TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

TCL U55C7006

Prisvärd nykomling

TCL:s nya 55C7006 kan skryta med Android-TV, 4K-upplösning och HDR för en överraskande billig peng. Är det en kinesisk comeback på gång?

forfatter
Publicerad 2017-07-11 - 14:06
L&B tycker
Jämn ljusfördelning, nyanserade färger och mjuka rörelser betyder en genomgående bra bild. Användarvänlig smart-TV med Android.
Ljusstyrkan är lite lägre än förväntat vilket begränsar nyttan av HDR-videomaterial.
Specifikationer

TCL U55C7006
55-tums UHD LCD, 3840 x 2160
3 HDMI, 2 USB (2.0/3.0)
Android-TV
HDR

Riktpris: 10000Pr. 2017-07-11 Produktsida

I TV-djungeln är det djungelns lag som gäller. Japanska Sony och Panasonic regerade länge på toppen av näringskedjan, innan sydkoreanska Samsung och LG dök upp och knuffade ner dem från tronen. Nu kan det snart vara kinesernas tur: tillverkare som Hisense, Skyworth och TCL lägger beslag på marknadsandelar i ett rasande tempo.

TCL är ett nytt märke på den nordiska marknaden, men globalt räknat har de blivit världens tredje största TV-tillverkare, strax bakom LG och Samsung. De har ett brett sortiment från smått och billigt ända upp till större och mer avancerade modeller.

TCL U55C7006

TCL U55C7006 (Foto: TCL)

Den senaste modellen från TCL är U55C7006. Den lägger sig i mitten av hierarkin och är en ganska så välutrustad TV för pengarna. En 55-tums 4K Ultra HD-TV med Android smart-TV och HDR-stöd för tiotusen låter onekligen lockande. Men vi vet också att konkurrensen är tuff i det här segmentet.

När vi packar upp TCL-skärmen är första intrycket att den har ett ganska så snyggt utförande, med en smal och glänsande ram runt själva panelen. En ”soundbar” underst gör att den sticker ut från mängden. TV:n vilar på två V-formade fötter som är lätta att montera fast, men däremot kräver det att du har en relativt bred TV-bänk.

Användning och finesser


TCL har inte ”gått i fällan” och försökt utveckla sitt eget gränssnitt – i stället kör de med Android 6.9 (uppgradering till 7.0 kommer i oktober). Därför är även användarupplevelsen tämligen lik Sonys och Philips modeller. TCL stöder de vanligaste apparna i Google Play Store. TV:n har inbyggt Chromecast, som gör att du kan titta på appar från Android-telefoner direkt på skärmen. Du kan också använda telefonen som fjärrkontroll för YouTube och andra appar.

U55C7006 startar direkt och växlar snabbt mellan de olika menyerna. Fjärrkontrollen verkar genomtänkt, med bland annat genväg till Netflix. Den ligger bekvämt i handen och jämfört med den känns Sonys fjärr som en tung klump. Menysystemet är överskådligt och bortsett från ett par felöversatta ord på svenska är det smidigt att använda TCL – den är varken bättre eller sämre än andra Android-skärmar.

Bildkvalitet

Precis som de flesta skärmarna i den här prisklassen har TCL en kant-LED LCD-panel. Den utmärker sig med 10 bitars färger (Wide Color Gamut) och stöder High Dynamic Range (HDR). Men specifikationer är en sak, hur bra fungerar det i praktiken?

Första intrycket är positivt. Vi börjar med TV:n i Cinema-läget för att undvika överdrivna färger och kontrast, och det verkar som om TCL gör mycket rätt. För det första har skärmen väldigt jämn ljusfördelning, utan irriterande ljusfläckar någonstans. Den har också en bra horisontell betraktningsvinkel. Man kan sitta en bit ut mot sidan utan att bilden tappar kontrast och färger. Vi märker dock att bilden påverkas en del av den vertikala betraktningsvinkeln. Man bör alltså sitta på ungefär samma höjd som TV:n.

