annons
annons

IFA 2014

Panasonic satsar på multiroom

Utlovar äkta hifi-ljud i flera rum på samma gång med sin ALL-serie.

Panasonic tar upp jakten på Sonos, Samsung och Denon genom att lansera ALL-serien som spelar äkta hifi-ljud i hela hemmet. Först ut är de två trådlösa högtalarna SC-ALL8 och SC-ALL3 samt inkopplingsenheten AH-ALL1C.

Styrs via nätverk
Produkterna använder det trådlösa hemnätverket för att distribuera ljud till flera rum. Allra enklast är att använda smartmobilen eller surfplattan, som kör antingen iOS eller Android, och spela musiken från tjänster som Spotify, Wimp, internetradio eller YouTube. Systemet styrs direkt från appen.

Tack vare inbyggt Spotify Connect är det enkelt att strömma musik direkt från en ALL-produkt genom att använda den vanliga Spotify-appen på mobilen eller surfplattan.

Systemet kan dela musik på två sätt. Antingen spelas samma musik i hela huset, eller så spelas olika musik i olika högtalare

Utlovar bra ljud
Panasonic utlovar toppljud tack vare olika tekniker som ska förbättra ljudkvaliteten  Vi kan nämna förstärkarteknik med så kallad ”noise shaping” som i enkla ordalag ska återge pulserna i musiksignalen med minsta möjliga förvrängning. Eventuella signalstörningar förskjuts till ett frekvensregister som ligger så högt att människoörat inte kan uppfatta dem. Åtminstone i teorin.

Med hjälp av så kallad XBS Master-teknik förstärks de låga frekvenserna för att ge kraftigare bas.

Till sist har vi Multi Band Gain, som ska eliminera onaturligt ljud som beror på artefakter som kan uppstå när systemet försöker eliminera förvrängning. Ett slags korrekturläsning efterkorrektionen, skulle man kunna säga. Och funktionen H.BASS tillför konstlade, harmoniserande undertoner under 80 Hz för att tvinga ut mer djupbas ur de små högtalarna.

Fungerar med befintliga anläggningar
Ett litet genidrag är att Panasonic har sett till att andra anläggningar går att koppla in till ALL-familjen via huvudenheten SC-ALL1C. Det betyder att du inte behöver byta ut din stora stereo i vardagsrummet mot spinkigare saker.

Stilren och elegant design
SC-ALL8 kan monteras på väggen medan ALL3 och ALL1C är avsedda för stående eller liggande placering på en bänk eller hylla, allt beroende på vad som ser snyggast ut i de olika rummen.

Priser
Vi har inte sett de svenska priserna ännu men efter vad vi har sett i olika utländska nätbutiker räknar vi med att SC-ALL8 kostar ungefär 3 000 kronor, ALL3 en femhundring mindre och nätverkscentralen ALL1C ungefär 2 000 kronor. Det återstår att se hur nära sanningen de priserna är.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-