fingrarna. Men den ökade upplösningen förstärker också föregångarens problem med brus. EX-ZR200 är alltså inte en kamera för inomhusbilder utan snarare en semesterkamera för att plåta djur och barn där hastigheten är kritisk. Där skiner den och ger en bra bildkvalitet.

Fakta

 • Upplösning: 16,1 Mp
 • Bildsensor: 1/2,3 tum bakbelyst CMOS
 • Zoom: 12,5x (24-300 mm)
 • Bländartal: F3,0–5,9
 • Filmning: 1080p 30 bps
 • Skärm: 3 tum 0,46 Mp
 • Batteri: 480 bilder
Tillverkare:
Casio
Pris:
3.000,-
Importör:
Bildkvalitet
Funktionalitet
Användning
Kvalitetsintryck
annons
annons
annons
annons