TEST AV Casio Exilim EX-ZR200

Snabb och uthÄllig

Den drar och skjuter snabbare Àn Lucky Luke och batteritiden Àr utmÀrkt.

Ljud & Bild tycker:
UtmÀrkt batteritid Mycket snabb uppstart
Brusig i svagt ljus Ingen GPS

Till det yttre Àr EX-ZR200 till förvillelse lik föregÄngaren ZR100 och tittar man pÄ siffrorna sÄ ser det mesta ocksÄ bekant ut. Men det som sticker ut Àr att Casio har jobbat pÄ hastigheten. Kameran startar nu upp pÄ mindre Àn en sekund och fokuserar pÄ bara 0,13 vilket Àr guld vÀrt nÀr man rycker upp kameran för att fÄnga en ögonblicksbild. Den Àr dessutom snabbt klar för nÀsta bild och kan ta mycket snabba bildserier. ZoomomfÄnget börjar dock slÀpa efter konkurrenterna och den saknar GPS. ZR200 finns i vitt, svart, blÄtt och rött.

Hanteringen Àr i stort sett bra, med begripliga menyer och de flesta knappar sitter bra till. DÀremot börjar det bli vÀl mÄnga gimmickfunktioner som bara gör det svÄrt att vÀlja. Funktionsratten har exempelvis Auto, Auto premium pro och Best shot. Vilken Àr bÀst? DÄ hade vi hellre haft en programautomatik. Man kan dock vÀlja manuellt lÀge samt att det finns snudd pÄ för mÄnga scenlÀgen att vÀlja mellan. Det finns Àven funktioner för bakgrundsoskÀrpa och en simulerad ultravidvinkel pÄ 14 mm.

Men allting Àr inte bra. För att hÀnga med i tÀvlingen om imponerande siffror pÄ kartongen har Casio gÄtt upp frÄn 12 till 16 megapixlar. Och det mÀrks pÄ att bilderna Àr Ànnu brusigare Àn föregÄngaren som redan den hade problem med upplösningen. Det Àr dock mest ett problem i svagt ljus dÀr man mÄste gÄ upp i ISO. För semesterbilderna utomhus kommer man för det mesta bli nöjd med bÄde skÀrpa och fÀrgÄtergivning.

Slutsats
ZR200 förstÀrker egenskaperna föregÄngaren ZR100 hade. Den Àr nu inte bara snabb mellan bilderna utan startar Àven upp rekordsnabbt. Och den har fortfarande en utmÀrkt batteritid som slÄr konkurrenterna pÄ fingrarna. Men den ökade upplösningen förstÀrker ocksÄ föregÄngarens problem med brus. EX-ZR200 Àr alltsÄ inte en kamera för inomhusbilder utan snarare en semesterkamera för att plÄta djur och barn dÀr hastigheten Àr kritisk. DÀr skiner den och ger en bra bildkvalitet.

Fakta & Betyg:
  • Upplösning: 16,1 Mp
  • Bildsensor: 1/2,3 tum bakbelyst CMOS
  • Zoom: 12,5x (24-300 mm)
  • BlĂ€ndartal: F3,0–5,9
  • Filmning: 1080p 30 bps
  • SkĂ€rm: 3 tum 0,46 Mp
  • Batteri: 480 bilder
  Pris: 3,000,-
  Les ogsÄ
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×