annons
annons

IFA 2014

Topp-phablet med fingeravtrycksläsare från Huawei

Ascend Mate 7 är kinesiska Huaweis nya enorma smartmobil, med 6-tums skärm och fingeravtrycksläsare på baksidan.

Till ett riktpris på ungefär 5 000 kronor för versionerna i svart och silver med 2 GB RAM och 16 GB minne får man mycket för pengarna med Huaweis senaste jätte-mobil, phablet-telefonen Ascend Mate 7, som företagets chef Richard Yu presenterade i dag på ett pressmöte i samband med årets IFA-mässa.

DSC01307
Richard Yu från Huawei presenterar Ascend Mate 7.

Den nya telefonen ska ta upp kampen mot starka rivaler som Samsungs splitter nya Galaxy Note 4 och Nokia Lumia 1520.

Av den anledningen har Huawei utrustat den med en skärm som är lika stor som Lumia 1520:s, alltså 6 tum, men av en helt annan typ som heter IPS-NEO och som bland annat ska ge högre kontrast, mörkare svärta och en mer enhetlig färgåtergivning oberoende av betraktningsvinkel.

Upplösningen är 1920 x 1080 pixlar, alltså Full-HD, och pixeltätheten är fina 368 ppi.

Huawei bygger sina egna processorer och Ascend Mate är utrustad med en helt ny åttakärnig så kallad Kirin 925-processor, där fyra processorer arbetar i 1,8 GHz (de utför de tyngre uppgifterna) och de andra 1,3 GHz. Internminnet är som sagt 2 GB om man inte köper guld-utgåvan som har hela 3 GB RAM och 32 GB minne. Båda versionerna stöder microSD-kort upp till 32 GB.

DSC01327

Kameran har 13 Mp och frontkameran fina 5 Mp.

För att driva hela härligheten har Huawei byggt in ett litiumpolymer-batteri på 4100 mAh, vilket sägs garantera en batteritid på uppemot 2 dagar!

Designen är rundad så att den stora telefonen ligger bättre i handen, ändå är Ascend Mate 7 bara 7,9 mm tunn på det tjockaste stället. Vikten är 185 gram – inte dåligt med tanke på att telefonen är byggd av metall.

Ännu en fingeratrycksläsare
Apple var först med TouchIDiPhone 5S och sedan dess har vi sett fingeravtrycksläsare i telefoner som HTC One Max och Samsung Galaxy S5. Och nu alltså i Huawei Ascend Mate 7.

Fingeravtrycksläsaren är nämligen den här smartmobilens paradnummer, om man ska tro Huawei. Den kan inte bara låsa upp telefonen (den kommer ihåg avtrycken från fem olika fingrar) utan också ta bilder och spärra visst innehåll för olika användare.

DSC01335
Precis som på HTC One Max sitter fingeravtrycksläsaren på baksidan av Huawei Ascend Mate 7.

Huawei gjorde för övrigt ett stort nummer av att avläsaren fungerar även om fingret är fuktigt eller svettigt. Fingeravtrycken sparas lokalt på telefonen i krypterad form.

I galleriet nedan finns alla officiella pressbilder på Ascend Mate 7.

Huawei-Ascend-Mate7-præsenteres-i-dag-på-IFA Huawei-Ascend-Mate7-er-Huaweis-nyeste-våben-i-kampen-mod-konkurrenterne Huawei-Ascend-Mate7-er-blot-79-mm-bred
<
>

Ascend P7 Sapphire Edition och Ascend G7
Det kinesiska mobilmärket hade med sig två andra telefoner till IFA också.

Den ena är en ny utgåva av Ascend P7, som släpptes i maj och som vi har testat. Den nya versionen heter Sapphire Edition och det handlar om en lyxtelefon med metallram av färgat guld – en legering av äkta guld och koppar – samt en skärm av safirglas.

Huawei visade också upp mellanklassmodellen Ascend G7 som har en 5,5-tums IPS-skärm med HD-upplösning och en 1,2 GHz quadcore-processor från Qualcomm. Ascend G7 får en prislapp på 300 euro.

Huawei-Ascend-G7
Huawei Ascend G7

Samtliga telefoner har Android 4.4 KitKat, 4G/LTE (Cat6 för Ascend Mate 7) samt en ny version av Huaweis eget EMUI-gränssnitt. De kommer till svenska butiker i fjärde kvartalet i år.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-