Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Panasonic TX-P55VT30

Plasmaevolution

Som vanligt ställs höga förväntningar på Panasonics toppmodell och i år har japanerna lyckats lyfta både bilden och utseendet.
Ljud & Bild tycker
Superb kontrast och färgåtergivning. Knivskarp 3D-bild.
Lätt surr från panelen.
Specifikationer
  • 55-tums plasma
  • 1920 x 1080
  • MPEG4-mottagare
  • 4 HDMI
  • 2 USB
  • Viera Connect-nätportal

Panasonics nya toppmodell är en av årets mest efterlängtade TV-apparater. Föregångaren var berömd för sin oerhört fina bild, samt att den hade den bästa djupkänslan med 3D-filmer. Det skulle ju bara fattas annat, eftersom Panasonic var först med att släppa 3D-skärmar till privatpersoner. De av oss som hoppades på en riktig ”Kuro-killer”, som skulle mosa de gamla Pioneer-skärmarna, blev däremot besvikna, för bortsett från 3D-finesserna släpade 50VT20 efter de gamla referenserna på ett par områden, framför allt svärtan som alla hemmabiofanatiker trånar efter.

VT30
Nu står hoppet till Panasonics nya 2011-modeller, kanske de kan ta igen Pioneers gamla försprång? Panasonic lade beslag på en hel del personal och kunskap från Pioneer när de lade ner sin plasmadivision, och det är kanske först nu vi får se frukterna av det arbetet. VT30-serien finns i 42, 50, 55 och 60 tum och det är direkt de två största modellerna som väcker störst intresse. Man kan med fördel välja en stor skärm när det börjar dra ihop sig till 3D och 55-tummaren är ett nytt alternativ för i år, som dessutom har ett ganska så snällt pris.

Designförbättring
Årets modeller utlovar ett lyft i bildkvalitet, men den kanske mest uppenbara förändringen är ny formgivning. VT30 har fått märkbart renare linjer och ett nytt, smalare kabinett och heltäckande glasfront. Trots att skärmstorleken har ökat ser den bättre ut än sin föregångare. Och inte nog med det, fjärrkontrollen har också förbättrats markant. Alla anslutningar på baksidan är numera infällda och pekar antingen nedåt eller åt sidan, så att sladdarna inte tar mer plats än nödvändigt. 55VT30 kyls av en fläkt, men vi hörde inget oväsen från den under testets gång. Vi hörde däremot ett svagt surrande från panelen, vilket är ganska karaktäristiskt för stora plasmaskärmar, fast bara hörbart när man tittar på TV på låg volym.

Bildkvalitet
Efter att ha använt oss av 50VT20 som referens det senaste året är vi väl bekanta med förra årets toppmodell. Och vi kan avslöja direkt att det handlar mer om en evolution än en revolution av bildkvaliteten. 55VT30 har lite mer av allt, men inte mer än att du får vara tämligen galen om du byter upp dig från fjolårsmodellen.

Annons

De som motstod frestelsen förra året kan däremot glädja sig åt att VT30 är lite bättre än VT20 på alla punkter. Den kanske mest framträdande skillnaden är att bilden har blivit ännu skarpare och har fått ännu mer sömlösa rörelser. Panasonic har jobbat mycket med att förbättra bildskärpan i rörliga bilder. Detta har traditionellt varit en av plasmateknikens styrkor jämfört med LED/LCD och 55VT30 imponerar på området. I praktiken märks det på att TV-kamerorna har en smula bättre fokus och på att det är lätt att lägga märke till små detaljer i bilden. Här snackar vi referenskvalitet!
En sak vi är en smula besvikna över är att VT30-seriens nya glasarrangemang är mer ljusreflekterande än föregångaren. Den har lite större spegelbildseffekt vilket de som har lampor eller fönster bakom TV-soffan måste tänka på. Den stora skärmen absorberar också en viss mängd ljus från omgivningen, så att rummets ljusförhållanden i viss mån påverkar svärtan. Fast när det är sagt måste vi påpeka att VT30 inte på långa vägar när är så illa som de riktiga skräckexemplen som nästan beter sig som riktiga speglar.

Bättre 3D
Den förbättrade skärpan är även en fördel för 3D-filmerna. Skillnaden mot föregångaren är inte dramatisk, men vid en direkt jämförelse mot VT20 märker vi att VT30 ger en ännu större ”wow-effekt” tack vare den bättre skärpan och kontrasten. Föregångaren hade inga nämnvärda problem med crosstalk mellan vänster och höger bild, men det lilla som fanns är i praktiken eliminerat på den nya modellen. Panasonics nya 3D-glasögon är också en mycket bekvämare historia än de gamla. De är lättare, sitter bättre på näsan (i alla fall min!) och kan laddas via USB. Smart är också den nya av/på-omkopplaren, så det är aldrig någon tvekan om de är påslagna eller inte. Det ingår två glasögon till TV:n men om du vill ha fler så måste du punga ut med dryga 1 500 kronor per par. Det blir lätt ett dyrt nöje om du har stor familj …

Slutsats
Panasonic har tagit över efter Pioneer på plasmatronen och i och med VT30-serien ser det ut som om de regerar ett tag till. Den nya modellen är ingen revolution i förhållande till den gamla, men den är likafullt förbättrad på nästan alla områden, inte minst utseendet är en frisk fläkt. Det räcker nog för att hålla även de argaste konkurrenterna på komfortabelt avstånd. Och satsa på minst 55 tum om du kan! Det bör man ha när det handlar om en av världens bästa TV-apparater.

forfatter

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.