Svärtan måste också sägas vara mer än godkänd – naturligtvis inte i OLED-klass, men bra för att vara LCD. TV:n har en viss grad av ”lokal dimming” (mjukvarubaserad) som fungerar bra utan störande biverkningar. När det gäller rörelser är de också jämna och fina, och klarar ”fotbollstestet” med glans.

Färgåtergivningen är både stark och nyanserad, utan alltför överdrivna nyanser i Cinema-läge. Vi noterade dock ett svagt grönstick i bilden, vilket också gav utslag på mätresultaten. Med billiga TV-apparater är man ofta ”fast” med de färger man har från början, men som tur är har TCL en extrameny för oss som gillar att fintrimma bilden, med avancerade justeringsmöjligheter för både vitbalans och primärfärg. Det gjorde att vi kunde kalibrera bort grönsticket och få en jämn färgåtergivning. Dessutom fick vi en precis gråskala med ytterst små avvikelser (Delta E avg. 0,28). Allt detta är tämligen imponerande för en TV i den här prisklassen.

Begränsad HDR-ljusstyrka

High Dynamic Range-videomaterial (HDR) är ett hett samtalsämne nu för tiden. TCL U55C7006 växlar över till rätt bildläge när vi sätter på en Netflix-serie eller Blu-ray-film med HDR, vilket tyder på att formatstödet är som det ska. Vi är imponerade av skärpan och färgnyanserna, men ljusstyrkan och kontrasten är inte det bästa vi har sett. Med tanke på priset hade vi inte förväntat oss det heller, men det är ändå värt att notera. Den senaste tiden har vi bokstavligt talat blivit ”bländade” av Samsungs och Sonys flaggskepp, där ljusstyrkan kryper upp mot 1000 nits eller mer i de ljusaste scenerna. Detta ska jämföras med TCL-skärmen som ligger på mellan 200 och 300 nits beroende på bildläge. Det räcker mer än väl för vanligt TV-tittande, men är för lite för att ge en fulländad HDR-upplevelse.

Ljudkvalitet

De flesta TV-apparater i den här prisklassen har små, dolda högtalarelement längs kanten underst, vilket ofta ger ett instängt ljud. TCL har framåtriktade högtalarelement och det hör man också genom att ljudet genomgående blir bättre, med lite mer distinkta röster. Basen är relativt tunn, men TV:n har inga problem att spela högt och rent. Sammantaget ligger ljudkvaliteten en smula över genomsnittet i den här prisklassen.

Slutsats

Tiden då vi kunde betrakta kinesiska TV-märken som billiga kopior av tvivelaktig kvalitet tycks vara över. TCL U55C7006 är en väl hopskruvad TV med fina prestanda för pengarna. Tack vare Android-gränssnittet kan den konkurrera på lika villkor med smarta TV-apparater från konkurrenter som Sony och Philips. Bildkvaliteten är bra rent generellt, med övertygande svärta och imponerande färgnyanser. Ljusstyrkan verkar dock en smula sparsam, vilket lägger sordin på upplevelsen av HDR-video.

 

picture1 picture2 picture3
<
>
Foto: TCL
Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

5 veckor 5 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Lämna en kommentar

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
Google släpper ny version av Chromecast Den här nya prylen från Google kan vara en prisvärd och smart uppgradering till din gamla TV.
Knivskarp 8K-OLED från LG OLED-teknikens alla välkända kvaliteter, kombinerat med knivskarp 8K-upplösning, gör denna toppmodell från LG till något av det häftigaste vi har sett!
Strålande OLED-TV Briljant bildkvalitet och kristallklart ljud – rakt ut från TV-skärmen – gör Sony A80K till en imponerande TV som kommer riktigt nära den dyrare A95K!
Glöm 85" nu är det 98" som gäller Stort och läckert ska det vara. Men det behöver inte kosta en förmögenhet!
IFA-nyheter från Samsung En kompakt bildskärm för spel eller en kolossal MicroLED-TV för hemmabio? Samsungs monter på IFA-mässan erbjuder allt.
Följ Ljud & Bild