Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

143-megapixelkamera

… Gjord av en skanner!

Av / 2015-01-27 - 18:15
143-megapixelkamera

De av oss som använder en skanner vet att den fångar upp bilder och fotografier i högre upplösning än om man gör samma sak med mobilkameran. Det tar bara lite längre tid.

Vad många kanske inte tänker på är att en skanner i grund och botten bara är en jättestor bildsensor, som i princip lika gärna hade kunnat sitta fast på en kamera. En som har tänkt på detta, och som dessutom demonstrerat principen, är Flickr-användaren Dario Morelli.

Morelli har snickrat ihop en kamera med delar från en Epson V30-skanner, närmare bestämt moderkortet, sensorn och stegmotorn. Med hjälp av dem kan han ta enorma fotografier med 143 Mp-upplösning, som räcker lång näsa åt professionella kameror.

skannerkamera_testbildefull
Hela utsnittet av en testbild, med 76,3 megapixlar.

skannerkamera_testbildeutstnitt
Ett litet utsnitt av samma testbild visar skärpan.

Nackdelar
Morelli har lyckats sätta ihop sin fotoapparat i ett hyfsat kompakt format, som passar på ett kamerastativ. Fast den har en del nackdelar. För det första tar fotografierna lång tid. Lika lång tid som det brukar ta en skanna ett fotografi, vilket betyder att kameran inte passar bra för att ta bilder av föremål som rör sig.

Dessutom krävs bra belysning eftersom kameran bara sträcker sig till ISO 50. Det utesluter att ta bilder på kvällen och inomhus.

Det finns inte heller någon sökare som hjälper till att rama in bilden. Och som grädde på moset måste kameran kopplas till en dator och är beroende av ett extremt stort batteripaket.

Ändå är det imponerande att apparaten ens fungerar. Och till rätt användningsområden tar den bättre bilder än en riktigt bra kamera.

Epson_V30
Epson V30 kostade bara en tusenlapp när den såldes.

Artikelbild och testbild: Dario Morelli, Flickr

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Kraftfull retroblixt

DJI ger manuella objektiv autofokus

Professionell video på iPhone

Ljusstark och kompakt zoom

Först med 8K-video

Flexibel monopod

Panasonic uppgraderar Lumix S5IIX

Flyg drönare med sticka och glasögon

Ljusstarkt och lätt 50 mm

Superzoom som klarar allt

Nya versioner av en av våra favoriter

Världens coolaste analoga snabbkamera?

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen