Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

test: Samsung QE65Q90R

Brutal bildmaskin!

Samsungs nya 4K-toppmodell Q90R är beväpnad till tänderna med bildförbättringar. Är 2019 året där QLED kör förbi OLED?

Av / 2019-04-30 - 14:30
Samsung QE65Q90R
Audun Hage

Samsung har länge varit en av trendsättarna när det gäller TV-teknik, design och användarvänlighet. Förra årets introduktion av TV med 8K-upplösning var ett bra exempel på det. Men utvecklingen går fort, nu är det splitter nya 2019-modeller som gäller. Många undrar om detta är modellåret då QLED-tekniken verkligen tar fart och jagar i kapp försprånget som LED har haft på viktiga områden som kontrast och svärta. För att ta reda på detta tyckte vi att det var naturligt att börja med årets nya 4K-toppmodell, QE65Q90R!

Design

Foto: Samsung

Det finns naturligtvis gränser för hur nyskapande man kan vara med en fyrkantig skärm, men Samsung har gjort ett par smarta drag i år också. Det första vi lägger märke till när vi packar upp Q90R är den mittmonterade sockeln som kan påminna lite om Apples iMac-datorer. Den känns gedigen, stabil och tar mindre plats på TV-bänken än sin föregångare. Den böjda formen ger också gott om plats för en soundbar-högtalare under TV:n.

Foto: Samsung
Foto: Samsung

Själva skärmen är relativt tjock (3 cm), framför allt när vi jämför med LG:s lövtunna OLED-skärm. Detta är en naturlig följd av LED-bakbelysningen som kräver mer utrymme inuti. Samsung-skärmen behåller dock samma tjocklek över hela ytan, det finns inga delar som sticker ut. Anslutningarna dras dolda bakom ett lock vidare till den externa kopplingsboxen. Detta gör att TV:n kan monteras platt på väggen, med hjälp av Samsungs eget ”No Gap Wallmount” som är extrautrustning.

Användning och funktioner

Samsungs smart-TV-plattform Tizen är väldigt enkel att använda. Alla typer av innehåll ligger lätt åtkomliga på menyraden. Foto: Audun Hage

Som bekant håller sig Samsung fast vid Android i mobilsammanhang, men till TV har de utvecklat ett eget operativsystem (Tizen). Det ger dem full kontroll över användarupplevelsen, som enligt vår uppfattning är en av de bästa på TV-fronten. Menysystemet är väldigt snabbt och överskådligt, plus har ett brett app-urval. Här hittar du allt från kända streaming-tjänster som Netflix, HBO, Amazon, Viaplay till nyare tjänster som Rakuten. Samsung har också försäkrat sig om Apples nya streamingtjänst TV+ när den lanseras nu maj. Det går snabbt att växla mellan olika appar.

Foto: Samsung

TV:n är oerhört enkel att ställa in första gången. Om du använder mobilen kan du enkelt dela lösenord och användarkonton utan att behöva knappa in allt på nytt. TV:n lägger automatiskt till andra enheter som TV-dekoder och blu-ray-spelare i menyn, som även kan styras med TV-fjärrkontrollen. Nytt på årets fjärrkontroll är att den har fått genvägsknappar för streamingtjänsterna Netflix, Amazon Prime och Rakuten (ingen SVT-knapp ännu, tyvärr). Med hjälp av den inbyggda mikrofonen kan du även använda Samsungs egen röstassistent Bixby.

Ambient Mode

Foto: Samsung

Kommer du ihåg ”The Frame”? Samsung har haft stor framgång med designmodellen som imiterar en tavla på väggen. Några av idéerna från den har flyttats över till QLED-modellerna genom det så kallade Ambient-läget som ger en möjlighet att visa bakgrundsbilder när TV:n inte används. Ett svart hål på väggen är ju som bekant inte speciellt snyggt …

Samsungs Quantum 4K-processor bygger på maskininlärning och använder sig av en enorm databas för att analysera och optimera bilden, inklusive uppskalning, brusreducering och annan bildbehandling. Foto: Audun Hage

När TV:n är i standby-läge kan den visa egna foton du har laddat upp, elegant grafik eller information som klockslag och väderprognoser. Det går också att knäppa en bild av din vägg och låta TV:n visa det som bakgrund, som en kameleont. Ambient Mode har många av finesserna vi associerar med The Frame, bortsett från Samsung Art Gallery som låter dig ladda ner verk från kända konstnärer och fotografer.

Bildkvalitet

Samsung gjorde mycket rätt med förra årets toppmodell, Q9FN. Men i år har de gjort stora förändringar: Q90R har fått en ny bildpanel och en ny videoprocessor, där målet har varit att förbättra betraktningsvinkeln och svärtan ytterligare.

QLED-tekniken är i grund och botten en avancerad form av LCD-TV, som (till skillnad från OLED) fortfarande måste genomlysas från baksidan. Detta gör det svårt för skärmarna att visa helt svart, som ju är total frånvaro av ljus. Dessutom har färgerna en tendens att ändra karaktär när man tittar på skärmen snett från sidan. Men genom direkt LED-bakbelysning indelad i hundratals zoner, olika filtertekniker och sofistikerad bildbehandling har Samsung ändå lyckats trolla fram en bild som närmar sig eller till och med överträffar OLED på vissa områden.

Suverän svärta, få reflektioner

Samsung-skärmen har ett matt frontglas (”Ultra Black”) som reflekterar väldig lite ljus! Man slipper alltså spegelbilder av rummet. Här jämförs ytan med Sony KD-75XG9505. Foto: Audun Hage

Förra årets Q9FN-modell kom som sagt en smula till korta mot OLED-skärmarna när det gällde ren och skär djupkänsla. Hur exakt LED-bakbelysningen än var kunde man ibland skymta ett par ljusa konturer och skuggor runt ljusa föremål, vilket begränsade djupet i de mörkaste scenerna.

På det här området har årets Samsung-modell fått ett rejält lyft. Mörka delar av bilden är bokstavligt talat kolsvarta och bäst av allt: det påverkas nästan inte av ljusare områden alls! Bakbelysningen är så precis och finmaskig att man lätt kan tro att det är en OLED man tittar på. Till och med krävande testscener med mycket mörker (som grottscenen i säsong 2/avsnitt 5 av Stranger Things på Netflix) ser helt enkelt sagolika ut.

Om man verkligen går in för det så går det att skymta lite överflödigt ljus i extrema fall, men svärtan är praktiskt taget lika bra som på OLED-skärmen vi har stående bredvid (LG OLED65C9). Och inte nog med det: eftersom Samsung-skärmen har ett matt/diffunderande frontglas som reflekterar ytterst lite ljus så slipper man störande spegelbilder av rummet. Det betyder att man i många fall faktiskt ser FLER detaljer i mörkt än på OLED-skärmen. LG:s OLED är nämligen spegelblank och döljer lätt några av de mörkaste detaljerna om rummet är upplyst eller har fönster, lampor eller dylikt bakom tittplatsen.

Bredare betraktningsvinkel

Synvinkeln har också blivit betydligt bättre – faktiskt den bästa vi har sett någonsin från den här typen av VA LCD-skärm. Föregångaren Q9FN fick lite urlakade färger från sidan men Q90R lyckas bevara färger och kontrast nästan opåverkat, till och med när vi tittar på den snett från sidan. Detta är helt klart för praktiskt för dig som har ett brett vardagsrum med många sittplatser och/eller gillar att titta på TV:n från köksbordet eller liknande.

Skarp och brusfri bild

När vi testade Samsungs bästa fjolårsmodeller Q9FN och Q900R (4K mot 8K) tidigare i år var det uppenbart att 8K-modellen hade ett par fördelar utöver ren bildskärpa: till och med vanliga lågupplösta TV-sändningar såg oförskämt detaljerade och brusfria ut på 8K-skärmen tack vare den nya Quantum 8K-bildprocessorn med ”AI Upscaling”. Nytt för i år är att Samsung har börjat använda samma teknik i 4K-modellerna. Det tycks ha gjort nytta, för QE65Q90R levererar mycket skarpa och framför allt rena bilder och mjuka rörelser. Det är speciellt tydligt när vi tittar på YouTube-videor av varierande kvalitet och upplösning att TV:n hanterar olika typer av innehåll på ett föredömligt sätt.

OLED vs QLED: Racing i HDR

I samband med testet av Q90R hade vi också en splitter ny OLED-TV från LG i testrummet (OLED65C9). Formel 1 på Netflix i gnistrande 4K HDR-kvalitet visade sig bli en riktig hastighetsduell mellan de två skärmarna. Dokumentärserien följer världens hårdaste motorsport, som naturligt nog utkämpas på soliga banor över hela världen. Eftersom vi dessutom tittar på TV i ett helt upplyst rum så säger det sig själv att ljusstyrkan betyder en hel del!

Samsungs QLED är verkligen i sitt esse. Solljuset glänser från de blankpolerade F1-bilarna och man kan formligen känna värmestrålningen från de glödande bromsarna. I det här scenariot är det ingen tvekan om att QLED-skärmen har en klar fördel med sin potenta ljusstyrka. Den har mycket mer dynamiskt överskott när bilden kräver det. Färgerna har betydligt mer tryck och känns helt enkelt mer levande.

Som jämförelse har LG-skärmen en bild som känns mer platt. Den vanligtvis så djupa och dynamiska OLED-bilden kommer lite korta med så häftigt bildmaterial som detta, särskilt när vi tittar i ett helt upplyst rum mitt på dagen. Färgerna blir inte lika intensiva och kontrasten hämmas en aning av det blanka frontglaset som reflekterar omgivningen. Skärpan går det dock inte att klaga på och det märks också att LG-skärmen har lite mjukare rörelser.

Ljudkvalitet

Samsung Q90R har inget särskilt påkostat ljudsystem. Till skillnad från Philips, Panasonic och Sony, som alla har lagt stor vikt vid ljudet i deras highend-modeller, är de inbyggda högtalarna i Q90R av relativt enkel sort. Högtalarna pekar nedåt, så att ljudet reflekteras mot bänken som TV:n står på. Ljudet är helt okej men lever inte riktigt upp till prisklassen – det låter lite tamt och instängt. Inte ens på hög volym är talförståelsen särskilt bra. Här bör du med andra ord budgetera med en soundbar. Lyckligtvis har Samsung underlättat för det med utformningen av sockeln, och Q90R stöder dessutom Atmos-ljud tillsammans med kompatibla soundbar-högtalare.

Slutsats

Samsung har på ett imponerande sätt lyckats förbättra de största nackdelarna med förra årets QLED-modell. Både svärtan och betraktningsvinkeln är markant bättre, på en nivå där man i många fall får vara duktig för att kunna skilja QLED från OLED! Lägg till en matt, icke-reflekterande skärmyta, för att inte tala om den kraftiga ljusstyrka som QLED-tekniken är känd för, så har du en TV som är en optimal ”allroundare” för många sorters innehåll och visningsförhållanden. Allt från film till sport ser verkligen läckert ut på Samsung-skärmen, och det enda som sänker betyget en smula är ett lite tunt ljud. Men det är ändå ingen tvekan om att Samsungs nya vapendragare hoppar in direkt på favoritlistan för 2019: Q90R är helt enkelt ”the one to beat”!

Karakter
Samsung QE65Q90R

Ljud & Bild tycker

Samsung bästa 4K-TV Q90R har kontrastrik bild, intensiv ljusstyrka och övertygande svärta, med en supermatt yta som gör att skärmen passar i ljusa miljöer. Det går fortfarande att skönja svaga ”halo-effekter” runt ljusa föremål mot mörk bakgrund. Ljudet är inte lika potent som bilden och kan tjäna mycket på hjälp av en extern soundbar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Större och bättre TV

De bästa OLED TV-apparaterna

Större TV med mindre budget

Färgsprakande entertainer-TV

Lyxig OLED-TV från Loewe

Samsung TQ98Q80C: Kingsize TV!

Rulla till toppen