annons
annons

Sony Cyber-shot DSC-HX10V

Ett steg tillbaka

Jakten på allt mer imponerande siffror verkar vara viktigare än bildkvaliteten.

GPS Snabb
Brusiga bilder Färgåtergivningen

Förra årets HX9V var en av våra favoriter och optiken på HX10V ser på papperet liknande ut men Sony har ökat upplösningen till testledande 18 megapixlar. Det är något oroande. Funktionsmässigt känns det bekant med GPS för att geotagga bilderna samt 3D-stillbilder och panoraman. Det finns även kreativa lägen där vår favorit är porträttläget med oskarp bakgrund.

Kameran känns fortfarande välbyggd men vi hade önskat lite mer halkfri beläggning för att greppet skulle kännas riktigt säkert. Knapparna på baksidan sitter lite väl infällda och samma sak gäller funktionsratten som därför är onödigt svår att snurra på. Värst är dock avtryckaren där tryckpunkten är svår att hitta. Det är dock en snabb kamera både i uppstart och i tid mellan bilderna. Förutom ett lagom antal motivlägen finns både manuell kontroll och programautomatik för den som inte vill köra på auto. Känner man sig osäker så finns även en kameraguide till hjälp.

Bildgeometrin är bra både i vidvinkel och tele, och skärpan fullt acceptabel med tanke på zoomomfånget. Men tyvärr har Sony fallit i megapixelfällan. Genom att gå upp till orimliga 18 megapixlar har man fått så mycket problem att alla tekniska finesser i världen inte kan rädda resultatet. HX10V har inte bara blivit brusigare utan förvånande nog är färgåtergivningen inte korrekt. Kameran är inte ens konsekvent utan ibland är bilderna för mättade och ibland för bleka eller ”smutsiga”.

Slutsats
För ovanlighetens skull har en uppgraderad modell inte inneburit någon förbättring. Förra årets HX9V var en riktigt bra kamera som fick bra betyg på alla områden. Men genom att öka upplösningen har bildkvaliteten faktiskt blivit betydligt sämre i HX10V. Så trots att detta fortfarande är en välbyggd kamera med många finesser, snabb uppstart och bildtagning och en bra zoom så kan vi inte rekommendera den. Titta hellre efter förra årets modell i reakorgarna.

Bästa pris på Sony Cyber-shot DSC-HX10V
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Upplösning: 18,2 Mp
  • Bildsensor: 1/2,3 tum bakbelyst CMOS
  • Zoom: 16x (24-384 mm)
  • Bländartal: F3,3–5,9
  • Filmning: 1080p 25 bps
  • Skärm: 3 tum 0,92 Mp
  • Batteri: 340 bilder
Pris: 3300:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-