TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

LG 42LE550N

Välutrustad LED-LCD

Den här stiliga TV:n från LG har det mesta man kan tänkas behöva. Digitalmottagare, USB-mediespelare som klarar DivX HD samt möjlighet att använda trådlös HD-link är bara några av godbitarna.

forfatter
Publicerad 2010-09-22 - 09:34
L&B tycker
Mycket bra svärta och kontrast. Användarvänlig.
Tunt ljud.
Specifikationer

LG 42LE550N
42-tums LED, 1920 x 1080
4 HDMI (1 på sidan)
Nätverk, USB
Trådlös HD-link
Digitalt ljud ut (optisk)
Pris: 12 700 kr

LG kör på med sina färgtonade kabinett och årets modell har en lila rand i ramen. Det här med färger är väldigt moderiktigt och vi anser att det gör TV:n mer tidsbestämd än om den haft ett traditionellt utseende. Kant-LED-belysningen gör det möjligt att göra skärmarna tunna, vilket LG naturligtvis har utnyttjat till fullo. Smal inramning gör att skärmen faktiskt inte känns lika stor som en del andra 42-tummare.
 
Användning och funktioner
Den här TV:n bjuder på en del tuffa tekniska lösningar. Ett par små webbapplikationer finns också, till exempel Picasa och YouTube som ger tillgång till en nästan oändlig databas med filmsnuttar och annan underhållning. Spännande är också den trådlösa HD-linken som gör det möjligt att överföra HD-signaler utan kablar.
Kopplar man in ett USB-minne kan TV:n spela en rad av de vanligaste digitala formaten, inklusive DivX HD. Common Interface-ingången på baksidan kan förses med CI-modul och kort som avkodar digitala sändningar från marknätet eller kabel-TV.
LG fortsätter med sina frontmonterade touchknappar som fungerar fint när man ska sköta skärmen men är en mardröm när man ska dammtorka fronten.
 
Bildkvalitet
Rent bildmässigt tillhör LG:s TV toppklassen. Man får en bra bild direkt ur kartongen och det finns inga uppenbara svagheter i vad vi ser. Färgbalansen är ganska så bra, men som alltid krävs det lite sänkningar i menyerna för att allt ska se naturligt ut. En del flimmer syntes också i de finaste detaljerna, vilket vi nästan fick bort genom att sänka kontrast och skärpa ett par snäpp.
LG:s olika bildlägen fungerar bra. Filmläget är det som sticker ut och som bäst passar materialet det är avsett för. Det dynamiska är som vanligt helt oanvändbart till något och skulle lika gärna kunna avskaffas en gång för alla. Ett plus är de avancerade bildinställningarna som ger en möjlighet för så kallad ISF-justering om man har tillgång till mätutrustning.
Svärtan är mycket bra, särskilt i dämpad belysning när ljussensorn aktivt arbetar med bakbelysningen för att anpassa den efter bildens innehåll. Bakbelysningen kan dessutom dämpas i 16 fält för att få högre kontrast i bilden. Enda negativa vi ser är en aningen blåaktig underton i svärtan. Rörelsekompensationen fungerar verkligen bra. En smula ”halo-effekter” syns runt föremål som rör sig hastigt, men det så är det i de allra flesta skärmar.
 
Ljudkvalitet
LG skryter med att ha 2 x 10 watt tillgängligt för ljudet. På den gamla goda tiden kunde det ha betytt ett fantastiskt TV-ljud, men i dagens supertunna kabinett finns det ingen plats för fina högtalare. Ljudet blir därefter. LG:s TV låter som de flesta andra, vanliga program är godkända men det är inget för vare sig film- eller musikälskare.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Också i detta test:

Samsung UE40C6715

Back in white

Samsung satsar som vanligt hårt på design och den nya 6-serien har fått en stilsäker vit inpackning.

Knivskarpa detaljer. Naturliga färger.
En smula överdriven bildbehandling. Tunt ljud.

Sony KDL-40NX700

Design i särklass

Nya NX700-serien från Sony är lätt att bli förtjust i. Multum med finesser, utsökt bild och läckert utseende gör detta till en snudd på optimal TV.

Bra färgåtergivning. Djup svärta.
Vissa reflektioner från frontglaset.

Philips 40PFL7605H

Lyser upp vardagen

Philips håller fast vid Ambilight-konceptet i sina toppklassmodeller och man måste nästan se det själv för att verkligen förstå hur mycket effekten faktiskt bidrar till den visuella upplevelsen!

Bra kontrast och svärta. Mjuka rörelser.
Snäv synvinkel.

Panasonic TX-P42X20

Billig folkplasma

Mitt bland alla tunna och läckra LED-skärmar har det smugit sig in en billig plasmaskärm. Panasonics TX-P42X20 visar att plasma fortfarande kan ge mycket bildkvalitet för pengarna.

Bra kontrast, bra svärta. Naturliga färger.
Ingen HD-upplösning.

Panasonic TX-L42D25

Läcker LED från Panasonic

Panasonic har tagit god tid på sig att lansera LED-TV, men nya TX-L42D25 har absolut varit värd väntan!

Skarp och mjuk bild. Naturliga färger. Bra inställningar.
Saknar lite svärta.

Senaste artiklar:

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Vi testar den nya 2022-versionen av The Frame Årets version av Samsung The Frame ser ännu mer ut som en tavla tack vare en mattare skärmyta. Och så kan den ställas på högkant!
Nya QLED-TV-apparater från... Sharp?! Sharp är tillbaka i Norden och presenterar en ny Android TV-serie med QLED-teknik och inbyggt ljud från Harman Kardon!
TCL lanserar 98-tummare till rekordpris Drömmer du om en riktig biograf hemma? TCL slår ett slag för de riktigt stora TV-skärmarna med 98C735.
LG avslöjar ny design-TV En potentiell utmanare till Samsung The Frame?
Här är Star Wars-TV:n The force is strong with this one...
Är detta Samsungs bästa TV hittills? Uppföljaren till en av förra årets bästa TV-apparater har precis gästat testrummet! Samsung QN95B har fått en rad förbättringar – men också ett par saker vi retar oss lite på.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend